Naslov Avtor Kratek povzetek vsebine
Mit o sreči Bucay, Jorge V tej knjigi Jorge Bucay piše o tem, da že nekaj let preiskuje srečo, ki je eden od najbolj spornih predmetov empirične znanosti. Prepričan je, da dejavnik sreče obstaja in da je ob številnih priložnostih celo odločilen, a da ne verjame, da je povsem neodvisen od prirojenega daru in gena. Da nam bo sreča naklonjena, pravi, moramo imeti ves čas odprte oči, biti pozorni, imeti radoveden pogled in moramo se premikati, ne pa čakati vedno na istem mestu. Večkrat tudi poudari, da sreča vpliva na naše življenje, vendar ga ne določa.
Prostovoljec Fairweather, Jack Zgodovinsko pomembna knjiga in neverjetna resnična zgodba pripoveduje o infiltraciji poljskega odporniškega borca Witolda Pileckega leta 1940 v Auschwitz, da bi od znotraj sabotiral taborišče, in njegovem smrtno nevarnem poskusu, da bi posvaril zaveznike o nacističnih načrtih preden bo prepozno. Pilecki, ki ga je poljska povojna komunistična vlada popolnoma izbrisala iz zgodovine, ostaja svetu skoraj neznan. Z novimi podatki iz prej skritih dnevnikov, poročil o družini in preživelih iz taborišča in drugih virov pa Jack Fairweather ponuja neomajen prikaz preživetja, maščevanja in izdaje v najtemnejših urah človeštva.
Sladko sanjaj Roslund, Anders Anders Roslund spada med najbolj cenjene avtorje kriminalk na Švedskem. Knjiga govori o deklicah, ki sta bili stari komaj štiri leta, ko sta na isti dan izginili. Zdaj za večno počivata na istem pokopališču. Toda ne deklica pod lesenim belim križem ne deklica z imenom Linnea ne ležita v krsti. Detektiv Ewert Grens in ovaduh Piet Hoffman skušata razvozlati povezavo med deklicama. Raziskovanje ju popelje v temačen svet in čaka ju najnevarnejša bitka doslej.
Nikogaršnji sin Pahor, Boris Biografija pisatelja Borisa Pahorja (1913–2022), neumornega in trdoživega pričevalca najhujših zločinov človeštva 20. stoletja, bralca poznavalsko in srčno umešča v svet literature, zlasti pa v čas in prostor. Avtor je v sodelovanje z italijansko novinarko privolil, ker jo je »hotel naučiti, kakšno je bilo življenje Slovencev«. A ob tem gre tudi za subtilno in iskreno pripoved človeka, ki si je v jeseni življenja marsikaj odpustil, obenem pa si z dvomi in neizprosnimi očitki težil dušo.
Možganski trening Moore, Gareth Dr. Gareth Moore je mednarodno priznani avtor številnih priročnikov za urjenje možganov za odrasle in starejše uporabnike; zbirk vsebinskih ugank, matematičnih orehov, logičnih zank, sestavljank, križank, črkovnih in številskih nalog. Druga knjiga strokovnjaka za umsko vadbo prinaša vaje in teste, ki so usmerjeni v specifične težave, ter splošne uganke, ki bodo poskrbele, da bodo vaši možgani deležni vsakodnevnega treninga. Naučili se boste, kako optimizirati delovanje svojega uma, kako lahko počitek za možgane poveča umske sposobnosti, kako spodbuditi ustvarjalnost, izboljšati besednjak za jasnejše razmišljanje, se spopasti z nekoristnimi možganskimi odzivi – in še veliko več.
Žena za markiza Harrington, Anna Josephine Carlisle, posvojena baronova hči, je čisto neprimerna za poroko, a se na to požvižga. Kar naj imajo trape iz londonske družabne smetane svoje načičkane obleke in plese, si misli, sama je veliko raje svobodna, potem pa se zgodi, da ji na neki zabavi srečanje s privlačnim neznancem spodnese tla pod nogami.
Njegova očarljivost jo prevzame, a vendar ne more narediti nič, saj v sebi nosi težko skrivnost. Thomas Matteson, markiz Chesneyjski, je bil odličen vohun, dokler ni tragična nesreča končala njegove kariere. Da bi si rešil ugled in se vrnil k življenju, kakršno si želi, mora najti roparja, ki napada bogate in vplivne. Pot mu prekriža Josie.
Nič več kot prej Kremenšek Križman, Manka V dnevniku opisuje svoj šolski vsakdanjik in družino, za katero se zdi, da se zaradi izgube vse bolj odtujuje. A naposled se stvari začnejo obračati na bolje. Luciji uspe zbrati potrebne točke za vpis na umetniško gimnazijo, zaljubi se, zgodi pa se še nekaj: v njeno družino pride živet begunska deklica Suri. Lucija jo sprva zavrača, ne želi, da bi kdorkoli zavzel Katjino mesto, počasi pa se nanjo naveže. Lucijino življenje zopet dobiva smisel, bolečina postopoma izzveneva.
Uporni bicikli Svit, Brina Srečanje moškega in ženske, Nastje, ki pride za nekaj dni iz Pariza, in Tobiasa, ki pride v Ljubljano kot novinar. Moškega in ženske, ki nimata nič skupnega, vsaj na prvi pogled ne. Ob najbolj neprimernem času, to je sredi pomladi 2021, ki jo zaznamujejo pandemija, prazne ulice, zaprti hoteli in kavarne ter kolesarski protesti. Glavno junakinjo sooči z nepredvideno izgubo ljubezni, bolečino, samoto, spomini, a tudi odkritjem Ljubljane, drugačne od mesta njenih mladih let. Predvsem pa spozna belgijskega novinarja Tobiasa. To srečanje ji pomaga odpreti oči, se upreti določeni ideji o sebi, postati državljanka, ki ji ni več vseeno.
Človeško telo Bryson, Bill Ko je Bill Bryson, znameniti ameriško-britanski pisatelj in zagovornik znanja, po naključju ugotovil, da se je rodil z eno samo ledvico namesto z dvema in da to niti ni taka redkost, je sklenil, da mora o človeškem telesu izvedeti še več. Prepustil se je svoji neizčrpni radovednosti in se odpravil na popotovanje po prostranstvih, ki se skrivajo pod našo kožo (in na njej). V napeti in duhoviti pripovedi nam razkriva skrivnosti našega ustroja ter dosežke in zablode številnih učenjakov, ki so razvijali medicinsko znanost. Hkrati pa ugotavlja, da to raziskovanje zlepa ne bo končano. Kdor je pod Brysonovim vodstvom z užitkom švigal skozi prostor in čas v Kratki zgodovini skoraj vsega, veleuspešnici, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca, nikakor ne bo želel zamuditi pustolovščine, ki vabi med platnice in v obisti Človeškega telesa.
Hiša sozvočja Bendetti, Ksenija Ksenija Benedetti ima za sabo bogato karierno pot, predvsem pa jo poznamo kot dolgoletno šefinjo Protokola Republike Slovenije. Med vrhunce njenega delovanja lahko štejemo pripravo ter izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije 2008 in obisk britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji jeseni leta 2008. Hiša sozvočja je edinstvena knjiga, saj gre za nenavadno zvrst avtobiografije, ki je v Sloveniji na tak način še nismo imeli. Nastajala je tri leta in v mnogih krajih, od Kopra do Ljubljane pa do Hvara in Toskane. Petinsedemdeset znanih Slovenk in Slovencev je Kseniji Benedetti zastavilo po tri nevsakdanja, iskriva, ustvarjalna in izzivalna vprašanja s številnih področij.