Projektno delo v 3. Fc ─ eterična olja v farmaciji in kozmetiki

Pri letošnjem projektnem delu smo se ukvarjale z eteričnimi olji. V vsakdanjem življenju jih uporabljamo za odišavljenje in razkuževanje prostorov. Nekatera delujejo poživljajoče, druga pomirjajo. V farmaciji jih uporabljamo pri boleznih dihal, mišic in sklepov, napenjanju in krčih v prebavilih, … V kozmetične izdelke jih dodajo predvsem zaradi vonja.

Izdelale smo Emulgel z eteričnimi olji, ki deluje rubefacientno (širi žile in izboljša prekrvavitev). Uporablja se pri bolečinah v mišicah in sklepih ter pri različnih revmatičnih obolenjih. Primeren je tudi za športnike. V literaturi smo poiskale tudi informacije o revmatičnih obolenjih in njihovem zdravljenju.

Prav tako smo izdelale losjon za telo. Losjon je tipa emulzija O/V, kar pomeni, da je zunanja faza voda, notranja oziroma dispergirana faza pa olje. Namenjen je negi kože po kopanju. Koži vrača vlago in jo neguje. Hitro se vpije in ne masti kože. Namenjen je ljudem z mastno kožo. Eterična olja smo dodale po želji. V literaturi smo nato poiskale vlogo sestavin v losjonu.

Začele smo s praktičnim delom. Razdelile smo se v dve skupini, tako da je vsaka skupina naredila oba izdelka. Nadaljevale smo z iskanjem podatkov o literaturi ter z oblikovanjem signature.
Projektno delo je bilo zanimivo in je hitro minilo. Najbolj nam je bilo všeč, da smo naredile več izdelkov, ki jih lahko uporabljamo doma. Vzdušje je bilo sproščeno, k temu je pripomogel tudi prvi letošnji sneg ter prijetna glasba.