Projektno delo v 2. Fa ─ Umetnost in farmacija v sožitju z naravo

V okviru projektnega dela smo izdelali unikatne slike iz naravno obarvanih vlaken in kremo za suho kožo z eno skupno temo ─ ovčja volna. Razdelili smo se v šest skupin in vsaka skupina je že predhodno čisto ovčjo volno pobarvala z naravnimi viri. Iz oreha, čebulnih olupkov, rdečega zelja, lišajev in rdeče pese smo naredili poparke, vodne izvlečke (infuze), ki smo jih uporabili za naravno barvanje volnenih vlaken. Rezultati so nas navdušili.

Imeli smo veliko dela, da smo iz obarvanih vlaken nakvačkali trakove in iz njih na platnih izpisali akronim naše šole – SŠFKZ ter nato oblikovali šolski znak. Poleg volnenih vlaken smo uporabili še za farmacevtske dermalne pripravke pomemben vosek – lanolin (Adeps lanae), ki ga pridobivajo iz neprečiščene ovčje volne. Lanolin je poznan zaradi blažilnih lastnosti za kožo, saj ima precej podobno sestavo kot človeški sebum. Izdelali smo kremo za suho kožo ─ emulzijski gel iz vode, lanolina in drugih lipofilnih sestavin.

Za zaključek je vsaka skupina predstavila temo Volna v povezavi z več šolskimi predmeti: kemija, farmacija, zgodovina, geografija in umetnost.
Ob koncu vsakega projektnega dneva bi želeli še kaj spremeniti, popraviti ali zamenjati, vendar nam zmanjka časa. Ob vsakem izdelku se je treba pozanimati in vprašati, kako naj ga izboljšamo, polepšamo ali dopolnimo, vendar se je treba na neki točki ustaviti in pokazati to, kar si naredil. Lahko se pohvalimo, da smo se vsi naučili tudi osnov kvačkanja!