Obisk medicinske šole v Bjelovarju – udeležba na mednarodnem tekmovanju iz morfološko-gnatološke modelacije

Letos smo iz Medicinske šole v Bjelovarju, ki izobražuje zdravstvene tehnike, zdravstveno-laboratorijske tehnike, zobotehnike in farmacevtske tehnike, prejeli izjemo povabilo. Omogočili so nam brezplačen obisk njihove šole in udeležbo naših dijakov-zobotehnikov na mednarodnem tekmovanju, ki so ga organizirali 24. in 25. aprila. Prijave smo zbrali v 2. in 3. letniku programa ZT, vsa prosta mesta v avtobusu pa so se hitro zapolnila.

S šolo sodelujemo že vrsto let. Njihovi dijaki in učitelji iz izobraževalnega programa Dentalni tehnik so se udeležili mednarodnega tekmovanja iz morfološko-gnatološke modelacije zob, ki je potekalo na SŠFKZ marca 2019. Letošnje leto pa so oni organizirali mednarodno tekmovanje in našo šolo sta zastopala Kaja Toplak in Leon Krajnc, oba dijaka 3. letnika.

Učitelji šole v Bjelovaru so se izkazali kot odlični gostitelji. Že prvi dan sta nas po kratkem sprehodu po mestu pričakala okusna večerja in nastanitev v prijetnem hotelu. Naslednji dan, dan tekmovanja smo začeli z odličnim jutranjim obrokom, da smo dobro razpoloženi predstavili našo šolo, podjetja, ki sodelujejo z našo šolo na področju zobotehnike in Slovenijo kot zanimivo turistično državo. Mi pa smo spoznali sodelujoče šole s Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine in Makedonije ter imeli priložnost, da z njimi navežemo stike. Popoldan je bilo tekmovanje, na katerem sta se pomerila tudi naša dijaka. V vmesnem času, ko so mentorji ocenjevali dela, so nas organizatorji peljali po Bjelovarju in na ogled romske domačije. Ogled je bil zanimiv, pomagal nam je spoznati romsko kulturo in razbijati predsodke, ki jih morda imamo.
Večer je bil namenjen druženju. Tekmovalci, dijaki gostujočih šol in dijaki gostitelji so se spoznavali ob plesu. Gostitelji, učitelji in mentorji pa smo utrjevali nova prijateljstva ob okusni večerji.

Rezultate tekmovanja so objavili v torek v šoli, kjer so bili na ogled tudi izdelki tekmovalcev. Na zaključni prireditvi z izvirnim kulturnim programom so podelili nagrade in priznanja ter predstavili aktivnosti regijskega centra kompetentnosti, ki ga vodi Medicinska šola. Po kosilu pa smo se v mestni hiši udeležili okrogle mize o smernicah razvoja izobraževanja za poklic zobotehnika, kjer je sodeloval tudi Bojan Erjavec, učitelj praktičnega pouka.

Obisk je bil prijeten in uspešen. Organizatorji so večkrat izpostavili, da so hvaležni naši šoli, saj so se pri organizaciji zgledovali po nas. Predvsem pa sta nas razveselila naša tekmovalca, ki sta se izkazala z vrhunskim znanjem modeliranja in odličnim 3. mestom, ki ga je dosegel Leon Krajnc iz 3. Za.

Srčni gostitelji so poskrbeli, da se bomo spominjali doživetij v Bjelovaru tudi, ko bomo nosili športne puloverje, ki so nam jih podarili.