Ekskurzija v Bratislavo in Dunaj

1. DAN: SLOVENIJA – BRATISLAVA
Odhod iz Slovenije kmalu po polnoči. Nočna vožnja preko mejnega prehoda Šentilj po avtocesti
mimo Gradca in Dunaja do Bratislave. Ob prihodu se bomo najprej popeljali do znamenitega gradu
Devin, kjer se bomo sprehodili skozi zgodovino te znamenite utrdbe, ki je leta navdihovala tako
umetnike kot tudi druge pomembne osebnosti slovaške zgodovine – med drugimi tudi samega Ljudevita Štura. Po ogledu gradu bo sledil odhod proti staremu mestnemu jedru Bratislave. Najprej se bomo odpravili proti hotelu, ki bo v ožjem peš območju centra mesta. Po namestitvi v hotel in krajšem premoru za osvežitev, se bomo odpravili na voden ogled mestnega jedra Bratislave. Najprej bomo odšli na glavni trg mimo ostankov srednjeveškega obzidja, do glavnih mestnih vrat, Michalovega stolpa, se sprehodili po Michalski in Venturski ulici, se ustavili pred Mozartovo palačo, kjer je slavni skladatelj kot otrok blestel na enem izmed svojih prvih koncertov. Videli bomo sedež Academie Istropolitane, kjer je danes narodna univerzitetna knjižnica. Spustili ne bomo tudi do veličastne Martinove katedrale, v kateri so v času turške zasedbe Budimpešte kronali ogrske kralje ter pomahali maskotam mesta Čumilu in Schone Nazyju. Povratek v hotel in nočitev.

2. DAN: BRATISLAVSKI GRAD, UFO, GRAD DEVIN
Po zajtrku se bomo povzpeli na grajski grič, ki se 85 metrov visoko dviga tik ob Donavi in je bil
naseljen že od nekdaj, prvo utrdbo pa so Slovani zgradili v začetku devetega stoletja, ko so za
gradnjo uporabili kar material starih rimljanskih zgradb. Tam danes stoji Bratislavski grad, ki bo
prva točka naših ogledov ta dan. Z gradu se bomo kasneje spustili proti »novemu mostu« z znano
razgledno ploščadjo UFO (proti doplačilu). Na ploščad se bomo povzpeli z dvigalom in od tam uživali ob najlepšem razgledu na Bratislavske ulice. Po ogledu sledi izlet do sotočja Morave in Donave ter si ogledali grad Devin (zunanji ogled), ki je stoletja veljal za nepremagljivo utrdbo. Izvedeli bomo tudi kakšno skrivnostno legendo o temačnem deviškem stolpu. Povratek v hotel in nočitev.

3. DAN: BRATISLAVA – DUNAJ – SLOVENIJA
Zjutraj sledita zajtrk in odjava iz hotela ter še zadnji sprehod po ulicah Bratislave, kjer bomo imeli možnost za še zadnji »šoping« v slovaški prestolnici. Okrog poldneva se bomo iz Bratislave napotili proti avstrijski prestolnici Dunaju. Najprej nas bo pot vodila do slavnega dvorca chonnbrun, nekdaj poletni rezidenci Habsuburžanov. Po krajšem sprehodu po grajskem vrtu se bomo z avtobusom odpravili proti centru mesta, kjer si bomo peš ogledali vse glavne znamenitosti. Urania, Opera, Hofburg, mestni park, parlament, mestna hiša, mestno gledališče, univerza, borza. Sprehodili se bomo do skrajnega središča mesta in si ogledali cerkev sv. Štefana. V prostem popoldnevu boste lahko poskusili kulinarične posebnosti, kot sta dunajski zrezek in sacher tortica ter imeli čas za pravi »dunajski« šoping na glavni nakupovalni ulici v centru Dunaja – na »Koroški« ulici. Zvečer se bomo odpravili nazaj proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v poznih večernih / nočnih urah.