Teden zdravju prijaznih aktivnosti – Na zdrav način do več energije

7. aprila praznujemo Svetovni dan zdravja. Na ta dan so naše misli še posebej usmerjene k razmišljanju o zdravju kot pomembni življenjski vrednoti.

V tednu od 4. do 7. aprila smo v timu Zdrave šole za dijake in učitelje pripravili več dejavnosti, ki spodbujajo zdrav življenjski slog. Rdeča nit je bila tema Kako na zdrav način do več energije?

Oglejmo si kratek povzetek dogajanja …

Profesorica športne vzgoje, Darja Maležič, je na delavnici Postopna mišična sprostitev demonstrirala relaksacijsko tehniko sproščanja mišic, ki jo lahko uporabimo ob stresnih situacijah, da  telo razbremenimo stresa. Učinek po mišični sprostitvi kaže nasmeh udeleženk.

Trener olimpijskega dvigovanja uteži, g. Martin Janžekovič, nas je seznanil z Weightliftingom in s pravilno izvedbo dvigovanja uteži, ki ji je sledil tudi praktični prikaz v dvigovalnici.

Osrednja tema letošnjega Dneva zdravja je bila problematika uživanja energijskih pijač med mladimi in njihovi škodljivi vplivi na zdravje. Mladi posegajo po tej vrsti pijač, ker hitro čutijo poživljajoč učinek in tako začasno preženejo utrujenost ter pomanjkanje spanja. Reklamni oglasi jih nekritično predstavljajo kot varne pijače odličnega okusa, žal pa so učinki prekomernega pitja energijskih napitkov premalo raziskani. Več o tej temi nam je v svojem predavanju povedala klinična dietetičarka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, ga. Eva Kavka, mag. inž. živilstva. Dotaknila se je tudi problematike uživanja prehranskih dopolnil, ki se na veliko uporabljajo, narejenih pa je  premalo strokovnih študij o njihovih koristih.

Kot zdravo alternativo energijskim pijačam so si dijaki na pobudo naše profesorice angleščine Mojce Kočevar Korbar v šolski avli pripravili svoj izotonični napitek z okusom citrusov, kokosove vode in liofiliziranega sadja. Ali si ga boste pripravili tudi vi?

Spanje je eden od stebrov zdravja. Kako se pred spanjem umiriti in kako ga izboljšati? Odgovor in druga spoznanja o spanju smo lahko našli v mirnem kotičku pri knjižnici.

Učitelja Meta Bokal in Jošt Hren sta s 1. Fa razredom v okviru projektnega dne izvedla raziskavo, v kateri so dijaki preučevali vpliv različnih vrst športnih aktivnosti na osnovne pokazatelje zdravja. Merili in analizirali so, kako različne športne dejavnosti vplivajo na srčni utrip, krvni tlak in zasičenost krvi s kisikom. Nato so meritve med seboj primerjali in ugotavljali, pri katerih športnih aktivnosti so se najbolj spreminjali ter zakaj. V okviru dneva zdravja so pripravili tudi predstavitev in praktično delavnico za dijake ter zaposlene, kjer so si ti lahko izmerili prej omenjene parametre. Dijaki 1. Fa so jim nato svetovali, kako lahko z različnimi športnimi dejavnostmi izboljšajo svoje rezultate ter kako lahko s športno dejavnostjo pripomorejo k zdravemu življenjskemu slogu.

Naj zdrav način življenja postane del našega vsakdana!