Teden možganov na SŠFKZ

V tednu med 15. in 17. 3. smo tudi na SŠFKZ izvedli akcijo ozaveščanja o koristih raziskovanja in poznavanja živčevja. V ta namen smo združili moči učitelji matematike, fizike, biologije, umetnosti in psihologije.

Pripravili smo razstavo iluzij, ki je obsegala številne optične iluzije, umetniške izdelke dijakov na temo iluzij ter PowerPoint predstavitvi teorije iluzij in delovanja živčevja ter možganov. Učitelj fizike je pripravil privlačno iluzijo neskončnega ogledala, ki je tudi z barvnimi lučkami privabljala pozornost k razstavi v avli 1. nadstropja šole. Zelo nazorna sta bila tudi modela nevrona in možganov v veliki povečavi, ki sta bila razstavljena kot izdelka projektnega dela 1. Ka razreda ter učiteljic biologije in umetnosti.

Dijake in zaposlene na šoli smo za ogled razstave motivirali tudi z organizacijo nagradne igre. Vsak sodelujoči je odgovoril na pet vprašanj, ki so se vsebinsko nanašala na razstavljene eksponate in predstavitve. V petek, 17. 3., se je v avli odvilo nagradno žrebanje za dijake, v sredo, 22. 3., pa je bilo še žrebanje za zaposlene. Vodstvo šole je omogočilo privlačne nagrade. Glavna nagrada za dijake sta bili dve vstopnici za Hišo iluzij v Ljubljani, za zaposlene pa je bila glavna nagrada nalivno pero. V obeh primerih je nagrada prišla v prave roke, ob vsakem žrebu pa smo podelili tudi po dve tolažilni nagradi.

Razstava je bila estetska popestritev naše avle in obenem priložnost za širjenje znanja.  Tudi v prihodnje se bomo sodelujoči učitelji lotili še česa podobnega.