Svetovni dan zdravja in priprava sladic z bolj zdravimi sladili

16. 10. 2023, na dan, ko obeležujemo svetovni dan zdravja, smo se odzvali akciji ozaveščanja dijakov o nevarnostih prekomernega uživanja belega sladkorja in moke.

Čedalje več mladih se spopada s prekomerno telesno težo in spremljajočimi boleznimi ter slabo samopodobo, ki načenja njihovo samozavest, zato je ena izmed prednostnih nalog v okviru Zdrave šole opozoriti na pasti sladkih razvad.

Ponudnik šolske prehrane Slorest bo enkrat mesečno ‒ od novembra praviloma vsak prvi ponedeljek v mesecu ‒ dijakom naše šole ponudil zdrave menije, ki ne bodo vsebovali belega sladkorja in moke. Na pobudo Zdrave šole je 9 deklet iz 1. Fc oddelka ter 4 dekleta 1. Kb pripravilo raznovrstne sladice, narejene iz nerafiniranega trsnega ali kokosovega sladkorja in polnozrnate moke. Degustacija je potekala med glavnim odmorom. Tako smo lahko pokusili korenčkovo torto, čokoladni mousse, orehovo in bučno rolado, bananin kruh, makrone, zdrave rjavčke, visokoproteinske arašidove piškote, višnjev kolač, sadne mafine, sočne brownije ter jagodni smoothie. Čeprav je bilo peciva veliko, je bilo degustatorjev še veliko več in dobrote so pošle, kot bi trenil. ‘Ah! Jaz bi tudi, pa ni več…’ je bilo slišati po hodniku.

Dijaki in učitelji so lahko glasovali za najboljši in najbolj zdrav recept. Največ glasov so dobili bučna rolada (Irma Avdić, 1. Fc), čokoladni mousse z jagodnim smoothijem (Mia Momčilović in Sanja Mrkonjić, 1. Fc) ter višnjev kolač (Tjaša Pestelj in Ana Marija Vrazhova, 1. Fc). Pohvala gre vsem dekletom, ki so aktivno sodelovala pri pripravi sladic.