Strokovna ekskurzija v Sarajevo

V četrtek, 2. 11. 2023, smo se že v zgodnjih jutranjih urah dijaki SŠFKZ s profesorji odpravili na ekskurzijo v Bosno in Hercegovino. Za nepozabno doživetje sta poskrbela tudi izjemna vodiča, ki sta nam Bosno prikazala na zelo zanimiv ter poučen način.

Naša prva destinacija je bil sarajevski predor, znan tudi kot “sarajevski ratni tunel”, kjer smo lahko na lastne oči videli tunel, zgrajen med obleganjem Sarajeva leta 1993, in se skozenj tudi sprehodili. Po ogledu smo se odpravili v hotel Saraj, kjer so nas toplo sprejeli in se namestili v naše sobe. Sledil je voden ogled Sarajeva, kjer smo si med drugim ogledali znamenitosti, kot so večni ogenj ter vsem poznano tržnico Baščaršijo.

Po čudovitem ogledu Sarajeva smo se morali vrniti v hotel, saj nas je že čakala okusna večerja. Vendar se za nas dan še ni zaključil. Po večerji smo se ponovno napotili v center Sarajeva, da ga še sami raziščemo in si privoščimo tortice v bližnjih kavarnah. Po dolgem dnevu smo končno prispeli nazaj v hotel in se dobro naspali, saj nas je že naslednji dan čakalo ogromno novih dogodivščin.

Po zajtrku smo se odpravili v Mostar, v katerem nas je ob prihodu pričakalo sonce. Tam smo si ogledali Stari most in znamenito reko Neretvo, ki teče pod njim. Seveda pa se nismo mogli upreti okusni hrani, zato smo se po ogledu odpravili na zasluženo kosilo. Ko smo se vsi dobro najedli, smo se z avtobusom odpeljali do izvira reke Bune. Razgled je bil enkraten in posneli smo veliko krasnih fotografij. Po vrnitvi v hotel smo se razdelili v skupine in vsaka skupina je pripravila zabavno predstavitev svojih članov in to predstavila ostalim dijakom.

Napočil je zadnji dan ekskurzije. Po odhodu iz hotela smo se najprej napotili v Travnik do hiše Ive Andriča in si jo ogledali. Potem pa smo se odpravili še v Jajce in obiskali spominsko hišo AVNOJ (Antifašistični svet narodne osvoboditve Jugoslavije). Izvedeli smo, kakšno vlogo je igralo Jajce in ta hiša pri oblikovanju nove države – komunistične Jugoslavije. Po ogledu smo se odpravili do katakomb in si jih pobliže pogledali. Ker pa se vse lepo enkrat konča, se je morala zaključiti tudi naša ekskurzija. Tako smo se iz Jajca odpravili nazaj v Ljubljano, polni novega znanja in prelepih spominov.