Šolski debatni klub v Kopru na odprti razpravi o okolju

V četrtek, 25. 5. 2023, smo se s šolskim debatnim klubom v Kopru udeležili odprte razprave na temo okolja in razmisleka o tem, kaj lahko kot posamezniki storimo za boljši jutri. Prisotni nismo bili le šolski klubi iz cele Slovenije, ampak so sodelovali tudi zanimivi gostje.

Ko smo prispeli v Koper, smo najprej imeli nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za kavo ob pogledu na morje. Vsi udeleženci smo se nato zbrali na Titovem trgu, od koder smo odšli do protokolarno-prireditvene dvorane svetega Frančiška Asiškega v Kopru. Na javni debati so sodelovali dijaki iz 1. gimnazije v Celju ter Gimnazije Bežigrad. Sledila je javna razprava z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj, predstavnikom Ministrstva za okolje, podnebje in energijo RS, predstavnico Inštituta Jožef Stefan ter aktivistom, ki skrbi za čisto morje, na temo zelene kohezije. Med razpravo smo imeli možnost postavljati vprašanja, na katera so nam povabljeni na žalost le deloma odgovorili. Po zaključku so nekateri naši debaterji opravili tudi dolžnosti do medijev, saj je dogodek prenašala TV Koper, prisotnih je bilo tudi veliko tiskanih medijev. Po kosilu smo se odpravili še na kratek sprehod ob obali in potem počasi proti avtobusu, ki nas je odpeljal domov.

Tekom celotnega dne smo se imeli res lepo, razprava je odprla veliko vprašanj, saj je to področje, ki nas, mlade, vse bolj zanima. Ugotovili smo, da nas bo moralo še bolj, če bomo želeli še naprej dihati svež zrak, jesti lokalno pridelano zelenjavo, se kopati v čistih vodah in imeti pitno vodo.