Sodelovanje z lokalnim okoljem – SŠFKZ na obisku v vrtcu Želvica na Vrhniki

V torek, 21. 3. 2023, smo se dijaka 4. letnika programa zobotehnik in učiteljici v okviru dejavnosti skupine za sodelovanje z lokalnim okoljem odpravili v vrtec Želvica na Vrhniki. Prijazno so nas sprejeli vzgojiteljici in otroci Mavrične skupine v starosti 3,5 do 5 let.

Po uvodnem medsebojnem spoznavanju so otroci ob slikah prepoznali različne oblike zob pri živalih in pomen zobovja. Človeško zobovje so spoznavali ob barvanju zob v pobarvanki, skrb za zobe pa s pomočjo zgodbe o  Zobku Zdravku, Zobku Gnilku, ki ju je naša učiteljica zobne protetike lepo ponazorila z mavčnima lutkama, in njuni »prijateljici« Ščetki Metki. Sledila je delavnica, kjer si je vsak otrok izbral svoj model zoba. Te modele sta dijaka v šoli vnaprej izlila iz mavca in jim pripravila luknjice – zobno gnilobo. Otroci so se vživeli v vlogo zobozdravnika. Zavzeto so se lotili naloge in zobki so dobili pisane zalivke iz plastelina. Spoznali so, kako nam pomaga zobozdravnik, če zaradi premalo ščetkanja in preveč sladkarij nastane zobna gniloba – karies.

Otroci so se dobro vključili v pogovor o pomenu zob in ustne higiene, z zanimanjem poslušali zgodbo in zavzeto izdelovali zalivke iz plastelina. Izkušnja je bila še posebej dobrodošla, saj sta vzgojiteljici otroke v tem času ravno pripravljali na obisk zobozdravnika. Dijakoma je bilo sodelovanje zabavno, obenem pa sta imela priložnost razvijati veščine timskega dela in komunikacijske kompetence. Izkušnja je dragocena tudi z vidika spoznavanja in povezovanja, tako med učitelji in dijaki kot tudi šole z zunanjim okoljem. Otroci so se naučili nekaj novega, mi pa smo se razigrani od otroške sproščenosti zadovoljni vrnili v šolo.

Vsi vpleteni smo imeli lepo izkušnjo in v vrtcu so nas povabili k nadaljevanju sodelovanja.