Projektno delo v 3. Ka in 3. Kb

Pri letošnjem projektnem delu smo se dijakinje iz 3. Ka ukvarjale s pedikuro. Z osnovnimi postopki smo se seznanile že v 2. letniku. Znanje na tem področju pa smo v 3. letniku nadgradile s prvinami SPA in s postopki medicinske pedikure.

Pridobljene spretnosti in teoretično znanje smo preizkusile na družinskih članih in prijateljih. Za uspešno izvajanje pedikure smo si primerno uredile delovno okolje. Sledila je temeljita analiza kože, s pomočjo katere smo se seznanile s stanjem in problemi kože in nohtov na nogi. Stranke so imele največ problemov s suho trdo kožo na petah. Za lažje odstranjevanje smo uporabile kopel in piling, ki smo ju izdelale v šolskem laboratoriju. Ob koncu postopka smo izvedle masažo s kremo, ki smo jo prav tako izdelale v šoli pod mentorstvom naše učiteljice. Pedikuro smo zaključile s permanentnim lakiranjem z božično poslikavo.

S projektnim delom smo pridobile dragocene praktične izkušnje in smo vesele, da so bile naše stranke z opravljeno storitvijo zadovoljne.

Pri projektnem delu v 3. Kb je bil poudarek na izdelovanju kozmetičnih izdelkov za pedikuro. V šolskem laboratoriju smo izdelale kopalne kroglice za mehčanje kože, pilinge za odstranjevanje odmrle kože in kreme za nego stopal.

Najprej smo izdelale solno kopel, ki je vsebovala grobo sol, rožmarin in eterično olje rožmarina. Grobo sol smo najprej zdrobile v terilnici, da smo se znebile ostrih delcev, nato smo dodale še rožmarin in eterično olje. Za izdelavo pilinga pa smo dodale tudi olivno olje.

Naredile smo tudi kremo za stopala. Stopile smo kakavovo maslo, lanolin in vazelin, v to mešanico pa smo dodale prečiščeno vodo in glicerol. Pri tem se je mešanica začela gostiti in nastala je krema za stopala.

Kakovost naših izdelkov smo preizkusile pri praktičnem pouku pedikure v šoli ali doma.

Projektno delo je bilo zelo poučno in zanimivo, saj smo pridobile nove veščine izdelave kozmetičnih izdelkov.