Projektno delo v 3. Fc – možgani in spanje

Letos smo imele dijakinje 3. Fc razreda projektni dan na temo spanja in možganov. Raziskovale smo delovanje možganov, procese med spanjem ter povezanost spanja s posameznikovim telesnim in duševnim delovanjem. Spraševale smo se, kaj spanje sploh je, kako si sledijo različne faze spanja, raziskovale smo tudi možgansko aktivnost med spanjem in posledice nespečnosti.

Predhodno sta nas profesorici opremili z literaturo, članki in tudi nekaj video posnetki ter povezavami za ogled proučevanih vsebin. V okolju Teams smo imele za ta namen novo ekipo. Naše delo je na projektni dan potekalo v dveh skupinah. Eno skupino je vodila učiteljica Oblikovanja zdravil v laboratoriju, kjer je bilo delo bolj strokovno obarvano, drugo pa profesorica psihologije. Prva polovica dijakinj je najprej odšla v farmacevtski laboratorij, kjer smo v manjših skupinah izdelovale balzam za ustnice z oljčnim oljem, stearatno kremo za nego kože, dermalno emulzijo za čiščenje kože in mixturo lutz, ki pomaga pri težavah z mozolji, ter masažno olje s sivko, ki nas pomirja in vrača koži sijaj, mehkobo ter nežnost. Vonj sivke smo izbrale namerno, saj je primeren tudi za uspavanje, ker pomirja. Druga polovica dijakinj v učilnici se je prav tako razdelila v manjše skupine. Ena podskupina je izdelovala plakat o vplivu spanja na telo in duševnost ter o posledicah nespečnosti, druga zgibanko o spanju in priporočilih za dobro spanje, tretja je sestavila elektronsko anketo o spanju, ki so jo do malice izpolnile vse sošolke. Po dveh šolskih urah sta se skupini zamenjali in je druga odšla v laboratorij, kjer so izdelovale enake izdelke. Prva skupina pa je potem v učilnici naredila plakat o možganih in spanju. Strnile so informacije o tem, kaj se dogaja v možganih med spanjem, fazah spanja, o sanjah in izločanju melatonina med spanjem. Ustvarile pa so tudi še dve podskupini, ena je pripravila video o poteku dela, druga pa je obdelala rezultate ankete o spanju.

Ugotovile smo, ob katerih urah hodimo spat, kaj nam pri tem pomaga, kakšen je naš spanec in kaj nam pomaga, da najlažje zaspimo. Z anketo smo med drugim tudi spoznale, da v našem razredu premalo spimo in hodimo prepozno spat. Večjih težav s spanjem nimamo, se pa je pokazalo, da imamo pred testi bolj pogosto slabši spanec.

Dan je bil zabaven in sproščujoč, saj smo se naučile tudi tehnik sproščanja, ki nam pomagajo, da tudi lažje zaspimo. Nastale izdelke – dva plakata, zgibanko in video smo predstavile tudi v kotičku ob informativnem dnevu, plakata pa smo ponovno izobesile v avli 2. nadstropja ob dnevu spanja, 17. 3. 2023.