Masaža v vrtcu

Že lansko šolsko leto smo učitelji in dijaki Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana obiskali Vrtec Vrhnika, enoto Želvica. Takrat smo se posvetili zdravju zob. V decembru pa smo v okviru sodelovanja SŠFKZ z lokalnim okoljem zopet navezali stik z vrtcem in se dogovorili, da bomo letos pripravili masažo za otroke. Pod mentorstvom učiteljice praktičnega pouka v programu kozmetični tehnik, sta dijakinji Anita Gorišek in Tina Kopač izvedli masažo hrbta in rok, kar sta tudi ustrezno prilagodili za otroke.

Otroci iz skupine Mavrična soba so uvodoma spoznali poklic kozmetičarke. Tega poklica prej niso poznali in so ob pogledu na beli halji dijakinj pomislili na druge poklice, ki jih že poznajo. Dijakinji sta najprej pripravili demonstracijo masaže hrbta na eni deklici, potem pa sta sproti tudi ostalim otrokom podajali navodila za izvajanje masaže. Otroci so bili razporejeni v pare, tako da so izvajali masažo drug na drugem, potem pa so vlogi znotraj para zamenjali. Pri izvedbi sta otrokom pomagali tudi vzgojiteljici. Masažo so izvajali sede in kar čez oblačila. Za 45 minut sta dekleti dobili pozornost vseh otrok v skupini, kar je najboljši dokaz, da jim je bila dejavnost prijetna. Zvočna kulisa je bila umirjena glasba, nekaterim otrokom je uspelo imeti tudi zaprte oči, vsi pa so bili zelo umirjeni.

Vzgojiteljici sta se dijakinjama zahvalili in izrekli pohvale za izvedbo. Otrokom sta za domačo nalogo naročili, naj masažo hrbta in rok izvajajo za vajo tudi doma na starših.

Kot spremljevalna učiteljica sem bila na Anito in Tino zelo ponosna, saj sta odlično opravili svoje strokovno delo, obenem pa pokazali, da imata tudi smisel za delo z otroki. Sami pa sta povedali, da je bila zanju izkušnja edinstvena in bi jo z veseljem še kdaj ponovili.

Na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana se nadaljnjega sodelovanja z Vrtcem Vrhnika že veselimo in že razmišljamo, kakšno zanimivo dejavnost bomo otrokom pripravili naslednjič.