Lekov TechBEAT 2024 na Bledu – sodelovale dijakinje iz programa farmacevtski tehnik

V začetku maja smo se štiri dijakinje Zoja Kosec, Zoja Jenko, Sara Džinović, Žana Čamdžić in mentorica Marija Čerin udeležile Lek-ovega TechBEAT-a. Bile smo edine ženske udeleženke tega tehnološkega izziva. Sodelovalo je še šest drugih šol tehničnih smeri.

Dogodek se je začel v Ljubljani na lokaciji Leka, kjer smo si po uvodnih nagovorih ogledali pripravo nesterilnih raztopin in polnjenje in pakiranje sterilnih raztopin.

Po kosilu smo se odpravili na Bled, kjer smo na mednarodni šoli IEDC začeli reševati farmacevtsko-inženirski izziv. Bili smo postavljeni pred različne tehnološke izzive, katere smo morali reševati skupaj z ostalimi udeleženci pod budnim očesom ocenjevalne komisije.

Naslednji dan je vseh pet skupin s skupnimi močmi postavilo proizvodno linijo za izdelavo nesterilne raztopine. Pri tem se je lepo pokazala medsebojna povezanost in sodelovanje.

Sledila je delavnica javnega nastopanja, ki nam je prišla prav za pripravo kratke predstavitve našega dela pred strokovno žirijo. Medtem, ko je žirija izbirala najboljši tim ter posameznike, smo imeli zabaven lov na zaklad. Na nek način smo bili zmagovalci vsi, saj je vsakdo nekaj doprinesel h končnemu dosežku. Po podelitvi nagrad smo se še nekaj časa družili ob dobri hrani.

Dogodek je bil zelo zanimiv. Spoznali smo, da farmacevti samo s sodelovanjem in podporo različnih tehničnih služb lahko postavimo proizvodnjo linijo za izdelavo zdravil. Priporočamo sodelovanje na takih dogodkih tudi v prihodnje.