Interesne dejavnosti po izbiri

V šolskem letu 2016/17

Dejavnosti povezane s prosto izbiro dijakov

V dejavnosti po izbiri dijakov v obsegu 24 ur se vključujejo dijaki vseh letnikov.

 • Alpsko smučanje in deskanje – priprava za pristop na kadrovski tečaj Učitelj I. stopnje
  Vsebina dejavnosti
  • Izpopolnjevanje individualne tehnike smučanja in deskanja,
  • priprava na izpit Učitelj I. stopnje,
  • začetna šola alpskega smučanja in deskanja,
  • nadaljevalna šola alpskega smučanja in deskanja,
  • freeride smučanje izven urejenih prog,
  • učenje na kratkih smučeh (blade),
  • zgodovina alpskega smučanja,
  • nevarnosti v gorah.
  Čas in trajanje
  3 dni, podaljšan vikend v februarju
  Kraj Izvedbe
  Avstrija, Italija ali Slovenija, kraj izvedbe bo določen naknadno, odvisno od snežnih razmer in najcenejšega ponudnika.
  Izvajalec
  Matej Švegl
  Cena
  Okvirna cena je 150 EUR + stroški organizacije, za 3 dni, odvisna tudi od ponudnika in bo točno določena naknadno (3x smučarska karta, 3x polpenzion, prevoz, stroški organizacije in izvedbe) in je odvisna od števila prijavljenih dijakov.
 • Bodi IN (Inovativno Nagajiv)
  Vsebina dejavnosti

  Si bil-a kdaj v zadregi, ko si iskal-a več idej za darilo za prijatelja, pa jih kar ni in ni bilo?
  Bi se rad-a naučil-a, kako s čim manj napora v kratkem času organizirati super zabavo?
  Si želiš uspešno in hitro reševati težave in izzive, s katerimi se srečuješ dnevno?
  Bi se rad-a naučil-a, kako v kratkem času priti do več izvirnih idej?

  Vse to in še več omogoča poznavanje in uporaba De Bonovih tehnik razmišljanja. Raziskava je pokazala, da se učenci, ki se urijo v teh tehnikah, v šoli lažje skoncentrirajo, so bolj ustvarjalni in motivirani za delo in zato tudi bolj uspešni. Zakaj ne bi bil eden izmed teh učencev tudi ti?

  Pridruži se nam in bodi IN – Inovativno Nagajiv ;-).

  Čas in trajanje
  Družili se bomo enkrat tedensko po pouku od konca meseca septembra do decembra in od konca meseca januarja do prvomajskih počitnic (predvidoma 24 srečanj).
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Sabina Povhe Lenart, Alenka Gorjan
  Cena
  Brezplačno
 • Bralna značka (slovenska)
  Vsebina dejavnosti

  V okviru širjenja bralne značke v srednje šole, smo se odločili za obliko klubskega delovanja, v kateri se spodbuja enakopraven dialog ljubiteljev branja. Dijaki se bodo sestajali z mentorico in se na čimbolj sproščen, a nikakor ne povsem poljuben način pogovarjali o prebranem literarnem delu. Večjo pozornost bomo namenili doživljanju besedila oziroma raznolikosti bralnih doživetij. Različni odzivi na prebrano naj bi razen užitka omogočili tudi poglabljanje recepcijskih sposobnosti za literaturo. Dijaki naj bi v šolskem letu prebrali pet literarnih del, ki niso na seznamih domačega branja. Pri izboru dajemo prednost sodobni slovenski književnosti.

  Čas in trajanje
  Med šolskim letom po dogovoru.
  Kraj Izvedbe
  Šolska knjižnica
  Izvajalec
  Tatjana Reščič Rihar
  Cena
  Brezplačno
 • Bralna značka tujih jezikov
  Vsebina dejavnosti

  Dijaki preberejo 3 knjige v angleščini oz. 2 v nemščini in pišejo test v mesecu marcu. Knjige (nekaj izvodov) so na voljo v šolski knjižnici, v splošno izobraževalnih knjižnicah, lahko jih dijaki kupijo sami v DZS Epicentru.

  Dijakom, ki dosežejo na tekmovanju zlato ali srebrno priznanje, se prizna 12 ur IND; če dosežejo samo priznanje o sodelovanju, se jim ure IND ne priznajo.

  Čas in trajanje
  Od oktobra do sredine marca
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Profesorice angleščine in nemščine
  Cena
  Brezplačno
 • Digitalna fotografija
  Vsebina dejavnosti
  • Uvod v fotografijo – zgodovina
  • Deli fotoaparata (objektivi in njihova uporaba)
  • Osnove fotografije:
   • Kompozicija (formati, zlati rez, perspektiva, glavni objekt)
   • Različni zorni koti (ptičja in žabja perspektiva)
   • Zvrsti fotografije (portreti, arhitektura, pokrajina, živali)
  • Urejanje in shranjevanje slik na računalniku (PhotoFiltre, Picassa,…)
  • Izdelava fotoknjige
  • Sodelovanje na fotonatečajih
  Čas in trajanje
  Ob pouku v okviru 24 ur.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ, šolska okolica, samostojno delo.
  Izvajalec
  Petra Čalić
  Cena
  Brezplačno
 • Dijaška skupnost
  Vsebina dejavnosti
  Čas in trajanje
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Karmen Ožbolt
  Cena
  Brezplačno
 • Dodatni pouk matematike in kemije ali biologije za dijake 4. letnika
  Vsebina dejavnosti

  Izbrane teme glede na neobdelane vsebine iz maturitetnih katalogov.

  Čas in trajanje
  Celo leto ob pouku, predvidoma matematika torek predura, biologija in kemija pa četrtek 7dop in 1pop ura.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  MAT – Mojca NOVOSELEC, torek, predura; KEM – Andreja RUPNIK, četrtek, 7. dop. in 1. pop.; BIO – Kristina SERNEC, četrtek, 7. dop in 1. pop.;
  Cena
  20 € za KEM ali BIO; brezplačno za MAT
 • Ekskurzija na Dunaj in v živalski vrt Schönbrunn
  Vsebina dejavnosti

  Živalski vrt leži na jugovzhodnem delu poletne rezidence Schönbrunn. Njegova zgodovina sega v obdobje cesarice Marije Terezije. Po naročilu moža Marije Terezije, Franca Štefana Lotrinškega, je vrt oblikoval v baročnem slogu arhitekt Jean Nicolas Jadot.

  Med drugo svetovno vojno so bombe ubile mnoge živali in poškodovale poslopja. Prebivalci Dunaja so v veliki meri prispevali k obnovi zgradb ter posodobitvi tehnične infrastrukture. Največje posodobitve pa je vrt doživel po letu 1991, ko je bil privatiziran.

  Živalski vrt Schönbrunn je danes poleg vrta v Berlinu edini v Evropi in eden izmed sedmih v svetu, ki ima pande.

  V dopoldanskem času si dijaki iz avtobusa ogledajo glavne znamenitosti mesta Dunaj: Opero, zimski dvorec Habsburžanov – Hofburg, Burgtheater, Novo Mestno hišo, Kulturnozgodovinski muzej… Sprehodijo se do Hundertwasserjevih zgradb ter po dveh najbolj znamenitih dunajskih ulicah: Koroški ulici in ulici Graben do Štefanove cerkve. Popoldne obiščejo živalski vrt v Schönbrunnu, za doplačilo pa si lahko ogledajo tudi notranjost dvorca. V živalskem vrtu si ogledajo različne paviljone (tropski deževni gozd, polarni vrt, ptičje hiše, ograde s pandami, koalami, akvarij, insektarij…), lahko tudi opazujejo hranjenje živali…

  Čas in trajanje
  Sobota v aprilu
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Ida Lapuh
  Cena
  Do 55 €; doplačilo po želji: vstopnina v Schönbrunn
 • Ekskurzija v Barcelono
  Vsebina dejavnosti

  1. Dan Slovenija – Arles
  Odhod zjutraj s parkirišča po dogovoru. Vožnja v Italijo po avtocesti mimo Benetk, Vicenze, Verone, Piacenze, Genove. Po želji postanek v mestecu Grasse in obisk parfumerije. Pozno popoldan prispemo v Arles, namestitev v hotel, večerja in nočitev.

  2. Dan Barcelona – Calella
  Zajtrk, sprehod po Arlesu in nadaljevanje poti proti Barceloni. Po prihodu popoldanski ogled, Gaudijeve Sagrade Familie in parka Guella z Gaudijevim muzejem in nekaj prostega časa. Vožnja do Calelle, namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

  3. Dan Calella – Montserrat ali Barcelona – Calella
  Zajtrk in po želji izlet do slikovitega pogorja Montserrat in ogled tamkajšnjega benediktinskega samostana. Možen tudi dan za odkrivanje barcelonskih muzejev – pomorski muzej, muzej znanosti,oz. po želji. Večerja in nočitev.

  4. Dan Calella– Barcelona
  Nadaljevanje ogledov mestnih znamenitosti. Obisk gotske četrti , sprehod po vedno živahni Rambli do Barcelonete. Seveda ne gre brez obiska stadiona Camp Nou. Nekaj prostega časa v mestu. Povratek v Calello , večerja in nočitev.

  5. Dan Barcelona – Slovenija
  Zajtrk in odhod. Vožnja do Figuerasa, kjer so ogledamo Dalijev muzej. Nato pot proti Sloveniji. Prihod zjutraj.

  Čas in trajanje
  27. 4. - 1. 5. 2017
  Kraj Izvedbe
  Francija, Španija
  Izvajalec
  Zdenka Dimnik v sodelovanju z JOYTravel.
  Cena
  309 eur v primeru vsaj 40 dijakov, 329 eur v primeru vsaj 35 dijakov, 349 eur primeru vsaj 30 dijakov, 389 eur v primeru vsaj 25 dijakov Doplačila: vstopnine za notranje oglede, riziko odpovedi 15 eur.
 • Ekskurzija v Beograd
  Vsebina dejavnosti

  1.    Dan – 27.4.2017

  Odhod avtobusa z dogovorjenega mesta ob 03:00. Pot nas bo vodila mimo Zagreba, čez Slavonijo do Srbije. V dopoldanskih urah bomo prispeli v nekdanjo skupno prestolnico – Beograd. Sledi vožnja do centra Beograda in orientacijski ogled mesta: zapeljali se bomo skozi Novi Beograd, kjer bomo videli »beograjska vrata«, ki predstavljajo enega izmed vhodov v mesto, Beograjsko Areno, kjer je potekala Evrovizija 2008, SAVA center, ki je pomemben kongresni center,… Pogledamo si tudi edinstveni in najbolj cenjen muzej v Beogradu, muzej Nikole Tesla, največjega izumitelja vseh časov. To je edini muzej, ki ohranja izvirno in osebno dediščino Nikole Tesla in ima dragoceno zbirko, več kot 2.000 knjig in revij, več kot 1.200 zgodovinskih tehničnih eksponatov, več kot 1.500 fotografij in fotografskih plošč iz originalnih tehničnih predmetov, instrumentov in naprav, več kot 1.000 načrtov in risb.

  Po ogledu novega Beograda sledi namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

  2. Dan – 28.4.2017

  Po zajtrku se bomo sprehodili po znani Ulici Kneza Mihajla in prišli do slovitega parka Kalemegdana, od koder se razteza čudovit pogled na sotočje Donave in Save, na staro mestno jedro in na Novi Beograd. Po vodenem ogledu bo čas za kosilo in morebitne nakupe. Po kosilu se bomo podali na izlet z ladjico po »naši« Savi, ki se ravno v Beogradu priključi »gosposki« Donavi. Pluli bomo ob bregovih Kalemegdana, mimo znanih splavov, pod raznimi mostovi in mimo rečnih otokov, med katerimi izstopa Ada Ciganlija. Lokalni vodnik nam bo postregel z zanimivimi anekdotami. Nadaljevali bomo z obiskom mesta. Zapeljali se bomo proti Dedinju, najbolj elitnemu predelu Beograda. Najprej se bomo ustavili pri Hiši cvetja (doplačilo 120 din=cca 1€), kjer si bomo ogledali grob enega najbolj znanih Jugoslovanov vseh časov, nato pa se bomo zapeljali mimo televizijske hiše TV Pink stadiona nogometnega kluba Crvene zvedze, ki je znan pod imenom Marakana in navijačih Delijah. Tradicionalna večerja na splavu. Nočitev.

  3. Dan – 29.4.2017

  Po zajtrku sledi obisk hrama Svetog Save, največji srbski pravoslavni hram na svetu. Po obisku bo še nekaj prostega časa za zadnje nakupe. Nato bomo zapustili Beograd in se odpeljali proti Sloveniji, kamor bomo prispeli v večernih urah.

  Čas in trajanje
  3 dni, med 27. in 29. 4. 2017 (med prvomajskimi počitnicami)
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Agencija Cooltura, Tina Petkovšek
  Cena
  134 EUR in vključuje:
  • avtobusni prevoz s sodobnim avtobusom,
  • 2x nočitev z zajtrkom v hotelu **/*** Beograd,
  • večerjo v hotelu,
  • tradicionalno srbsko večerjo na splavu,
  • avtobusni voden ogled mesta,
  • vVoden ogled parka Kalamegdan,
  • ogled muzeja Nikole Tesla,
  • ogled in vožnja z ladjico po Savi in Donavi,
  • vodenje in organizacijo izleta ter
  • ogled hrama Svetog Save.
  Doplačila:
  • (opcijsko) zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coriss 5 €,
  • (opcijsko) zavarovanje rizika odpovedi 10 €,
  • vstopnina v Hiši cvetja 1€.
 • Ekskurzija v München – sejem kozmetike “Beauty forum”
  Vsebina dejavnosti

  (za dijake 3 in 4. letnika v programu KT)

  • dijakinje spoznajo nove trende v kozmetiki,
  • dijakinje spoznajo nove aparature,
  • dijakinje spoznajo različne kozmetične linije, ki so priznane v svetu,
  • dijakinje spoznajo nove pristope k kozmetični negi.
  Čas in trajanje
  Sobota, konec oktobra
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Anja Rogelj
  Cena
  55-60 EUR, odvisno od števila udeležencev
 • Ekskurzija v Prago
  Vsebina dejavnosti

  V vseh obdobjih, od zgodnjega srednjega veka do modernih časov, se je na Češkem oblikovala bogata arhitekturna dediščina, ki so ji vojne prizanesle. Češke dežele so bile v srednjem veku ene najbogatejših v Evropi, vladarji so ustanovili vrsto mest, plemiči čudovite gradove. Glavno mesto Praga leži ob reki Vltavi in velja za eno najlepših evropskih mest.

  PROGRAM

  Četrtek 3.11.2016

  V četrtek  ob 02.45 uri zjutraj, se bomo zbrali na dogovorjenem mestu v Ljubljani. Predviden odhod je ob 03.00. Pot nas bo vodila mimo Maribora, Dunaja in Brna do Prage, kamor bomo prispeli v zgodnjih dopoldanskih urah. Prtljago bomo odložili v hotelu in se odpravili na potep po mestu. Ogledali si bomo trg sv. Venčeslava, kateremu kraljuje mogočni Narodni muzej, obdajajo pa ga številni hoteli in trgovine. Sprehod bomo nadaljevali po ulici na Prikope do Smodniškega stolpa, skozi katerega bomo vstopili v staro mesto. Na trgu nas bodo pričakali številni ulični umetniki, ogledali si bomo spomenik Jana Husa in ob polni uri občudovali procesijo nad Orlojem. Za hip bomo skočili še v Židovsko četrt, kjer nas čaka najstarejša še stoječa sinagoga v Evropi. Sledilo bo nekaj prostega časa, nato pa povratek v hotel. Prosto popoldne lahko izkoristite za raziskovanje mesta, kavarn, pivnic in trgovin, ki jih najdete na vsakem koraku, zvečer ogled nočne Prage.

  Petek 4.11.2016

  Po zajtrku nas bo v hotelu pričakal lokalni vodič, ki nas bo popeljal do Hradčanov. Na gradu, ki je vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot največji grad na svetu, je svoj pečat pustil tudi naš arhitekt Jože Plečnik. Prelep razgled z grajskega griča bomo pustili za seboj, ko se bomo preko ozkih ulic Male strane podali do Karlovega mostu – najznamenitejšega mostu v Pragi, polnega skrivnosti in zanimivih zgodb iz preteklosti. Popoldne bomo ogledali cerkev Srca Jezusovega eno najpomembnejših čeških verskih objektov 20. stoletja, ki jo je zasnoval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. S širino 42 m je visoka stena stolpa ogromna, na njem je zastekljena ura premera 7,5 m in je največja na Češkem. V pritličju je prostorna kapela s kasetiranim stropom. V notranjosti so oltar iz belega marmorja in trimetrska pozlačena podoba Kristusa ter šest kipov zavetnikov Češke. Večer bomo preživeli na ladjici – 2 urni vožnji po reki Vltavi, kjer bomo lahko občudovali praške znamenitosti in obnovili bogato zgodovino Prage.

  Sobota 5.11.2016

  Ob 10h zjutraj se bomo odjavili iz hotela in se namenili v mesto, kjer bomo imeli 2 uri časa za nakupovanje spominkov in kavico. Nato se bomo počasi odpravili proti Sloveniji, kamor se bomo vrnili v večernih urah.

  Čas in trajanje
  3 dn, med 3. in 5. 11. 2016 (med jesenskimi počitnicami)
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Agencija Cooltura, Matej ŠVEGL
  Cena
  149,00 EUR in vključuje:
  • prevoz z avtobusom,
  • spremljevalec,
  • panoramski /orijentacijski ogled Prage,
  • ogled praškega gradu z lokalnim vodnikom,
  • osnovno nezgodno zavarovanje,
  • 2x nočitev polpenzion (zajtrk, večerja) v hotelu 3*** v centru mesta v večposteljnih sobah,
  • tradicionalno češko večerjo,
  • panoramski ogled z ladjico po reki Vltavi ter
  • vstopnine v vse muzeje in znamenitosti po programu.
  Prostovoljna doplačila:
  • zavarovanje z asistenco v tujini corris 8€
  • zavarovanje riziko odpovedi potovanja 14€
 • Ekskurzija v Sarajevo in Mostar
  Vsebina dejavnosti

  1. dan: Slovenija–Jajce –Sarajevo

  Odhod zgodaj zjutraj in potovanje mimo Novega mesta, srednjeveškega Karlovca do Jajca, mesta, ki je bilo izjemno pomembno v nekdanji SFRJ. Ogled slapov, nato nadaljevanje proti Sarajevu. Avtobusni ogled mesta, namestitev v hotel. Nočitev.

  2. dan: Sarajevo

  Po zajtrku se odpravimo na oglede po Sarajevu. Najprej do Tunela, ki je spomin na vojne čase. Zgrajen je bil 1993 pod letališko stezo in je povezoval obkoljeno Sarajevo z Dobrinjo. Skozenj je v Sarajevo prihajala hrana, zdravila, orožje, časopisi, gorivo.. Ogled ohranjenega dela tunela. Nato se podamo v mesto in ogledi peš. Ogledamo si staro mestno središče z Baščaršijo, Principov most, Vječnica, Gazi Husrevbegova džamija, stara pravoslavna cerkev, primer muslimanske hiše – Svrzina hiša … Ker bomo že lačni, se bomo podali na slovito Baščaršijo – srce starega mestnega jedra. Tam nas čakajo številne čevapdžinice, burekdžinice in razne trgovinice, obrtne delavnice, kavarnice,…nekaj prostega časa. Zbor in povratek do hotela. Večerja. Nočitev.

  3. dan: Sarajevo – Jablanica -Mostar

  Po zajtrku se odpravimo proti Mostarju, mestu s slikovito lego ob reki Neretvi. Na poti postanek v Jablanici in ogled spominskega muzeja. Po prihodu v Mostar ogled glavnih znamenitosti: most Sultana Sulejmana, Stari most -1993 porušen in ponovno obnovljen, Karađoz-begova džamija, Mehmed Pašina džamija, medresa, moderna katoliška katedrala, čaršija. Večerja in nočitev.

  4. dan Mostar – Split – Ljubljana

  Po zajtrku vožnja proti Hrvaški do Splita. Ogled Dioklecijanove palače in sprehod po splitski Rivi. Nekaj prostega časa, nato pot do Ljubljane.

  Čas in trajanje
  2.-5. 11. 2016
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Zdenka Dimnik v sodelovanju s turistično agencijo JOYTravel
  Cena
  179 EUR v primeru najmanj 40 dijakov, 189 EUR v primeru vsaj 35 dijakov, 199 EUR v primeru vsaj 30 dijakov Cena vključuje:
  • prevoz po programu,
  • 2 x polpenzion v hotelu v Sarajevu,
  • 1x polpenzion v hotelu v Mostarju,
  • strokovno vodenje in organizacija ekskurzije
 • Ekskurzija »Vesela Primorska«
  Vsebina dejavnosti

  Dve enodnevni ekskurziji, vsaka v trajanju 12 ur.

  Prva ekskurzija: kobilarna Lipica, mrtvaški ples Hrastovlje, Portorož.
  Druga ekskurzija: Goriška Brda (grad Dobrovo, Medana), Piran

  Po ogledu nekaterih znamenitosti primorskega sveta sledi v popoldanskem času obeh ekskurzij postanek in sprehod ob morju.

  Čas in trajanje
  Prva ekskurzija predvidoma v soboto, 22. 10. 2016. Druga ekskurzija predvidoma v soboto, 22. 4. 2017.
  Kraj Izvedbe
  Lipica, Hrastovlje, Goriška Brda, Portorož in Piran.
  Izvajalec
  Cena
  Prva ekskurzija približno 30 EUR na dijaka. Druga ekskurzija približno 25 EUR na dijaka.
 • Filmski abonma v kinu kolosej »Top za filmske užitkarje«
  Vsebina dejavnosti

  Ogled sedmih abonmajskih predstav (5 določenih: Poredne mame, Sedem veličastnih, Dojenček Bridget Jones, Inferno, film presenečenja in dve izbirni predstavi). Refleksija ob predstavah.

  Čas in trajanje
  Od 21. novembra 2016 do maja 2017, po pouku, ob ponedeljkih s pričetkom ob 19. uri.
  Kraj Izvedbe
  Kino KOLOSEJ, Ljubljana
  Izvajalec
  Kino KOLOSEJ, organizatorka Valerija Vadnov
  Cena
  29 €
 • Gaudeamus – plesne vaje in maturantski ples za dijake 4. letnika
  Vsebina dejavnosti

  Plesne vaje: 8 rednih vaj in 2 ponavljalni vaji.
  Slavnostni ples – GAUDEAMUS.

  Čas in trajanje
  November - maj
  Kraj Izvedbe
  Prostori plesne šole (plesne vaje) in dvorana za zaključni ples.
  Izvajalec
  Plesna šola
  Cena
  Cena bo znana po izbiri plesne šole.
 • Gledališki abonma v SNG Drami
  Vsebina dejavnosti

  Ogled petih abonmajskih predstav (4 določene in ena izbirna). Refleksija ob predstavah.

  Čas in trajanje
  Od novembra do maja, po pouku, od ponedeljka do četrtka, verjetno s pričetkom ob 18. uri. Trajanje od 2 do 3 ur.
  Kraj Izvedbe
  SNG Drama
  Izvajalec
  SNG Drama, organizator Jurij Koritnik
  Cena
  23 € (lanska cena, nova še ni znana), boljši sedeži so lahko tudi dražji.
 • Graviranje stekla
  Vsebina dejavnosti

  Dijaki bodo s pomočjo vrtečih instrumentov (kamni, diamanti) gravirali različne vzorce, motive na stekleno površino.

  Vsak dijak potrebuje za izvedbo interesne dejavnosti steklen kozarec ali steklenico.

  Čas in trajanje
  12 ur, termini so odvisni od zasedenosti zobotehniških laboratorijev.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Uroš Kastelic
  Cena
  Brezplačno
 • Izdelava nakita
  Vsebina dejavnosti

  Dijaki bodo iz voska zmodelirali izdelke po lastni želji ali obdelali predmet iz narave. Izdelke bomo ulili iz kovine in jih obdelali do visokega sijaja.

  Čas in trajanje
  24 ur, čas izvedbe je odvisen od zasedenosti zobotehničnih laboratorijev
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Uroš Kastelic
  Cena
  10 - 20 € (samo stroški materiala)
 • Jezik stroke v programu zobotehnik
  Vsebina dejavnosti

  Prevajanje kratkih besedil iz strokovne literature.

  Čas in trajanje
  Celo leto, po dogovoru
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Karla Ferlic in Valerija Sedlar
  Cena
  Brezplačno
 • Kemijski poskusi
  Vsebina dejavnosti
  • En dan dijaki samostojno izvajajo poskuse na šoli in ob tem spoznavajo določene lastnosti snovi in varno delo z njimi,
  • en dan so dijaki na IJS, kjer nam predstavijo nekaj plinov, njihove lastnosti in uporabo ter tekoči dušik,
  • dijaki pripravijo seminarske naloge z različnih področij kemije.
  Čas in trajanje
  2 dni po koncu pouka, v času namenjenemu za interesne dejavnosti v mesecu juniju, po dogovoru z dijaki in organizatorjem na IJS g. Tomažem Ogrinom.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ, laboratorij P2 in laboratorij na IJS
  Izvajalec
  Sabina Povhe Lenart in Zdenka Peranec ter zunanji sodelavec z IJS g.  Tomaž Ogrin
  Cena
  5 € za ogled na IJS
 • Knjiga in tek z roko v roki
  Vsebina dejavnosti
  • dijak preteče razdaljo Šolskega teka (4100 m) ali več na Ljubljanskem maratonu ali primerljivi tekaški prireditvi
  • dijak prebere knjigo po predlogu knjižničarke ali po lastni izbiri, povezan s tematiko teka
  • razgovor o prebrani knjigi v knjižnici
  Čas in trajanje
  30.10.2016 Ljubljanski maraton ali druga tekaška prireditev z javno dostopnimi rezultati; pogovor o prebrani knjigi do konca aprila 2017
  Kraj Izvedbe
  Ljubljana oz. kakšen drug kraj, kjer poteka tekaška prireditev
  Izvajalec
  Mojca Ogrin,  Tatjana Reščič Rihar,  Brane Lušina
  Cena
  Brezplačno
 • Likovne delavnice – lončarjenje in kiparjenje v glini
  Vsebina dejavnosti

  Na delavnicah se bomo podrobno spoznali z delom na lončarskem vretenu.

  Dijaki bodo imeli možnost spoznati tudi postopke nanašanja podglazurnih, glazurnih barv in barvnih engob v poljubnih barvah in vzorcih. Vsak sodelujoči dijak si bo izdelal posodico – vrtenino po lastni idejni zasnovi, jo tudi opremil z glazuro in sodeloval pri žganju izdelkov.

  Ob lončarskih postopkih pa bomo spoznavali tudi kiparske z izdelavo glinenih skulputur.

  Čas in trajanje
  Likovne delavnice bodo potekale v oktobru in novembru 2016. Termini izvedbe bodo določeni glede na urnike sodelujočih dijakov po dogovoru.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ, učilnica K6
  Izvajalec
  Mateja Cigula
  Cena
  15 € za material
 • Manikira in nega rok – kako do negovanih rok
  Vsebina dejavnosti

  Dijaki se sprva seznanijo s kozmetičnimi pripomočki in izdelki za nego nohtov in kože na rokah. Ob pregledu lastnih nohtov in kože ugotovijo morebitne pomankljivosti in potrebe po negovanju rok in nohtov. Sledi seznanjanje s pravilno uporabo pripomočkov in izdelkov ter pogostost njihove uporabe pri negi doma. Delo poteka v parih. Pridobljene veščine izvajajo tudi doma in beležijo (opišejo in fotografirajo) rezultate nege ter o njih poročajo na zaključnih urah delavnice.

  Čas in trajanje
  2 – krat mesečno po 3 šolske ure (15 ur aktivnega sodelovanja na delavnici in 9 ur dela doma), med šolskim letom. Točne termine bomo določili glede na urnik.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ, učilnica 31.
  Izvajalec
  Anja Rogelj
  Cena
  Do 6 € za material, ki ga nabavi šola. V to ceno ni vključen strošek materiala, ki ga dijaki prinesejo s seboj (teflonska pila, polirna pila, PVC kopito, tekočina za mehčanje kožice, lak, podlak, nadlak; okvirna cena pripomočkov, ki jih dijaki prinesejo s seboj je 12 €).
 • Matematika za razvedrilo
  Vsebina dejavnosti
  • reševanje zanimivih nalog, ki niso del pouka
  • lahko tudi vpogled v gimnazijsko in fakultetno matematiko,
  • lahko tudi delna priprava na tekmovanje iz razvedrilne matematike in matematičnega kenguruja
  Čas in trajanje
  Predvidoma ena ura tedensko, pred ali po pouku (možen tudi drugačen skupni dogovor), s pričetkom oktobra.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Silvo Bizjak
  Cena
  Brezplačno
 • Naravoslovni tabor za nadarjene dijake (samo za vabljene dijake)
  Vsebina dejavnosti
  Čas in trajanje
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Zdenka Dimnik, Sabina Povhe Lenart, Viljemka Kopčavar
  Cena
  Okvirno do približno 25 EUR.
 • Nemščina – začetni tečaj
  Vsebina dejavnosti

  Pravilna izgovorjava, predstavitev sebe in drugih, števila do 1000, spreganje osnovnih in modalnih glagolov.

  Stroka: deli telesa, delovno mesto in pripomočki za delo, (ustna) higiena.

  Čas in trajanje
  Tečaj traja 30 ur. Izpeljan bo v drugem polletju po 2 uri tedensko, predvidoma vsak ponedeljek ob 13.50, začetek 23. 1. 2017.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Karla Ferlic
  Cena
  Brezplačno
 • Nemščina – nadaljevalni tečaj
  Vsebina dejavnosti

  Hrana in pijača, naročanje in plačevanje v restavraciji in kavarni, opisovanje svojih prehranjevalnih navad, prosti čas, tožilnik, spreganje ločljivih glagolov, tvorba trdilnega in vprašalnega stavka, velelnik.

  Stroka: deli telesa, delovno mesto in pripomočki za delo, (ustna) higiena.

  Čas in trajanje
  Tečaj traja 30 ur. Izpeljan bo v prvem polletju po 2 uri tedensko, predvidoma vsak ponedeljek ob 13.50, začetek 12. 9. 2016.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Karla Ferlic
  Cena
  Brezplačno
 • Obisk centra dobrega počutja po izbiri
  Vsebina dejavnosti

  (samo za dijakinje 3. in 4. letnika programa KT)

  Obisk centra dobrega počutja po izbiri. Dijak preizkusi različne oblike savnanja ter si izbere masažo telesa oz. nego telesa. Po opravljeni dejavnosti napiše poročilo in ga skupaj s karto oz. potrdilom odda organizatorju interesnih dejavnosti (Anji Rogelj).

  Čas in trajanje
  Dijak opravi IND v prostem času, najpozneje do: za dijake 3. letnika do 1. junija; za dijake 4. letnika do 10. maja.
  Kraj Izvedbe
  Različni wellness centri po Sloveniji, po dijakovi izbiri.
  Izvajalec
  Dijak gre v Wellness v lastni režiji in napiše poročilo. Poročilo odda Anji Rogelj.
  Cena
  Različne glede na center dobrega počutja, ki ga dijak izbere. Stroške dejavnosti nosi dijak sam.
 • Pevsko-instrumentalni klub
  Vsebina dejavnosti

  Redne pevsko-instrumentalne vaje bodo namenjene pripravi na nastope na šolskih proslavah.

  Čas in trajanje
  V jeseni pripravljalni vikend – petek, sobota, predvidoma tretji vikend v septembru. Skozi celo leto, 1 ura vaj na teden in nastopi.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Mirjam Horzelenberg, Sara Zavec
  Cena
  Brezplačno
 • Predhodna priprava na maturo iz kemije za dijake 3. letnikov
  Vsebina dejavnosti
  • Predstavitev snovi, ki so v učbeniku označena kot višji nivo,
  • poglobitev osvojenega znanja pridobljenega med poukom,
  • reševanje problemov in nalog označenih kot težje,
  • reševanje maturitetnih nalog.
  Čas in trajanje
  Od novembra do maja, 1x tedensko po dogovoru z dijaki, predvidoma predura.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Učiteljice kemije
  Cena
  Brezplačno
 • Programski jezik PYTHON
  Vsebina dejavnosti

  Spoznali bomo osnove programskega jezika Python. Osnovni koncepti programiranja: pogojni stavek, zanka, zabele, funkcije, nizi, algoritem, časovna zahtevnost. Podatkovne strukture: zaporedje, množica, slovar.

  Čas in trajanje
  Drugo polletje ob pouku. Okvirno 18 ur delo v šoli in 6 ur delo doma.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Zlatko Magdevski
  Cena
  Brezplačno
 • Prostovoljstvo »Vsi za enega, eden za vse«
  Vsebina dejavnosti

  Prostovoljstvo izven šole: prostovoljno delo v vrtcu, učna pomoč v šoli, obiskovanje starejših, ki potrebujejo pomoč, pomoč pri rehabilitaciji otrok…

  Primerno inštitucijo glede na interes dijaka poišče šola, lahko pa jo dijak predlaga tudi sam.

  Čas in trajanje
  Okvirno v obsegu 1 do 2 uri tedensko, v skladu z dogovorom z zunanjo inštitucijo in možnostmi dijaka glede na urnik in druge njegove obveznosti.
  Kraj Izvedbe
  Šola, razne dobrodelne organizacije, druge šole, vrtci, bolnišnica, ….
  Izvajalec
  Marija Šušteršič v sodelovanju z zunanjimi mentorji
  Cena
  Brezplačno
 • Raziskovalna dejavnost – izdelava raziskovalne naloge
  Vsebina dejavnosti

  Samostojno delo dijaka pod vodstvom mentorja. Dijak izdela raziskovalno nalogo, jo zapiše, oblikuje, predstavi dijakom in jo zagovarja.

  Najboljše raziskovalne naloge dijaki predstavijo na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev.

  Čas in trajanje
  Celo šolsko leto ob pouku.
  Kraj Izvedbe
  V šoli, lahko pa tudi delno zunaj nje, odvisno od teme raziskovalne naloge.
  Izvajalec
  Koordinatorka Breda PIVK in učitelji mentorji raziskovalnih nalog.
  Cena
  Brezplačno
 • Šahovski krožek
  Vsebina dejavnosti
  • Uporaba enega od dveh najboljših šahovskih programov na svetu (šah z računalnikom);
  • spoznavanje najboljših partij in igralcev današnjega in starih časov;
  • spremljanje v živo super turnirjev najboljših igralcev s komentatorji.
  Čas in trajanje
  Predvidoma ena ura tedensko, pred ali po pouku (možen tudi kakršen koli drugačen dogovor), začnemo oktobra.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Silvo Bizjak
  Cena
  Brezplačno
 • Sodelovanje v projektu slovenski učni krogi
  Vsebina dejavnosti

  Projektu Slovenski učni krogi (SUK) je slovenska različica projekta Global Teenager Projekt (GTP). V projektu GTP že od leta 1998 sodelujejo osnovne in srednje šole iz 42 držav po svetu. Dijaki oz. učenci komunicirajo preko spleta v različnih jezikih: v angleščini, francoščini, španščini, nizozemščini, nemščini, arabščini in slovenščini.

  Projekt je razdeljen na šest faz učnih krogov: priprava, predstavitve, vprašanja, raziskovanje in odgovori, raziskovalne naloge in zaključek. V prvem tednu bodo šole dobile nalogo, da se pripravijo in preizkusijo spletno okolje Wiki, ki ga bodo redno uporabljale za učenje na daljavo in za svoje objave. Drugi teden se bodo dijaki in mentorji predstavijo drugim šolam. Tretji in četrti teden bodo dijaki objavili raziskovalno vprašanje, ki je povezano z izbrano temo. Dijaki posameznih šol bodo objavili eno raziskovalno vprašanje na temo po svoji izbiri, odgovarjali pa bodo na vprašanja vseh drugih sodelujočih šol. Od petega do desetega tedna, v fazi raziskovanja in iskanja odgovorov na zastavljena vprašanja, bodo dijaki raziskovali in iskali informacije. V enajstem in dvanajstem tednu bodo dijaki objavili odgovore na raziskovalna vprašanja. Na koncu bodo šole analizirale izkušnje, povzele misli in načrtovale dejavnosti za naslednji učni krog.

  Čas in trajanje
  Prvo ali drugo polletje - odvisno v katerem ciklu Slovenskih učnih krogov bo naša šola izbrana.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  dr. Alenka Gorjan
  Cena
  Brezplačno
 • Šolsko glasilo BACIL
  Vsebina dejavnosti

  Priprava šolskega glasila, ki bo delno informativnega (utrip življenja in dela na šoli, pomembnejši dogodki) in delno literarnega značaja.

  Čas in trajanje
  Ob pouku do izida glasila v februarju.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Nevenka Tomšič Iskra in Jasna Perinčič Manfreda (oblikovanje)
  Cena
  Brezplačno
 • Šolsko glasilo v angleščini GE(R)MS
  Vsebina dejavnosti

  Priprava šolskega glasila.

  Čas in trajanje
  Ob pouku do izida glasila v decembru.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Helena Doberšek in Jasna Perinčič Manfreda (oblikovanje)
  Cena
  Brezplačno
 • Španščina – začetni tečaj
  Vsebina dejavnosti

  Pravilna izgovorjava, predstavitev sebe in drugih, števila do 1000, spreganje osnovnih in modalnih glagolov.

  Stroka: deli telesa, delovno mesto in pripomočki za delo, (ustna) higiena.

  Čas in trajanje
  Tečaj traja 24 ur. Termin izvedbe je odvisen od izvajalke in bo določen naknadno.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Stina Scozzai
  Cena
  Brezplačno
 • Spoznavam zanimive računalniške programe
  Vsebina dejavnosti

  Na interesni dejavnosti bomo spoznali računalniške programe in aplikacije, ki so javno dostopni, jih imamo vsi v računalniku ali jih najdemo na spletu.

  Spoznali bomo programe:

  • Publisher (za izdelavo publikacij, vizitk, vabil in priznanj…);
  • PhotoFiltre ali Gimp (program za urejanje slik);
  • MovieMaker (program za kratke filmčke, predstavitve);
  • Prezi (zabavne predstavitve);
  • 1ka (spletne ankete);
  • Excel (grafikoni in tabele) in še kaj (Mahara, Moodle, spletne strani, …).
  Čas in trajanje
  24 ur
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ, računalniška učilnica
  Izvajalec
  Petra Čalić
  Cena
  Brezplačno
 • Štrika-štraka, klika-klaka
  Vsebina dejavnosti
  • Kvačkanje – začetki in osnove
  • Pletenje – začetki in osnove
  • Drugo po dogovoru
  • Dijaki bodo lahko izdelali izdelke po izbiri (šal, torbica, rokavice, pulover…).
  Čas in trajanje
  Enkrat na teden ena ura, organizacija dodatne ure bo določena glede na urnik prijavljenih dijakov.
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Dina Kujavec, Mojca Novoselec, Valerija Vadnov
  Cena
  Stroški za volno in pletilke/ kvačko, ki jih vsak udeleženec pokrije sam.
 • Tečaj cestno prometnih predpisov – CPP
  Vsebina dejavnosti

  Tečaj CPP je namenjen bodočim voznikom motornih vozil.

  Tečaj obsega teoretični del usposabljanja za vozniški izpit B (A) kategorije in trening na simulatorju vožnje avtomobila (neobvezno), pisni test (neobvezno – priprava na izpit) in izdajo evidenčnega kartona glede na prisotnost. Tečaj izvajajo sodelavci Avtošole AMZS.

  Čas in trajanje
  20 ur; oktober in november, po pouku
  Kraj Izvedbe
  Tečaji in izpiti potekajo v šoli, vožnja na simulatorju pa v prostorih AMZS Ljubljana
  Izvajalec
  Koordinatorka IND, AMZS, RKS – OE Ljubljana
  Cena
  do 30 € (lanska cena izvajalca)
 • Tečaj »Prva pomoč – pomagam prvi«
  Vsebina dejavnosti

  Tečaj PP je namenjen bodočim voznik motornih vozil.

  Teoretično in praktično usposabljanje iz prve pomoči. Po opravljenem tečaju se lahko dijaki prijavijo na izpit, ki je uradni izpit za voznike motornih vozil. Izpit lahko opravljajo tudi dijaki, ki so bili preteklo leto na tečaju in nimajo opravljenega izpita. Tečaj vodijo pooblaščeni predavatelji z licenco Rdečega križa Slovenije.

  Čas in trajanje
  10 ur + izpit; november in december, po pouku
  Kraj Izvedbe
  Tečaji in izpiti potekajo v šoli, vožnja na simulatorju pa v prostorih AMZS Ljubljana
  Izvajalec
  Koordinatorka IND, AMZS, RKS – OE Ljubljana
  Cena
  84,36€ (tečaj 28,72 € in izpit 55,64 €) (lanska cena)
 • Tekmovanja iz znanja (različna področja)
  Vsebina dejavnosti
  Čas in trajanje
  Kraj Izvedbe
  Izvajalec
  Učitelji predmetov
  Cena
  Brezplačno
 • Urejanje šolskega zeliščnega vrta
  Vsebina dejavnosti

  Dejavnost »Urejanje šolskega zeliščnega vrta« je namenjena dijakom, ki želijo spoznati zdravilne rastline in zelišča – zanje bodo namreč skrbeli skozi vse šolsko leto. Zeliščni vrt bomo urejali, zasajevali in ob tem spoznavali faze rasti rastlin, sožitje med rastlinami in estetsko vlogo saditve. Dijaki bodo ob načrtovanju sajenja rastlin lahko kreativno in samostojno umeščali rastline v vrt, poskrbeli za označevanje rastlin, pripravljali pa bodo tudi rastline za predstavitev v herbariju, skrbeli za hotel za insekte in načrtovali vodno kotanjo.

  Čas in trajanje
  Celo šolsko leto
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Mateja Cigula
  Cena
  Brezplačno
 • Venski odvzem krvi
  Vsebina dejavnosti

  Udeležencem najprej predstavim venski odvzem krvi teoretično ter smernice in priporočila. Nato se redno dobivamo in vadimo venski odvzem krvi. Vzorce uporabimo za analizo pri praktičnem pouku v 3.L in 4.L.

  Čas in trajanje
  Celo leto, 2x/mesec
  Kraj Izvedbe
  SŠFKZ
  Izvajalec
  Sara Zavec
  Cena
  Brezplačno
 • Vesela znanost
  Vsebina dejavnosti
  • obisk festivala znanosti
  • obisk hiše eksperimentov z eksperimentalnico
  • obisk reaktorja IJS
  Čas in trajanje
  Ogledi bodo v popoldanskem času med tednom, predvidoma v oktobru in novembru.
  Kraj Izvedbe
  Ljubljana, Šentjakob
  Izvajalec
  Andreja Rupnik, Cvetka Lipoglavšek
  Cena
  Do 15 € (za vstopnine…)

Rok za prijavo na dejavnost po izbiri: do 15. septembra, pri razredniku

Predstavitev izbirnih dejavnosti, ki jih ponuja šola, je objavljena tudi na oglasni deski v avli šole.

Priznanje interesnih dejavnosti, ki jih bodo dijaki opravljali izven šole

Za opravljeno dejavnost po izbiri lahko dijaki uveljavijo tudi svoje udejstvovanje na športnem, kulturnem, humanitarnem ali drugem področju zunaj šole in/ali v šoli. Dijaki lahko kot interesno dejavnost po prosti izbiri  uveljavljajo  gledališke,  glasbene ali  filmske abonmaje,  obiskovanje glasbene šole, pevskega zbora, delo v gledaliških in plesnih skupinah, športne treninge, socialno in drugo prostovoljno delo, dopolnilno izobraževanje (npr. jezikovni tečaji), delo v društvih (gasilci ipd.) ali pa obsežnejšo dejavnost v šoli (npr. dalj časa trajajoča pomoč pri učenju svojim sošolcem). Tudi dijaki, ki izven šole sodelujejo na različnih območnih in državnih tekmovanjih, lahko uveljavijo priprave in tekmovanja za opravljene dejavnosti po dijakovi izbiri.

Za  priznanje interesnih dejavnosti, ki  jih  bodo dijaki opravljali izven šole, morajo najprej razredniku do 23. septembra oddati potrjen obrazec »Vloga za priznanje dejavnosti po izbiri dijaka izven šole«. Nato pa do 22. aprila dijaki razredniku oddajo še dokazilo, da so dejavnost zares opravili, na potrjenem obrazcu »Potrdilo o opravljeni interesni dejavnosti po izbiri dijaka izven šole«. Dijaki lahko dobijo obrazca tudi pri razredniku.