Novo na knjižnih policah

Naslov Avtor Kratka vsebina

NASLOV

AVTOR

KRATKA VSEBINA

Feuer frei

Garvas, Gorazd

Deček Gorazd osamljen odrašča v domu brez ljubezni, v katerem odmeva bodisi molk bodisi prepir, alkoholni izlivi in vztrajno zvonjenje upnikov. V šoli se ne znajde nič bolje. Sošolci ga zasmehujejo zaradi prekomerne teže in laži, s katerimi se jim trudi približati

Beseda je konj

Gradišnik, Branko

Gre za iskren, do drugih obziren, do avtorja neprizanesljiv prikaz njegove osebne rasti skozi leta snovanja in besedovanja. Druga velika tema te knjige je jezik, slovenščina, ki jo Gradišnik razsvetljuje skozi eseje o svojih najpomembnejših prevodih.

Vegetarianka

Kang, Han

Vegetarijanka (izvirnik je izšel leta 2007) je presenetljiva, že kar šokantno izpisana zgodba o tihi gospodinji, ki nenadoma vzame stvari v svoje roke in radikalno spremeni svoj način prehrane, s tem pa sproži nepredvidljiv val posledic in nenavadnih dogodkov.

Fronta

Filipić K., Neli

Fronta je razgiban detektivski in pustolovski roman, ki pripoveduje zgodbo o petih najstnikih: Soški, Luni, Vanji, Benu in Karlu, ki sem med poletnimi počitnicami vsak po svoje dolgočasijo, dokler jih Soška s svojo brezmejno energijo in radovednostjo ne zaplete v lov na pogrešanega Severa Juga.

Darilo divjine

Radinger H., Elli

Elli H. Radinger je bila nekoč odvetnica. Toda ljubezen do volkov jo je pripravila do tega, da je pustila odvetniško službo in odšla v raziskovalni center Yellowstone v ZDA raziskovat volkove

Skrivnostno življenje gliv

Hofrichter

Ste vedeli, da gobe niso rastline, ampak da so po sestavi bližje živalim? Da je goba samo zunanji in vidni plod bitja, ki pa živi pod tlemi in lahko meri nekaj kilometrov? Da so glive svojevrstni možgani rastlinstva? Da brez gliv ne bi imeli niti oblakov in padavin? Da imajo izjemno pomembno vlogo v medicini? Vse to in še marsikatero drugo vznemirljivo in neznano dejstvo nam v svoji zabavni in nadvse poučni knjigi predstavi avstrijski »šepetalec gobam« Robert Hofrichter.

Kdo sem?

Haulwen, Nicholas

Malo je ljudi, ki še niso rešili osebnostnega testa in se ob tem niso vsaj malo zabavali. Vprašalniki, zbrani v knjigi Kdo sem?, pa niso namenjeni samo razvedrilu, ampak so (tudi) orodje, s katerim si lahko ogledate najrazličnejše plati svoje osebnosti in ob tem premislite, kako bi bolje poskrbeli zase.

Razvoj osebnosti

Jung, Karl Gustav

Jungova psihologija se ne nanaša samo na odraslo obdobje življenja, pač pa tudi na otroštvo. Knjiga Razvoj osebnosti je zbirka Jungovega dela o otroški psihologiji. Jung je pri otrokovem razvoju vseskozi poudarjal pomen psihologije staršev in učiteljev in ugotovil, da je nezadovoljiv psihološki odnos med staršema lahko pomemben vzrok motenj v otroštvu.

Poetika

Aristotel

Filozof Aristotel (384–322 pr. n. š.) je epohalna osebnost takšnega formata, da bi kateremukoli njegovemu delu težko odrekali velik pomen za znanost in kulturo. Gotovo pa so nekatera njegova dela še posebno izjemna. Eno od njih je Poetika, delo s področja filozofske estetike in teorije umetnosti, za katero smemo trditi, da je najpomembnejše tovrstno besedilo v zgodovini človeške misli sploh.

Vabljeni v knjižnico, izberite nekaj hrane za svojo dušo.