Novo na knjižnih policah

NASLOV AVTOR VSEBINA
Barž = Kons Kosovel, Srečko »Ali si novi človek? Vprašaj se vsak dan,« je leta 1925 v svojem dnevniku napisal  Kosovel in k temu dodal še: »V absurdni dobi je vsaka umetnost absurdna.«
Martin Luter Leppin, Volker Bilo je že kar turobno jesensko vreme, ko so se 31. oktobra 1517, leta zaslišali udarci kladiva, ki so naznanjali, da je avguštinski menih in pozneje profesor biblične teologije dr. Martin Luter na vrata grajske cerkve v Wittenbergu pribil svojih znamenitih 95 tez.
Tu je bila Brit- Marie Backman, Fredrik Britt-Marrie ne prenese umazanije, ne prenese če v predalu ni vse na svojem mestu. Vedno večerja ob spodobni uri, vstaja pa ob šestih zjutraj, ker se sam norci zbujajo pozneje…
Sijaj Mazzantini, Margaret »To ni knjiga o tem, da ljubezen premaga vse ovire. To je zgodba o poti, polni ovir, potovanju vase, v človekov značaj, večplastna in polna obžalovanj.« (Blog L´angolo dei libri)
Kamor je šla Forman, Gayle Nekdaj sem sanjal o takih prizorih. Mia se vrne v življenje, pred mano, je živa zame. Ampak celo v sanjah sem se zavedal, da to ni resnično…
Človeška ljubezen Košir, Manca »Lastna razlaga življenja je vrhovno sodišče eksistence, samo pred samim sabo se mora človek zagovarjati za svoje življenje.« (Manca Košir)
Umor ob bazenu Christie, Agatha Premožna lady Angkatell na svojem posestvu Hollow priredi zabavo, na katero je med drugimi uglednimi gosti povabljen tudi Hercule Poirot…
Druga ljubezen Kleypas, Lisa Dva moška. Ena ženska. Usodna ljubezenska zgodba…
Najljubši sovražnik Banks, Maya Lepo Eveline Armstrong v njenem klanu ščitijo in ljubijo, tujci jo imajo za prismuknjeno, saj nikoli ne spregovori niti besedice. Nihče ne ve, da je v resnici gluha.
Anatomija gibanja Calais-Germain, Blandine  Anatomi so dolga stoletja skrbeli le za čim natančnejši opis telesnih struktur. Nedavno so raziskovalci začeli proučevati tudi biomehanske značilnosti (kot so elastičnost, sile itd.) lokomotornega sistema…
Resnica o Prešernu Sivec, Ivan Skozi enaindvajset zgodb spremlja bralec Prešerna vse od rojstva, preko študijskih let na Dunaju in prvih objav v Kranjski Čbelici, do smrti in večnega spomina na Prešerna ujetega v drobni knjižici Poezij.
Kako uspešno poslovati v kozmetičnem salonu- priročnik Gec, Egon Priročnik je sestavljen z namenom, da se vsem ne glede ali že poslujejo oziroma bi s kozmetično dejavnostjo šele pričeli, omogoči potrebno znanje in informacije, ki so pomembnega značaja za uspešno poslovanje.
Še enkrat umri Gerritsen, Tess Pred šestimi leti je skupina turistov na safariju v Bocvani zašla v težave in pretila jim je neposredna nevarnost. Je bil med njimi tudi morilec, ki ga iščeta Jane in Maura?
Planet, ki ne raste Bogataj Kajfež Lučka Lučka Kajfež Bogataj v svoji najnovejši knjigi opozarja na uničenje, ki ga Zemlji, svojemu edinemu domu, nepremišljeno in sebično zadaja človek. 
Bog pomagaj otroku Morison, Tonni Gre za krajšo in neprizanesljivo zgodbo o tem, kako nesprejemanje v otroštvu oblikuje in zaznamuje življenje odraslega. 
Napoleon Forrest, Alan Izvrstno napisana knjiga o človeku, ki je svojimi dejanji spremenil tok evropske zgodovine in vplival na nastanek novodobne Evrope. 
Kompas Enard, Mathias Roman razkriva, kako zelo sta od nekdaj povezana in prepletena Zahod in Vzhod in kako problematičen je bil in je še vedno pogled Zahoda na Vzhod.
Omara v kleti Berger, Aleš Če imate radi knjige, najbrž ni prijetnejših biografskih zapisov od tistih, ki jih napišejo ljudje, ki so bili vse svoje življenje povezani s knjigami.
Ajurveda z domačimi rastlinami Rosenberg, Kerstin in ost. Ravnovesje naših telesnih in duševnih moči je neposredno povezano z rastlinskim svetom. Ajurveda, starodavni indijski sistem celostne skrbi za zdravje, ponuja številne rešitve za boljše počutje in blaženje vsakdanjih težav.
Mesečniki Clark, Christopher Knjiga je razdeljena je na tridele. Prvi del se osredotoča na dva nasprotnika, Srbijo in Avstro-Ogrsko, ki sta s svojimi prepiri sprožili spor, in nas po poteh njunih medsebojnih odnosov vodi do predvečera sarajevskega atentata.
Sončnica na rami Izbor pripravil Grafenauer, Niko Četrta, razširjena in dopolnjena ter prenovljena izdaja antologije Sončnica na rami predstavlja najznačilnejše stvaritve tistih slovenskih pesnikov in pesnic, katerih sproščenost in domiselnost v igri z besedami je potrdilo najzahtevnejše občinstvo – otroci.
Confiteor Cabre, Jaume Novi epski roman Cabreja, trenutno najuspešnejšega katalonskega pisatelja, s katerim je dosegel širšo veljavo.
Monumentalno delo o prevpraševanju moči in zla.
Živeti Hua, Yu Živeti je ena najvplivnejših knjig na Kitajskem v zadnjih deseih letih. Po njej posneti film j e bil najprej prepovedan in že zato je roman vzbudil veliko zanimanja v tujini, posledično pa je postal uspešnica tudi na Kitajskem.
Težavna pot v prihodnost Lovelok, James »Danes je naš pomen še toliko večji, kajti če bi našo obliko življenja- od najmanjše bakterije do največjega kita-povsem uničili, se življenje na povsem uničenem planetu ne bi moglo nikdar več spočeti.«
K**c gleda: počnite, kar vam je všeč Parkin, John C. Bi radi šli na svoje in začeli novo poslovno dejavnost ali uresničili neko zamisel, ki se vam že dolgo mota po glavi- pa si ne upate?
Umetnost življenja: Naučite se ljubiti sebe in druge Šimleša, Bruno Umetnost življenja je navdihujoče delo, polno pronicljivih misli, ki jih boste želeli podčrtati in se k njim vračati vedno znova.
Agresivnost: Nov innevaren tabu Juul, Jesper Avtor trdi, da je agresija nujna, svoje prepričanje pa utemeljuje z eksistencialnimi in družbenimi vzroki za agresivna čustva, obenem pa nam pojasni, kako naj jih razumemo in obvladujemo.
Pot solza Bucay, Jorge V knjigi se z avtorjem podajamo na trnovo pot, zaznamovano z izgubami, bolečino in žalostjo.
Dvojna napaka Hočevar, Andrej Četudi so videti resnične, to niso zgodbe, kot jih piše življenje.
Klementov padec Jančar, Drago Drama se dogaja v Ljubljani na vseučilišču. Klement je nadarjen, a čudaški študent filozofije in zagrizen alpinist. Za mnoge so njegove ideje o stoičnem življenju in izzivanju usode za utrjevanje svoje volje preveč radikalne in celo nevarne. Med njim in študentko Milko se porodi ljubezen, a Klementovo obnašanje in zavračanje njenih prijateljev, ki so po njegovem mnenju mehkužci, kmalu postavi njuno razmerje na preizkušnjo.
Pot Zaplotnik, Nejc Izbor najlepših misli, ki jih je izbrala Andreja Peček: »Obupno mora biti življenje, če je plača edini rezultat, ki ti ga da delo.«
Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼ Groen, Hendrik Hendrik Groen, prebivalec doma upokojencev, je prepričan, da je mogoče na stara leta še vedno uživati, zato ustanovijo društvo Starine, ne crkovine in si postavijo nekaj ciljev…
Morilec, ki je hotel v nebesa Jonasson, Jonas Za vse, ki ste se krohotali ob Stoletniku in Analfabetki
Podreditev Houellebecq, Michel Roman Podreditev je pripoved o iskanju smisla in uničujoča satira, ki razkriva, da ljudi poganja zgolj iskanje egoističnega užitka, vse drugo so nepomembne podrobnosti.
Frančiška Piwkovska, Anna Glavna junakinja, štirinajstletna Frančiška, se mora zaradi mamine bolezni preseliti k babici, popolni tujki, ki je nikoli prej ni videla. Precej osamljena in, ko je v največji stiski, se začne zanimati za poezijo, jo brati in celo pisati.
Nezvesti oče Scurati, Antonio »Zdaj me je sram priznati, toda v življenju moškega otrok ne obstaja, dokler ne pride na svet. Oče se rodi skupaj z njim. Če sploh.
Morfij Twardoch, Szcepan Konstantyjev oče je bil Nemec, njegova mati nemško govoreča Šlezijka, ki se je odločila biti Poljakinja in je v tem duhu vzgojila tudi svojega sina…
Soneti Shakespeare, William »Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila; če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni; in usta bi se od koral ločila.«
Oblike duha Novak, A. Boris Poezija je ena, njene oblike pa so nepreštevne.
Opolzkosti v zasebnosti Missiroli, Marko To je zgodba o čustvenem in seksualnem odraščanju mladega Italo-Francoza Libera Marsella, ki se kod deček priseli v takrat še Sartrov Pariz.
Ferrante, Elena Genialna prijateljica Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu…
Pojdi, kamor te vodi srce Tamaro Suzana Ko se bodo pred tabo odprle številne poti in ne boš vedela, po kateri bi šla, nikar ne izberi na slepo- vedno prisluhni srcu.
Stare grške bajke Petiška, Edvard Knjiga je neke vrste časovni stroj. Če želiš, te bliskovito odpelje v oddaljene pokrajine starogrške mitologije…
Frnc Jožef Uredil Antoličič Gregor V pričujoči monografiji se je deset slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev namenilo prikazati zelo različne vidike vsakdanjega življenja ter obenem tudi političnega in uradnega delovanja Franca Jožefa.
Formule ljubezni Milivojević, Zoran Ne zapravimo življenja v iskanju prave ljubezni- avtor pronicljivo in natančno pojasni vse najpogostejše zmote pri odnosih med partnerji, zakonci in družinskimi člani.
Ulovimo ljubezen Milivojević, Zoran Bralec bo našel kažipote po usodnih temah, ki mu lahko pomagajo, da svoj osebni razvoj usmeri k uresničljivim ciljem.
Velika šola govorice telesa Peas, Alan in Barbara Nebesedno izražanje, kulturni vzorci sporazumevanja in branje med vrsticami.
Čuječnost Williams, Mark Kako najti mir v ponorelem svetu?
Čuječnost za ustvarjanje Penman, Danny Hitri tempo sodobnega življenja lahko zavira ustvarjalnost- vendar ni treba, da je tako.
Čuječnost za zdravje Burch, Vidyamala Praktični vodnik za lajšanje bolečin, zmanjševanje stresa in povrnitev dobrega počutja.
Bela dama Kozina Praprotnik, Jasmina Življenje tekačice Helene Žigon- briljantna zgodba o teku, ki jo je napisalo življenje.
Kako najti moč za samopomoč? Jurič Šenk, Sabina Odgovori na vprašanja ljudem v stiski
Figa Vojnović, Goran »Ždel je na veji iz inata do sveta, ki verjame, da starci ne bi smeli sedeti na drevesih, ampak le pod njimi.«
Celeia Cilli Celje Žerič, Damir Odsevi davnine
Osnove slovenskega jezika Lečič, Rada Slovnični priročnik
Od Pohlinove slovnice do samostojne države Vodopivec, Peter Slovenska zgodovina od konca 18. Do konca 20. stoletja
Sodobni razrednik Ažman, Tanja Priročnik za usposabljanje učiteljev za vodenje oddelčnih skupnosti.
Bralne učne strategije Pečjak, Sonja, A. Gradišar Knjiga je celovit pripomoček za razvijanje bralne pismenosti in zmožnosti samoregulacije učenja iz pisnih virov pri nas.
Taksonomija za učenje, poučevanje in vrednotenje znanja Anderson,W. Lorin … Knjiga je nepogrešljiv vodnik za vse tiste, ki se ukvarjajo z izobraževanjem in ki želijo narediti pomemben korak od razmišljanja o kakovostnem izobraževanju k njegovem uresničevanju.
Nulta številka Umberto, Eco Zadnji roman slovitega italijanskega filozofa in pisatelja je v prvi vrsti čudovita parodija na temo današnjih medijskih manipulacij.
Velika čarovnija Gilbert, Elizabeth Opustimo strah in živimo ustvarjalno. Nova knjiga avtorice uspešnice »Jej, moli, ljubi«.
Pariz Brest Viel, Tanguy Bizarna zgodba o potovanju med provinco in prestolnico in nazaj .
Postaja Tajga Hulova, Petra Postaja Tajga je skrivnostno intoniran pustolovski roman, v katerem avtorica povezuje različna obdobja, dežele, kulturna okolja in vrednostna merila, soočenje evropskega duha s sibirsko civilizacijo.
Zgodba o polžu, ki je odkril pomen počasnosti Sepulveda, Luis Oda prijateljstvu, drugačnosti in solidarnosti.
Zadnji pobeg Mersberger, Jan van »Ti si moj oče,« reče fant po telefonu. Ime mu je Deedee, ima deset let in prvič govori z očetom Ivanom, ki mu klic zatrese tla pod nogami.
Pojdi,postavi stražarja Lee, Harper Avtorica uspešnice« Če ubiješ oponašalca« je napisala ljubko, izjemno priljubljeno knjigo.
Brezbarvni Tsukuru Tazaki in njegova leta romanja Murakami, Haruki Lahko prikriješ spomine, ne moreš pa spremeniti preteklosti.
Ob tebi Moyes, Jojo Zgodba med mladim, športnim bogatašem, ki ga usodna nesreča za vedno prikuje na invalidski stolček, kjer mu začne družbo delati samosvoje dekle iz nižjega angleškega družbenega razreda.