75 let izobraževanja zobotehnikov

Leta 1945 je bila ustanovljena Zobotehniška šola. Ustanovitev Zobotehniške šole je pomenila popolno spremembo pojmovanja zobotehniškega poklica. Zobotehnik je postal enakovreden drugim poklicem srednješolsko izobraženih zdravstvenih delavcev.

Leta 1945 je bil prvi vpis v šolo, pouk se je začel 14. decembra, ko je bila šola uradno odprta. Šola sprva ni imela svojih prostorov. Izobraževanje je potekalo v začasnih, neustreznih prostorih in brez ustrezne opreme in pripomočkov za delo. Šola je uporabljala laboratorij bivše dentistične šole. Učilnice so bile dislocirane, najprej na gimnaziji v Vegovi ulici, kasneje pa še na klasični gimnaziji. Dva laboratorija je šola dobila šele marca 1948 z zgraditvijo provizorija – dveh barak v Lipičevi ulici.

Kako je izobraževanje potekalo takrat in kako poteka danes, prikazujejo spodnje fotografije.

Ob 70-obletnici izobraževanja zobotehnikov smo pridobili nov sodoben laboratorij za računalniško podprto načrtovanje in izdelavo zobnoprotetičnih nadomestkov CAD/CAM (Computer aided design / Computer aided manufacturing).  Ta omogoča izdelavo začasnih ali trajnih protetičnih nadomestkov z metodo rezkanja pripravljenih blokov iz različnih materialov: cirkonijevega oksida, aluminijevega oksida, infiltrirane keramike, titana, plemenitih in neplemenitih kovin, akrilata in voska.