Zdrava šola 2014/15

Dejavnosti, kiso potekale v okviru projekta Zdrava šola v šolskem letu 2014/15

Člani tima Zdrave šole v šolskem letu 2014/15 so bili:

  • učitelji: Darinka Kujavec (vodja), Kristina Sernec, Polona Drenik Trop, Sabina Turšič, Valerija Vadnov in Poldka Žavbi
  • predstavnica staršev in zdravstvene službe: Špela Rot iz ZD Vrhnika
  • predstavnik dijakov: Maja Galun, 4. Ka

MOSA e-novičnik – junij 2015

Pozdravljeni v MOSA e-novičniku, ki vam prinaša aktualne informacije s področja alkoholne problematike v Sloveniji in drugod po svetu. Za več informacij obiščite MOSA portal na www.infomosa.si. Z nami pa lahko delite mnenja in zanimive informacije tudi na Twitterju: @MOSA_portal.

Predavanje za dijake 4. letnikov: Nosečnost, porod, dojenje – je znanje za življenje

V mesecu aprilu je potekalo predavanje Nosečnost, porod, dojenje, za vse programe četrtih letnikov. Predavanje je bilo zasnovano kot popotnica v nastanek novega življenja, prepoznavanja nosečnosti, prvih znakov in sprememb na telesu ženske… Dijake je najbolj pritegnila pojasnitev poteka poroda. Predavanju so sledila številna vprašanja, vezana na jakost porodne bolečine, kakšne spremembe pušča porod na telesu ženske, vlogi partnerja pri porodu.

Avtor/-ica prispevka: Sabina Turšič, dipl. babica

Pozitivka in pozitivec SŠFKZ za šolsko leto 2014/2015

Tim zdrave šole je med predlaganimi dijaki na podlagi ankete izbral pozitivca in pozitivko šole za leto 2015. Izbira je bila težka, saj so oddelki predlagali dobre kandidate. Članici Dijaške skupnosti sta, kot vsako leto, izbranima dijakoma postavili nekaj vprašanj. Intervjuja boste lahko v kratkem prebrali na spletni strani šole in v naslednjem Bacilu. Vsi predlagani dijaki so bili „ta pravi“ – pozitivno usmerjeni in aktivni na področjih:

  • zdrav način življenja,
  • prostovoljstvo, pomoč,
  • sošolcem in drugim IN
  • dobri medsebojni odnosi.

Med 25 predlaganimi dijakinjami je dosegla največ točk Saša Kociper iz 3. Fa, med 4 predlaganimi dijaki pa tudi letos Blaž Ožbolt iz 2. L, ki sta tako postala pozitivka in pozitivec šole 2015. Čestitamo!


Saša Kociper, 3. Fa

Blaž Ožbolt, 2. L

Avtor/-ica prispevka: Kristina Sernec, prof.

Materiali in tehnologije za izdelavo zobnih konstrukcij včeraj – danes – jutri

24. 3. 2015 smo imeli dijaki 4. letnika zobotehničnega programa na šoli predavanje o materialih in tehnologijah v našem poklicu. Predavanje je pripravila in vodila gospa Tjaša Zupančič Hartner, ki ima dolgoletne izkušnje s področja zobotehnike, kemije ter strojništva.

Pogovarjali smo se o materialih, ki so jih uporabljali nekoč, v katero smer gre razvoj danes ter na katere skrite nepravilnosti moramo biti pozorni pri vstavljanju različnih zobnih nadomestkov v pacientova usta. Spoznali smo tudi novejše načine izdelave zobnih konstrukcij s pomočjo frez tehnike in 3D – printa.

Pri predavanju smo izvedeli predvsem veliko novosti s področja povezovanja kemije z našim poklicem. Predavateljica nam je predstavila kar nekaj pasti različnih materialov, ki lahko medsebojno reagirajo v ustih in povzročijo škodo pacientu. Na splošno smo izvedeli več o materialih katere že uporabljamo, in spoznali frez tehniko in 3D – printanje zobnih konstrukcij in drugih nadomestkov, ki nam pomagajo pri ponovni vzpostavitvi neke funkcije v telesu. Videli smo, kako lahko s 3D printom izdelamo del lobanje, ki pacientu primanjkuje zaradi poškodbe glave.

Dijaki 4. letnikov se predavateljici iskreno zahvaljujemo, saj nam je nazorno predstavila, na kaj moramo biti pozorni pri svojem delu. Prikazala nam je tudi, kaj vse nam današnja tehnologija omogoča v našem poklicu. Informacije nam bodo koristile pri delu, saj bomo prav mi v naslednjih letih uporabljali to tehnologijo.

Avtor/-ica prispevka: Luka Preradovič, 4. Zb

Predavanje o pravilnem čiščenju zob in pomenu ustne higiene

V sredo, 21. 1. 2015, se je 60 izbranih dijakov 1. letnikov iz vseh programov udeležilo predavanja in demonstracije o pravilnem čiščenju zob in obzobnih tkiv.

Predavateljica ga. Tadeja Blatnik iz podjetja Flegis iz Maribora je dijakom razložila pomen ustrezne ustne higiene za zdravje celotnega telesa.

Po predavanju je sedem študentov zaključnega letnika fakultete za Dentalno medicino demonstriralo pravilno ščetkanje zob in uporabo medzobne nitke ter strgala za jezik.

Dijaki so aktivno sodelovali in postavljali vprašanja. Podjetje Flegis pa jih je še oskrbelo s Curaprox pripomočki za ustno higieno. V imenu vodstva šole in dijakov se jim lepo zahvaljujemo.

Izdelava zoba na implantant

Andrej Lazić, zasebni zobotehnik z 20 – letnimi delovnimi izkušnjami, je dijakom s Power – point prezentacijo nazorno predstavil postopek izdelave umetnega zoba na implantat.

Predavatelj je poudaril pomen natančnega odtiskovanja delovnega področja v pacientovih ustih in natančno izlivanje in pripravo delovnega modela.

Predavatelj je večkrat opozoril, da je nujno natančno izvajanje posameznih faz delovnega postopka, da je nujno zagotoviti funkcionalnost in tudi, da je nujno morfološko oblikovati izdelek. S tem dosežemo naravni in estetski izgled.

Namen predavanja je:

  • seznaniti dijake z možnostjo nadomeščanja manjkajočih zob z zobnimi vsadki oz. implantati,
  • seznaniti dijake z uporabo zobnih vsadkov (kot elementi sidranja pri izdelovanju totalne proteze),
  • predstaviti celoten postopek izdelave zoba na zobni vsadek, vključno z odtiskovanjem delovnega področja v ustih pacienta in izlivanja delovnega modela.

G. Andreju Laziću se v imenu vodstva šole, aktiva strokovnih učiteljev v programu zobotehnik in v imenu dijakov iskreno zahvaljujem za odlično strokovno predavanje.