3. letnik

Projektno delo v 3. letnikih v šolskem letu 2014/15

Projektno delo v 3. letniku programa tehnik laboratorijske biomedicine

Dijaki so predstavili dve različni temi. Prva skupina je predstavila osnove gravimetrije in volumetrije v vsakdanjem življenju, pod naslovom Ni vse tako kot se zdi, včasih je še bolje. Preverjali so umerjenost tehnic v trgovini in količino hrane in pijače v embalaži. Nad rezultati so bili pozitivno in negativno presenečeni saj je bila masa hrane, stehtane v trgovini višja, kot pa v laboratoriju. Masa hrane in količina pijače pa sta bili višji kot je pisalo na embalaži. Druga skupina je z naslovom Pacient je kralj predstavila več vrst nepravilnih in pravilnih odnosov med pacienti in tehniki laboratorijske biomedicine s pomočjo video posnetkov. Poudarili so, da so pacienti velikokrat arogantni in ne upoštevajo navodil osebja laboratorija.

Avtor/-ica prispevka: Vesna Jurjevič, 3. L

Projektno delo v 3. letniku programa kozmetični tehnik

Pri projektnem delu so imeli temo pedikura. V letošnjem šolskem letu so spoznali dve različni vrsti pedikure. To sta spa in medicinska pedikura.

Pri praktičnem pouku so kozmetičarke iz oddelka 3. Ka za izvajanje medicinske pedikure v šolo pripeljale modele. Vsaka dva. Pri delu so se srečevale z različnimi problemi na stopalih. Največkrat se je kot problem pojavila trda koža, nekaj je bilo otiščancev in kurjih očes, malo manj pa vraščenih nohtov. S strokovnim znanjem so z lahkoto odstranile nevšečnosti. Na koncu so nanesle piling in izvedle masažo, med katero so stranke izredno uživale.

Prva skupina v oddelku 3. Kb, pri kozmetični praksi pod vodstvom Darje Kogovšek Grubelič, je bila osredotočena na medicinsko pedikuro, medtem ko je bila druga skupina pod vodstvom Mateje Kolmančič zadolžena za estetsko oz. spa pedikuro. Iz vsake skupine sta po dve dijakinji staršem predstavili krajšo prestavitev. Vsak starš je dobil tudi zloženke ki so jih izdelale dijakinje, s krajšo obnovo predstavitve. Starše so pogostile tudi s piškoti in sokom, na voljo pa so jim bile tudi za vsa vprašanja, ki so jih imeli.

Mislimo, da nam je predstavitev uspela in je bila staršem všeč, saj  zajema našo stroko.

Avtor/-ica prispevka: Nika Hribar, Tamara Bogičevič, Anja Perčič, Donna Močnik, 3. Ka ter Anja Dolinar in Patricija Orehar, 3. Kb

Projektno delo v 3. letniku programa farmacevtski tehnik

Za nami je predstavitev projektnega dela, ki smo ga opravljali pri predmetih oblikovanje zdravil in analizi zdravil. Letos smo se še posebej potrudili, saj je bila tema, s katero smo se ukvarjali, povezana z našim poklicem farmacevtskega tehnika.
Prva polovica razreda se je pod vodstvom mentorja Silva Štrallegerja ukvarjala z izdelavo domačih pripravkov iz zdravilnih rastlin. Zbrali so domače recepte, ki so jih dobili pri (starih) starših in tako razdelili podteme na: čaje, sirupe in mazila. Raziskovali in opisovali so posamezne rastline in njihove učinke ter samo uporabo zdravilnih rastlin. Poleg tega pa so pripravili tudi lipov čaj, sirup iz čebule ter ognjičevo mazilo, vse te izdelke so lahko starši poizkusili na sami predstavitvi.

Druga polovica razreda je skupaj z profesorico Marijo Čerin raziskovala mazila za športnike. Najprej so raziskali izdelke, ki so že na tržišču in so namenjeni masaži za športnike. V vseh teh izdelkih sta bili glavni zdravilni učinkovini kafra in mentol. Pripravili so štiri različne recepte mazilnih podlag, v katere so dodali učinkovini v istih koncentracijah. Naše pripravke so dijaki in profesorji preizkusili in izpolnili pripravljeno anketo. Na podlagi ankete smo ugotovili, da je vsem najbolj ustrezal hidrogel s kafro in mentolom, ki smo ga na predstavitvi staršem tudi razdelili.

Dijakinje 3.Fc oddelka so si letos za temo projektnega dela izbrale zdravilni čaj. Dijakinje so v parih iskale informacije o tej temi. Zanimalo jih je predvsem, kaj sploh je zdravilni čaj, kako se uporablja, kakšne oblike poznamo, kakšna je njegova sestava, kako ga pripravimo in shranjujemo ter uporaba zdravilnih čajev med nosečnostjo.

Zdravilni čaji so po definiciji droge ali zmesi drog z ustrezno stopnjo razdrobljenosti, ki se uporabljajo za izdelavo pripravkov za peroralno uporabo.

Sestavile so tudi svoj zdravilni čaj, ki je vseboval lipo, timijan, kamilico in črni bezeg. Timijan uporabljamo pri produktivnem kašlju, vnetju ustne sluznice in pri slabi prebavi. Kamilica je dobra za zdravljenje gastritisa, napenjanja in blagih trebušnih krčev, črni bezeg ter lipa pa pri prehladih in drugih infekcijskih obolenjih s povišano temperaturo.

Izdelale so papirnate škatlice, kamor smo zapakirale čaj v vrečki. Darilce so na predstavitvi izročile staršem in profesorjem, ki so jim pomagali pri delu.

Avtor/-ica prispevka: Valerija Koščak, Katja Ruparčič, 3. Fa ter Saša Rajhard, 3.Fc

Projektno delo v 3. letniku programa zobotehnik

V oddelku 3. Za smo pri praksi cel mesec delali na temo Določanje barve, velikosti in oblike zob pri totalni protezi. Letos smo se osredotočili na naše področje, ki je tudi bolj razumljivo za starše. Tudi delo nam je bilo bolj všeč kot prejšnja leta. Razdeljeni smo bili v tri skupine, vsaka je raziskovala svoje področje: prva velikost zob, druga obliko in tretja barvo. Menimo, da so bili mentorji in starši zadovoljni s predstavitvami.

V oddelku 3. Zb so si izbrali temo Zobovje rastlinojedcev, mesojedcev in vsejedcev. Zanimalo jih je, kakšno zobovje imajo različne živali glede na njihovo prehrano. Delo je potekalo tako, da so se razdelili v tri skupine in znotraj teh izbrali skupino živali, ki jih je zanimala. O vsaki skupini živali so poiskali slike, pripravili besedilo in oblikovali powerpoint predstavitev.

Mislimo, da je bila učiteljem in staršem naša predstavitev všeč, saj je bila tema dovolj razumljiva za vse generacije.

Avtor/-ica prispevka: Maja Zorko in Tjaša Strojanšek, 3. Zb

Povezane informacije