Zdrava šola 2013/14

Dejavnosti, kiso potekale v okviru projekta Zdrava šola v šolskem letu 2013/14

Člani tima Zdrave šole v šolskem letu 2013/14 so bili:

  • učitelji: Darinka Kujavec, Kristina Sernec, Polona Drenik Trop, Sabina Turšič, Valerija Vadnov in Poldka Žavbi
  • predstavnica staršev in zdravstvene službe: Špela Rot iz ZD Vrhnika
  • predstavnik dijakov: Maja Galun, 3. Ka

Pozitivka in pozitivec SŠFKZ za šolsko leto 2013/2014

Pozitivka in pozitivec SŠFKZ za šolsko leto 2012/2013 sta:

Nika Knez, 1. Zb
pdf Intervju s pozitivko šole
Blaž Ožbolt, 1. L
pdf Intervju s pozitivcem šole

Čestitamo!

Prehrana in telesna dejavnost za zdravje za obdobje 2013–2023

Slovenija se po deležu čezmerno hranjenih in debelih 15-letnikov uvršča na 3. mesto med državami Evropske unije, ki so vključene v raziskavo Z zdravjem povezano vedenje v šolskem okolju. Čezmerna hranjenost in debelost otrok in mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja ter večjo verjetnosti različnih nenalezljivih bolezni (npr. bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa II., nekaterih vrst raka, arterijske hipertenzije, dislipidemije, to je motenj v presnovi maščob, metabolnega sindroma, ortopedskih problemov). Vplivata lahko na slabšo samopodobo, kar posledično lahko vpliva tudi na slabše duševno zdravje. Debelost v otroštvu in mladostništvu predstavlja tveganje za debelost v odrasli dobi z vsemi njenimi posledicami.

Nujno so potrebni preventivni ukrepi, ki bi pripomogli k boljšemu zavedanju o pomenu zdrave prehrane in telesne dejavnosti.

Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV

Od 22. do 29. novembra je prvič potekal Evropski teden promocije testiranja na okužbo s HIV, ki smo se mu pridružili tudi v Sloveniji. Namen Evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s HIV je združiti Evropejce pri osveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja.

Za obisk ambulante se je potrebno predhodno naročiti: od ponedeljka do petka od 8.00 do 11.00, na tel. št.: 586 39 18  oz. 586 39 00 (centrala).

Več o tem najdete na naslednjem spletnem naslovu: http://www.zzv-lj.si/aktualno/evropski-teden-promocije-testiranja-na-okuzbo-s-hiv.

Dan Slovenske hrane

Dobro bi bilo, da smo kot narod toliko modri in bomo ” črve sedanjosti, ki glodajo jabolko našega zdravja” začeli zatirati s starimi, preverjenimi metodami, ki se jih v duhu medgeneracijskega sodelovanja lahko naučimo od starih staršev. Mogoče prihaja čas, ko bo na našem vsakodnevnem jedilniku spet pogosteje preprosta, domača hrana, ki človeka krepi in ne slabi, in ko bomo posamezniki, družine, skupnosti spet dojemali “prehranjevanje” kot družaben obred, ki nas bogati in povezuje in ne ločuje.