Nedavne dejavnosti

Projektno delo v 3. L

Tudi letos smo bili dijaki pri projektnem delu razdeljeni v dve skupini. Prva je pripravila predstavitev na temo Ubijalci sodobnega časa pri predmetu medicinska biokemija z mentorico Saro Zavec, druga pa predstavitev z naslovom Krvna slika pri predmetu laboratorijska hematologija in transfuziologija pod mentorstvom Brede Pivk. Za predstavitev staršem smo napisali zanimiv dialog, izdelali powerpoint predstavitve, izvirne pripomočke in spekli pecivo.

Staršem sta obe skupini svoje teme predstavili v obliki poročil na roditeljskem sestanku. Na koncu so imeli starši priložnost, da si izmerijo krvni sladkor in se posladkajo z domačim pecivom. Dijaki smo bili zadovoljni s potekom večera, odziv staršev pa je bil dober.

Avtor/-ica prispevka: Nina Selan, 3. L

Projektno delo v 3. letniku programa zobotehnik

Pri letošnjem projektnem delu smo dobili temo Oblike pri totalni protezi. Morali smo se pozanimati, kaj vse vpliva na obliko zob. Oblika obraza je pomemben dejavnik pri načrtovanju estetske preobrazbe zobovja. Z natančno analizo obraza lahko ustvarimo nasmeh, s katerim poudarimo privlačne obrazne poteze in ustvarimo lep nasmeh. Poigrali smo se s svojimi fotografijami obraza in jih primerjali z slikami naših zob ter tako preverili teorijo o skladju oblike obraza in zob. Skozi projektno delo smo spoznali vplive na obliko zob ter kaj je pomembno pacientom, saj so vedno na prvem mestu.

Avtor/-ica prispevka: Manca Abram, 3. Zb

Poročilo o projektnem delu v 3. Ka – pedikura

Vsaka dijakinja 3. Ka je pripeljala po dva modela na pedikuro. Na njih smo izvajale medicinsko pedikuro, poudarek pa je bil na odstranjevanju trde kože, otiščancev, kurjih očes in drugih nepravilnosti, ki jih ena na drugi pri praksi ne moremo izvajati.
Vsaka dijakinja je pripeljala dva modela, ki sta imela vsaj en problem od zgoraj navedenih. Če ni bilo prisotnih večjih problemov, smo jim naredile spa pedikuro, ki je še dodatno negovala noge. Dijakinje smo spoznale, da se vsaka stranka razlikuje, tako po osebnosti kot po problemu na nogah. Ko smo končale s pedikuro, pa je sledilo še razvajanje. Stranke smo razvajale z mehanskim pilingom, nato pa jih še zmasirale. Na koncu so bile vse zelo zadovoljne.

Avtor/-ica prispevka: Rebeka Janežič, Nika Adamič, 3. Ka

Projektno delo v 3. Fc

Letos smo dijaki 3. Fc razreda opravljali projektno delo pri predmetu zdravila in predmetu analiza zdravil. Naši temi sta bili pomembni za naš poklic, zato smo se še bolj potrudili.

Prva skupina je pod vodstvom profesorice Nede Veniger predstavila zgradbo in funkcijo kože ter bolezni kože. Prikazali pa so tudi, kako zaščitimo kožo pred različnimi škodljivimi dejavniki.

Druga skupina je pod vodstvom profesorja Silva Štrallegerja predstavila med in njegove značilnosti ter uporabo v vsakdanjem življenju. Poleg predstavitve so poiskali še razne recepte kozmetičnih izdelkov za obraz, v katerih je glavna sestavina med. Za starše so pripravili tudi darilce (balzam za ustnice z medom), ki so ga pripravili sami. Izdelavo balzama si lahko ogledate v spodnjem videu.

Za popestritev smo imeli tudi tri pevske in eno plesno točko ter se na koncu posladkali z domačimi piškoti in sokom.

Avtor/-ica prispevka: Nina Širovnik in Petra Bremšak, 3. Fc

Implantanti

V sredo 15. 2. 2017 smo imeli 4. letniki zobotehnikov predavanje o implantatih. Predaval nam je gospod Andrej Lazič. Najprej nam je podrobneje predstavil, kaj sploh so implantati in kakšne so njihove indikacije, katere so prednosti in slabosti teh fiksno protetičnih nadomestkov. Prav tako smo izvedeli, kakšna je selekcija pacientov za tovrsten nadomestek ter iz kakšnega materiala se izdelujejo in kateri material je boljši iz biološkega vidika. Potem pa smo ob slikah spremljali, kako potekajo klinične in laboratorijske faze. Gospod Lazič je še posebej poudaril, kako pomembno je samo načrtovanje in pa natančnost pri delu ter veselje in želja do samega dela.

Predavanje je bilo zelo zanimivo in poučno, hkrati pa dijakom predstavljeno na prijeten in sproščen način. Za to se zahvaljujem.

Avtor/-ica prispevka: Polona Jeraj, 4. ZB

Karierni dan na SŠFKZ

2. februarja 2017 smo na šoli pripravili Karierni dan. Pri organizaciji so nam pomagali sodelavci Zavoda Nefiks. Dogodka se je udeležilo približno 100 dijakov 3. in 4. letnika. Na ta način smo jih želeli vzpodbuditi k razmišljanju o poklicni poti in kariernem razvoju. Vzpodbudo in motivacijo so dobili od naših nekdanjih dijakov, ki so uspešno zaključili enega izmed izobraževalnih programov naše šole, se izobraževali še naprej in si ustvarili zanimive ter uspešne kariere. Povabili smo osem naših nekdanjih dijakov in vsi so se prijazno odzvali vabilu. Prišli so: dr. Tjaša Hartman Zupančič, dr. Luka Boc Thaler, Nuša Lesar, mag. Polona Zupančič, Nina Vidergar, Denis Oprešnik, Barbara Budič in Laura Vivoda.

Pogovor je povezovala strokovna sodelavka iz Zavoda Nefiks Alenka Blazinšek.

Kaj zanimivega so dijaki izvedeli na tem dogodku?

Prav vsi gostje so dijakom povedali, da so si izbrali študijske programe, ki so jih zanimali, in da so se res želeli čim več naučiti. Dejali so, da vpis v študijski program ni bil le njihov cilj, ampak pot (včasih zelo težka), ki jih je pripeljala do razvoja kariere. Dijakom so položili na srce, naj bodo vztrajni, pogumni, pripravljeni tudi na odrekanja, da bodo dosegli svoje cilje in živeli svoje sanje.
Pogovor pa je s svojo pesmijo popestril še raper ZLATKO, ki je ravno za Karierni dan napisal pesem »Čaka vas uspeh«.

Po odzivih sodeč, so bili dijaki zelo zadovoljni s potekom dogodka. Gostom so postavili tudi nekaj vprašanj, predvsem pa so jih zavzeto poslušali.

Vsem gostom in Zavodu Nefiks se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

Avtor/-ica prispevka: Marija Šušteršič in Tatjana Lorencin

Potovanje v kraje brez letnih časov

Na tradicionalni razstavi SŠFKZ ob kulturnem prazniku so se predstavili mag. Saša Cimperman s fotografijami in mojstrskimi zapisi doživljanja pestrosti in drugačnosti Afrike ter dijaki, ki so se preizkusili na lončarskem vretenu in izdelali barvite unikatne izdelke.

»Človek je toliko večji od stvari, ki jih izgublja« je zapisala mag. Saša Cimperman, profesorica športne vzgoje, v srcu sociologinja in skrbna opazovalka ljudi in življenja ter popotnica. Portreti, ki jih razstavlja so nastali med njenimi študijskimi obiski Kenije v letih 2007, 2011 in 2014. Predstavljena dela odražajo njen pretanjen občutek za kompozicijo, pisana beseda pa dopolni užitek ob ogledu in nas spomni na pristnost, ki je dana preprostemu, z naravo povezanemu človeku.

Človeka in naravo so lepo povezali tudi naši dijaki Patricija Abram, Sara Kamnikar, Nina Vrbinc, Anesa Šabić, Petra Indof, Nika Jeras, Elvina Garibović, Jan Omerzu in Žiga Petančič z ustvarjanjem v glini. Pri oblikovanju zanimivih posod, nakita in skrivnostnih bitij so združili štiri življenjske elemente zemljo, vodo, zrak in ogenj. Glino — zemljo, ki so jo omočeno z vodo oblikovali, sušili na zraku in z žganjem predali ognju, da je dosegla trdnost in dobila uporabno vrednost. V okviru projektnega dela v prvih letnikih pri predmetu umetnost in na likovnih delavnicah jih je usmerjala in spodbujala Mateja Cigula, profesorica likovne umetnosti.

Razstavo je pospremil četrti Katalog umetniškega ustvarjanja ob kulturnem prazniku.

Sejem Natour – Alpe Adria

1. 2. 2017 smo sodelovali smo na mednarodnem festivalu Potujem, torej sem, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču. Našo šolo smo predstavljali z dvema projektoma, in sicer prvi pod okriljem profesorice Polone Drenik Trop z naslovom Pot kamnita z arniko prekrita in drugi projekt pod okriljem profesorice Andreje Rupnik z naslovom Po Ribn’ški bajki. Sodelujoči dijaki so bili Neja Štupica, Eva Košir, Saša Klun, Meta Orehek in Nika Šuštar iz 3.Fb, Rok Bergant, Špela Šolaja, Jure Novak in Petra Bremšak iz 3.Fc ter Polona Jeraj in Žiga Novosel iz 4.Zb. Sodelovali smo s projektnimi deli, promocijskimi spoti in predstavitvijo na stojnicah. Za svoje delo sta obe skupini na tekmovanju prejeli srebrno plaketo.

Avtor/-ica prispevka: Nika Šuštar, 3. Fb

Zdrav nasmeh je uspeh

V četrtek, 19. 1. 2017 smo se nekateri dijaki udeležili delavnic, ki jih je pripravilo podjetje Flegis. Delavnice so trajale dve šolski uri. Bile so razdeljene na dva dela.

V prvem teoretičnem delu smo izvedeli, zakaj je pomembna ustna higiena in kakšne so posledice, če jo zanemarimo. Če pa jo redno vzdržujemo in pravilno skrbimo za svojo ustno votlino, lahko preprečimo marsikatere bolezni. Prav zato je Flegisov moto Zdrav nasmeh je uspeh, kajti za vsak uspeh se moramo potruditi.

V drugem delu delavnic pa smo se učili pravilnega ščetkanja. Za vsako mizo nam je en študent ali študentka pokazal ali pokazala, kakšen je postopek. Vsak je dobil zobno in medzobno ščetko. Kdor je želel, si je lahko sposodil tudi ogledalo. V roke smo vzeli ščetke in s krožnimi gibi začeli ščetkati zobe. Potem smo vzeli tudi medzobne ščetke in vsak je poskusil očistiti vsaj en medzobni prostor. Ko smo s tem zaključili, smo vzeli zobno nitko in se naučili pravilne uporabe.
Delavnice so bile zabavne in smo se tudi veliko naučili, če smo bili pozorni in pripravljeni sodelovati.

Avtor/-ica prispevka: Elma Turkanović in Deja Dolenc, 1. Za

Predavanje o motnjah hranjenja

V ponedeljek, 28. 12. 2016, smo imeli  na šoli organizirano predavanje v sklopu Zdrave šole. Predavateljica je bila gospa asist. dr.  Karin Sernec iz Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani. Na predavanju smo se pogovarjali o motnjah hranjenja. Predavateljica nam je povedala, da je vzrok največkrat psihične narave. Te motnje lahko pozdravimo, če poznamo vzroke in je  oseba pripravljena sodelovati. Razlog za nastanek ni samo eden, temveč jih je več. Ti osebo počasi, vendar vztrajno, vodijo v motnjo.

Najpogostejši vzroki

 1. Družinski dejavniki tveganja:

 • kronične telesne/duševne bolezni,
 • telesno, čustveno in spolno nasilje,
 • odnos staršev do hrane,
 • nefunkcionalni odnosi v družini – hrana kot vzgojni pripomoček,
 • nekompatibilnost med otroki in starši.

V nobenem primeru, razen pri spolnih zlorabah, ne gre za iskanje krivde in krivcev, temveč za iskanje vzrokov. Ob taki motnji starši vedno krivijo sebe.

2. Sociokulturni dejavniki tveganja:

 • vpliv medijev,
 • spremenjena vloga ženske.

3. Biološko–genski dejavniki:

 • čezmerna telesna teža ob rojstvu in v otroštvu,
 • specifične osebne poteze.

Motnje hranjenja so

 • Anoreksija nervoza – intenziven strah pred debelostjo, moteno doživljanje lastnega telesa, zavračajo hranjenje, minimalna telesna teža, pojavi se na prehodu iz otroštva v adolescenco.
 • Bulimija nervoza – ponavljajoča se obdobja prenajedanja, občutek pomanjkljivega nadzora nad lastnim hranjenjem. Prenajedanju sledijo neustrezni mehanizmi zmanjševanja telesne teže, strah pred debelostjo. Pojavlja se na prehodu iz adolescence v zgodnje odraslo obdobje.
 • Kompulzivno prenajedanje – ponavljajoča se obdobja prenajedanja, občutek pomanjkljivega nadzora nad hranjenjem. Obdobju prenajedanja ne sledi uporaba vedenjskih vzorcev za nižanje telesne teže. Pojavi se v zgodnjem in srednjem odraslem obdobju. Prisotna je prekomerna telesna teža.
 • Nove oblike motenj hranjenja:
  • ortoreksija nervoza – obsedenost z zdravo hrano,
  • bigoreksija nervoza – obsedenost z atletskim videzom.

Zdravljenje

 • lastna motivacija,
 • ambulantno psihiatrično zdravljenje,
 • bolnišnično zdravljenje,
 • psihoterapija.

Da se motnjam izognemo, je najpomembnejša zdrava samopodoba.

Avtor/-ica prispevka: Eva Hribar, 3. Kb in Tinkara Mele, 3. Kb

Šolsko leto:

Kategorije: