Nedavne dejavnosti

Likovna razstava

Letos je sedmo leto, od kar obeležujemo kulturni praznik z razstavo v šolski avli in peto leto spremljanja s katalogom ustvarjanja. V teh letih smo predstavili različne likovne zvrsti in jih ob otvoritvi popestrili s prav tako raznoliko glasbo. Prvo leto je bila otvoritev predvsem praznik glasbe, saj so med glavnim odmorom vsi hodniki in avle zaživeli v glasbenem poustvarjanju naših dijakov — kitaristov, čelistke, harmonikarjev … Naslednja leta je bila otvoritev bolj klasična, s predstavitvijo likovnih del ob glasbenih točkah ter projekcijo poezije slovenskih pesnikov. Gostili smo tudi zunanje razstavljavce, ki so svoje ustvarjanje predstavili dijakom v obliki delavnic likovnega ustvarjanja v kamnu in glini; 2014, ob 2000 letnici Emone, smo razstavo fotografij likovnega krožka in risb nadgradili s prvim katalogom in danes je pred vami letošnji, peti katalog.

Naša razstava ob kulturnem prazniku ostaja zavezana predstavitvi del dijakov, ki ustvarjajo v okviru likovnih delavnic pod mentorstvom Mateje Cigula, profesorice likovne umetnosti in del naših učiteljev. Po lanskem fotografskem popotovanju mag. Saše Cimperman po afriški celini, se letos vračamo domov, v bogastvo slovenske narave in portretno risbo. Simbolično začenjamo po sedmih letih nov cikel z isto zvrstjo: olji in akrili na platnu ter risbo. Predstavljata se Sabina Turšič, učiteljica praktičnega pouka v programu kozmetični tehnik, ki je svojo likovno nadarjenost pokazala že v času, ko je bila naša dijakinja, in naša dijakinja 1. letnika programa kozmetični tehnik Patricija Zalar. Na šoli pa imamo še en zaklad. Našo mlado pesnico Špelo Laro Potočnik, ki je risbe dopolnila s svojo poezijo.

Verjamemo, da bo tudi naslednjih sedem let naklonjenih umetnosti na naši šoli, da se bo ohranil interes za likovno ustvarjanje in glasbeno poustvarjanje ter prineslo dijakom nove prijetne izkušnje, predvsem pa potrditev, da so vsestranski, da zmorejo veliko več kot samo pripravo na bodoči poklic.

Razstava z naslovom, povzetem iz pesmi Mile Kačič Zeleno, Očem odpočitek, balzam za dušo bo na ogled do 2. marca 2018.

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič, mag. farm

Ljubljanski maraton 2017

Učitelji in drugi delavci šole skrbimo za svojo rekreacijo. Udeležujemo se Ljubljanskega maratona in pozivamo dijake šole, da se nam pridružijo prihodnje leto.

Avtor/-ica prispevka: Kristina Sernec

Zapoj, zapleši, zaigraj

V četrtek, 21. 12. 2017, je na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani potekala šolska proslava Zapoj, zapleši, zaigraj. Na prireditvi, ki je imela tudi obeležje ob državnem prazniku samostojnosti in enotnosti, je nastopalo in sodelovalo 50 dijakov iz različnih letnikov in programov ter tako pokazali, da naša šola skriva ogromno talentov s področja glasbe, petja, plesa in nastopanja. Ker pa se takšna prireditev ne naredi kar čez noč, smo s pripravami začeli že v oktobru, ko je bilo potrebno izbrati nastopajoče in se nato, skupaj s pevsko-instrumentalnim klubom, v začetku novembra udeležili pripravljalnega vikenda v Planini, kjer smo se posvečali sestavljanju scenarija in poteku proslave. Na koncu smo prireditev uspešno izpeljali, in sicer v treh ponovitvah za celo šolo, za kar pa si zahvalo zaslužijo tudi profesorice, ki so nas ves čas usmerjale in poskrbele, da je vse potekalo tako, kot je bilo treba.

Beauty forum München 2017

Dijakinje 3. letnikov smo se udeležile sejma Beauty forum. Na pot smo odšle v soboto, 28. oktobra 2017. Zbralo se nas je več dijakinj programa kozmetični tehnik, pridružile pa so se nam tudi bivše dijakinje naše šole in druge ljubiteljice kozmetike.

Na avtobusu nas je večina dremala, saj smo si skušale nabrati moči za celodnevne oglede in nakupovanje. Vožnja je bila precej mirna. Po dolgi poti smo končno prispeli na cilj. Vstopile smo polne pričakovanj in radovednosti. Prvi vtis nas ni razočaral. Razstavni prostori so bili zelo veliki. Tam smo videle pripomočke, aparate in izdelke za nego telesa, nego obraza, manikiro, pedikuro, ličenje in razne modne dodatke, ki so bili namenjeni prodaji.

Veliko je bilo podjetnikov, ki so nam predstavljali svoje inovacije in nam dali nove ideje za poslovanje. V živo smo si lahko ogledali predstavitve raznih kozmetičnih postopkov za svetlenje pigmentnih znamenj, epilacijo, anticelulitne tretmaje, zanimive tehnike masaž, poslikave telesa in ličenja. Meni najljubši del je bil ogled tekmovanja v poslikavi telesa. Priča smo bili vsem pripravam in nastanku umetnine. Razstavljalci so nas pritegnili tudi z raznimi nagradnimi igrami. Tako sta sošolki prejeli brezplačen tečaj ličenja v Nemčiji. S polnimi rokami vrečk smo utrujene komaj čakale na avtobus. Na poti domov smo si z veseljem izmenjale vtise in primerjale nakupe.

Tudi če ne načrtujete velikih nakupov, je ta sejem odličen pregled možnosti za prihodnost na enem mestu, zato vam toplo priporočam, da ga obiščete.

Avtor/-ica prispevka: Martina Hrenko, 3. Ka

Ekskurzija v Rogaško Slatino

Dekleta iz 2. letnika kozmetičnega programa smo se 26. septembra 2017 odpravile v Rogaško Slatino, ki je za nas, kozmetične tehnike, zelo lep in poseben kraj.

Po zabavni vožnji smo okoli devete ure končno prispeli na cilj, kjer so nas toplo sprejeli v Kozmetiki Afrodita. Ogledali smo si predstavitveni video o njihovem začetku in načinu njihovega dela. Izbrali so dva para dijakinj in nam skozi izvedbo celotne nege obraza natančno predstavili njihovo linijo za obraz Hyaluron. Dekleta, ki so bila izbrana za kozmetičarke, so nam povedala, da je bilo delati pod njihovim vodstvom in z njihovimi izdelki zelo poučno in zabavno. Dekleti, ki pa sta bili izbrani kot modela pa sta popolnoma uživali. Afroditini predstavniki so nam povedali, da so vsi njihovi izdelki naravnega izvora, naučile pa smo se novih postopkov, tehnik in pravil izvajanja nege. Predstavili so nam seveda tudi druge njihove izdelke, po predavanju pa smo lahko »skočile« tudi v njihovo trgovino in si kakšnega tudi kupile. Sledil je ogled zdraviliškega jedra Rogaške Slatine. Naučile smo se veliko o zgodovini in mestnih posebnostih. Za nas najbolj zanimivi so bili termalni vrelci. Ogledali smo si tudi tako imenovano Pivnico, kjer ljudje hodijo na terapije, ki vključujejo pitje termalne vode.

Pred odhodom domov pa smo se ustavili še v Termah Olimia, ki so ene najlepših term v Sloveniji. Razkazali so nam njihove notranje prostore, od prečudovitih bazenov do sob in apartmajev. Čeprav nas je večina hotela ostati kar tam, smo se odpravili nazaj v Ljubljano. Na končni cilj smo prispeli popoldne.

Mislim, da nam bo ta ekskurzija še dolgo ostala v spominu.

CIDESCO izpiti

Zadnji teden v septembru so na šoli potekali CIDESCO izpiti. CIDESCO diploma je svetovno prepoznaven standard kakovosti znanja in veščin, saj organizacija (Comité International Desthetique et de Cosmetologie) združuje kozmetike s celega sveta, SŠFKZ pa je od leta 2005 ena izmed 230 CIDESCO šol. Letos je k izpitom pristopilo štiri letošnje maturantke iz rednega izobraževanja in pet iz izrednega izobraževanja za diplome iz kozmetične nege (Beauty therapy Diploma); trije kandidati k postdiplomskim izpitom iz epilacije (Post graduate Electrical Epilation Diploma), iz vodenja (Beauty&Spa Management Diploma) in kozmetične nege (Post Graduate Beauty Therapy Diploma). Izpiti iz teorije, praktičnega dela in praktične predstavitve seminarske naloge so se zaključili s slovesno podelitvijo certifikatov. Letošnja izpraševalka je bila ga. Susana Korpinen-Back iz Helsinkov.

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič, pomočnica ravnateljice

4. raziskovalni tabor – SOL

Škocjanski zatok, školjčišče, slovenska obala, sečoveljske soline, vse to so bili kraji, ki so povezovali letošnji četrti raziskovalni tabor na temo SOL. V sredo, 20. septembra, se nas je 16 dijakov, v spremstvu štirih profesorjev, odpravilo proti slovenski obali, natančneje v idilično vas Korte. Naša pot se je začela z ogledom Škocjanskega zatoka v Kopru, od koder smo se zapeljali do Stare šole Korte, ki je od leta 2016 preurejena v hostel. Tam smo se za dva dni poslovili od avtobusa, saj smo kot prevozno sredstvo pridno uporabljali kolo. Prekolesarili smo Portorož, Strunjan ter Sečoveljske soline in z vmesnimi postojankami širili svoje znanje o primorski vegetaciji, ornitologiji ter solinarstvu. Navdušeni, a obenem žalostni, smo se v petek odpravili proti šoli, kjer smo nove izkušnje prikazali tudi v razstavi. Zagotovo se nam bodo nova prijateljstva in dogodivščine vtisnila globoko v spomin.

Podelitev maturitetnih spričeval – zlati maturanti

Veseli smo, da so naši četrtošolci odgovorno pristopili k maturitetnemu preizkusu znanja, ga uspešno opravili in si odprli vrata tako za študij kot za uspešno poklicno pot.

Sedemnajst dijakinj nas je razveselilo z izjemnimi rezultati. V programu farmacevtski tehnik enajst, v programu zobotehnik ena, kozmetični tehnik dve in v programu tehnik laboratorijske biomedicine tri. Šest dijakinj je doseglo maksimalno število točk.

Ime Priimek Razred Število točk
Laura JAKLIČ 4. Fa 23
Nika JEREB 4. Fa 23
Petra BERGLES 4. Fb 22
Lara KEBER 4. Fb 22
Klara STIPAR 4. Fb 22
Tjaša FEMC 4. Fc 22
Špela JAVORNIK 4. Fc 23
Ana JESENOVEC 4. Fc 23
Zoja SITER 4. Fc 22
Nina ŠIFRER 4. Fc 22
Lea ZOBEC 4. Fc 22
Maja OREŠNIK 4. Ka 23
Nika VIDE 4. Ka 22
Tamara KLEMENČIČ 4. L 22
Jana MLINAREC 4. L 22
Saša SLABE 4. L 23
Ana KOLARIČ 4. ZA 22

Na slovesnosti je maturantke nagovorila ravnateljica Marija Šušteršič. Prireditev, ki jo je z glasbenimi točkami popestrila Brina Gabrovec, nadarjena mlada citrarka iz 2. Fb, je povezovala Lea Košir iz 2. Zb.

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič,
pomočnica ravnateljice

Raziskovalno delo v šolskem letu 2016/2017

Letos je naša šola sodelovala na 30. srečanju mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev »Zaupajmo v lastno ustvarjalnost« s šestimi raziskovalnimi nalogami, ki jih je izdelalo devet dijakinj. Vse dijakinje so bile iz programa tehnik laboratorijske biomedicine. Štiri naloge so bile s področja medicine, dve pa s področja psihologije.
Raziskovalne naloge so dijakinje uspešno izdelale in predstavile na regijskem tekmovanju.

Pregled raziskovalnih nalog

Št. raz. nalog Ime in priimek dijakinj Razred Naslov naloge Področje Mentorica
1. Patricija RAMŠAK
Nuša GJERKEŠ
3. L Prisotnost Legionell v klimatskih napravah medicina Vesna GRGUR
2 Anja MOŠKRIČ,
Nina SELAN
2. L
3. L
Probiotiki v jogurtih medicina Vesna GRGUR
3 Jana MLINAREC 4. L Prionske bolezni medicina Vesna GRGUR
4 Polona JERMAN 3. L Ali se zavedamo pomena bele smrti? medicina Sara ZAVEC
5 Urša PANCE 3. L Psihološka podpora svojcem med zdravljenjem njihovih otrok v bolnišnici psihologija mag. Tina PETKOVŠEK
6 Patricija KORENKO,
Sara MATELIČ
3. L Skočiti ali ne skočiti? psihologija mag. Tina PETKOVŠEK

Raziskovalne naloge so bile izvirne, uporabne in zanimive.  Najbolje ocenjena je bila raziskovalna naloga z naslovom Prionske bolezni, ki je dobila bronasto priznanje, s tem pa si je njena avtorica Jana MLINAREC pridobila tudi nagradni izlet v južno Italijo.

Iskrene čestitke vsem raziskovalkam in njihovim mentoricam.

Avtor/-ica prispevka: Breda Pivk, spec. med. biokem

Nosečnost, porod, dojenje – vzgoja za življenje

V mesecu aprilu so dijaki četrtih letnikov skozi predavanje spoznali potek nosečnosti od samega začetka do poporodnega obdobja. Dijakinje in dijaki so popestrili predavanje z izvirnimi vprašanji: kdaj nastane mleko v dojkah, kako močna je porodna bolečina, ali se telo ženske po porodu spremeni, … Presenečenje je bilo zaznati ob informaciji, da lahko tudi bodoče očete oz. partnerje doleti Couvadov sindrom, ki se kaže kot navidezna nosečnost z vsemi spremljajočimi znaki: slabostjo, povečano telesno težo in trebuhom, utrujenostjo, glavobolom. Šolski zvonec nas je opomnil, da se pogovor o novem življenju zaključi, za dijake pa morda šele začne.

Avtor/-ica prispevka: Sabina Turšič, prof.

Šolsko leto:

Kategorije: