Nedavne dejavnosti

4. državno tekmovanje iz kozmetike »Z znanjem do lepote«

V soboto, 1. 4. 2017, je potekalo državno tekmovanje iz kozmetike, ki ga je organizirala Srednja zdravstvena šola Celje v sodelovanju z MUAC – Make Up Artist Centrom in Akademijo studio Lepota d.o.o. ter pod okriljem Skupnosti srednjih zdravstvenih, kemijskih, farmacevtskih in kozmetičnih šol. Na tekmovanju je sodelovalo 7 šol ter 176 tekmovalcev in modelov v petih kategorijah:

  1. naravna manikira,
  2. permanentno lakiranje,
  3. ličenju po zgledu Barbare Celjske,
  4. nail art iz škatlice na temo Sprehod po grajskih dvoranah in
  5. celostna podoba na temo Dvorna dama iz 18. stoletja

Tekmovanja v 4 kategorijah so se udeležile tudi dijakinje naše šole. Odlična organizacija in topel sprejem sta pripomogla k sproščenemu vzdušju na tekmovanju. Amina Mujkanović, 4. Ka, z modelom Majo Orešnik, 4. Ka je v kategoriji permanentno lakiranje dosegla 1. mesto, Lucija Šerak, 4. Ka z modelom Laro Kokalj, 4. Ka pa 2. mesto.

Veselimo se že naslednjega leta, ko bo naslednja generacija ustvarjalcev stopila na pot z znanjem do lepote.

Avtor/-ica prispevka: Anja Rogelj, prof.

12. državno tekmovanje iz angleškega jezika POLIGLOT

V soboto, 25. marca 2017, je na naši šoli potekalo državno tekmovanje iz angleščine za strokovne in poklicno-tehniške šole. Sodelovalo je 79 dijakov iz 40 srednjih šol iz cele Slovenije.

Podelili smo 6 zlatih in 14 srebrnih priznanj. Naša dijaka sta dosegla odlična rezultata:

  • Matic Zupančič iz 3. L, 3. mesto in zlato priznanje; njegova mentorica je prof. Karmen Ožbolt,
  • Katja Bandelj iz 3. Fc, 14. mesto in srebrno priznanje; njena mentorica je prof. Mojca Kočevar Korbar.

Na prvo mesto se je uvrstil Miha Slatnar iz Šolskega centra Velenje – Elektro in računalniške šole.

Podelitev priznanj in nagrad sta z glasbenim programom popestrila dijaka Teodora Vujmilović (vokal) in Žiga Novosel (kitara in vokal) pod mentorstvom prof. Sare Zavec.

Strokovna ekskurzija v Žalec in Laško

V četrtek, 23. 3. 2017, smo se dijakinje tretjega letnika smeri kozmetični tehnik odpravile na strokovno ekskurzijo v Žalec in Laško.

Najprej smo obiskale podjetje Kana Žalec, ki se ukvarja z zastopništvom različnih blagovnih znamk, njihova poglavitna panoga kozmetike pa je pedikura. Tam so nam predstavili postopek pedikure in nove tehnike dela, novosti na področju aparatov in nas seznanili s proizvodi za nego nog znamke Gehwol, izdelki za nego naravnih nohtov Trind in linijo za nego obraza Vitacreme. Sledil je praktični prikaz pedikure – saniranje vraščenega nohta in namestitev BS sponke, ki pomaga pri zdravljenju vraščenih nohtov. Imele smo še nekaj časa za nakup njihovih proizvodov, nato pa smo se odpeljale naprej v Laško.

V Thermani Laško so nas prijazno sprejeli in nam na kratko predstavili svoj center, dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo, in nato še povabili na ogled prostorov za izvajanje različnih postopkov in tehnik za nego telesa. Po vrnitvi z ogleda nam je indijski zdravnik predstavil ajurvedo; sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije in se v preostalih delih sveta tretira kot oblika komplementarne in alternativne medicine zdravilstva. Temelji na konceptu treh dosh – Pitta, Vata in Kapha, katerih osnove so zrak, voda, ogenj, zemlja in veter. Po precej podrobnem opisu dosh je sledila predstavitev joge, ki jo je izvajal indijski strokovnjak s tega področja. Razložil nam je osnove joge, skupaj z njim pa smo preizkusile tudi dihalne vaje, ki pomagajo pri zbranosti, koncentraciji, prekrvavitvi možganov in na splošno ob rednem izvajanju pripomorejo k boljšemu počutju. Sledil je najbolj pričakovan in zabaven del ekskurzije in sicer kopanje v bazenih Thermane Laško. V kopalnem sklopu smo si napolnile baterije in se pripravile za pot nazaj v Ljubljano.

Na ekskurziji smo izvedele veliko zanimivih in uporabnih informacij, ki nam bodo prišle prav tako v poklicu kot tudi v osebnem življenju.

Avtor/-ica prispevka: Ula Dolničar, 3. Ka

Projektno delo v 3. L

Tudi letos smo bili dijaki pri projektnem delu razdeljeni v dve skupini. Prva je pripravila predstavitev na temo Ubijalci sodobnega časa pri predmetu medicinska biokemija z mentorico Saro Zavec, druga pa predstavitev z naslovom Krvna slika pri predmetu laboratorijska hematologija in transfuziologija pod mentorstvom Brede Pivk. Za predstavitev staršem smo napisali zanimiv dialog, izdelali powerpoint predstavitve, izvirne pripomočke in spekli pecivo.

Staršem sta obe skupini svoje teme predstavili v obliki poročil na roditeljskem sestanku. Na koncu so imeli starši priložnost, da si izmerijo krvni sladkor in se posladkajo z domačim pecivom. Dijaki smo bili zadovoljni s potekom večera, odziv staršev pa je bil dober.

Avtor/-ica prispevka: Nina Selan, 3. L

Projektno delo v 3. letniku programa zobotehnik

Pri letošnjem projektnem delu smo dobili temo Oblike pri totalni protezi. Morali smo se pozanimati, kaj vse vpliva na obliko zob. Oblika obraza je pomemben dejavnik pri načrtovanju estetske preobrazbe zobovja. Z natančno analizo obraza lahko ustvarimo nasmeh, s katerim poudarimo privlačne obrazne poteze in ustvarimo lep nasmeh. Poigrali smo se s svojimi fotografijami obraza in jih primerjali z slikami naših zob ter tako preverili teorijo o skladju oblike obraza in zob. Skozi projektno delo smo spoznali vplive na obliko zob ter kaj je pomembno pacientom, saj so vedno na prvem mestu.

Avtor/-ica prispevka: Manca Abram, 3. Zb

Poročilo o projektnem delu v 3. Ka – pedikura

Vsaka dijakinja 3. Ka je pripeljala po dva modela na pedikuro. Na njih smo izvajale medicinsko pedikuro, poudarek pa je bil na odstranjevanju trde kože, otiščancev, kurjih očes in drugih nepravilnosti, ki jih ena na drugi pri praksi ne moremo izvajati.
Vsaka dijakinja je pripeljala dva modela, ki sta imela vsaj en problem od zgoraj navedenih. Če ni bilo prisotnih večjih problemov, smo jim naredile spa pedikuro, ki je še dodatno negovala noge. Dijakinje smo spoznale, da se vsaka stranka razlikuje, tako po osebnosti kot po problemu na nogah. Ko smo končale s pedikuro, pa je sledilo še razvajanje. Stranke smo razvajale z mehanskim pilingom, nato pa jih še zmasirale. Na koncu so bile vse zelo zadovoljne.

Avtor/-ica prispevka: Rebeka Janežič, Nika Adamič, 3. Ka

Projektno delo v 3. Fc

Letos smo dijaki 3. Fc razreda opravljali projektno delo pri predmetu zdravila in predmetu analiza zdravil. Naši temi sta bili pomembni za naš poklic, zato smo se še bolj potrudili.

Prva skupina je pod vodstvom profesorice Nede Veniger predstavila zgradbo in funkcijo kože ter bolezni kože. Prikazali pa so tudi, kako zaščitimo kožo pred različnimi škodljivimi dejavniki.

Druga skupina je pod vodstvom profesorja Silva Štrallegerja predstavila med in njegove značilnosti ter uporabo v vsakdanjem življenju. Poleg predstavitve so poiskali še razne recepte kozmetičnih izdelkov za obraz, v katerih je glavna sestavina med. Za starše so pripravili tudi darilce (balzam za ustnice z medom), ki so ga pripravili sami. Izdelavo balzama si lahko ogledate v spodnjem videu.

Za popestritev smo imeli tudi tri pevske in eno plesno točko ter se na koncu posladkali z domačimi piškoti in sokom.

Avtor/-ica prispevka: Nina Širovnik in Petra Bremšak, 3. Fc

Implantanti

V sredo 15. 2. 2017 smo imeli 4. letniki zobotehnikov predavanje o implantatih. Predaval nam je gospod Andrej Lazič. Najprej nam je podrobneje predstavil, kaj sploh so implantati in kakšne so njihove indikacije, katere so prednosti in slabosti teh fiksno protetičnih nadomestkov. Prav tako smo izvedeli, kakšna je selekcija pacientov za tovrsten nadomestek ter iz kakšnega materiala se izdelujejo in kateri material je boljši iz biološkega vidika. Potem pa smo ob slikah spremljali, kako potekajo klinične in laboratorijske faze. Gospod Lazič je še posebej poudaril, kako pomembno je samo načrtovanje in pa natančnost pri delu ter veselje in želja do samega dela.

Predavanje je bilo zelo zanimivo in poučno, hkrati pa dijakom predstavljeno na prijeten in sproščen način. Za to se zahvaljujem.

Avtor/-ica prispevka: Polona Jeraj, 4. ZB

Karierni dan na SŠFKZ

2. februarja 2017 smo na šoli pripravili Karierni dan. Pri organizaciji so nam pomagali sodelavci Zavoda Nefiks. Dogodka se je udeležilo približno 100 dijakov 3. in 4. letnika. Na ta način smo jih želeli vzpodbuditi k razmišljanju o poklicni poti in kariernem razvoju. Vzpodbudo in motivacijo so dobili od naših nekdanjih dijakov, ki so uspešno zaključili enega izmed izobraževalnih programov naše šole, se izobraževali še naprej in si ustvarili zanimive ter uspešne kariere. Povabili smo osem naših nekdanjih dijakov in vsi so se prijazno odzvali vabilu. Prišli so: dr. Tjaša Hartman Zupančič, dr. Luka Boc Thaler, Nuša Lesar, mag. Polona Zupančič, Nina Vidergar, Denis Oprešnik, Barbara Budič in Laura Vivoda.

Pogovor je povezovala strokovna sodelavka iz Zavoda Nefiks Alenka Blazinšek.

Kaj zanimivega so dijaki izvedeli na tem dogodku?

Prav vsi gostje so dijakom povedali, da so si izbrali študijske programe, ki so jih zanimali, in da so se res želeli čim več naučiti. Dejali so, da vpis v študijski program ni bil le njihov cilj, ampak pot (včasih zelo težka), ki jih je pripeljala do razvoja kariere. Dijakom so položili na srce, naj bodo vztrajni, pogumni, pripravljeni tudi na odrekanja, da bodo dosegli svoje cilje in živeli svoje sanje.
Pogovor pa je s svojo pesmijo popestril še raper ZLATKO, ki je ravno za Karierni dan napisal pesem »Čaka vas uspeh«.

Po odzivih sodeč, so bili dijaki zelo zadovoljni s potekom dogodka. Gostom so postavili tudi nekaj vprašanj, predvsem pa so jih zavzeto poslušali.

Vsem gostom in Zavodu Nefiks se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

Avtor/-ica prispevka: Marija Šušteršič in Tatjana Lorencin

Potovanje v kraje brez letnih časov

Na tradicionalni razstavi SŠFKZ ob kulturnem prazniku so se predstavili mag. Saša Cimperman s fotografijami in mojstrskimi zapisi doživljanja pestrosti in drugačnosti Afrike ter dijaki, ki so se preizkusili na lončarskem vretenu in izdelali barvite unikatne izdelke.

»Človek je toliko večji od stvari, ki jih izgublja« je zapisala mag. Saša Cimperman, profesorica športne vzgoje, v srcu sociologinja in skrbna opazovalka ljudi in življenja ter popotnica. Portreti, ki jih razstavlja so nastali med njenimi študijskimi obiski Kenije v letih 2007, 2011 in 2014. Predstavljena dela odražajo njen pretanjen občutek za kompozicijo, pisana beseda pa dopolni užitek ob ogledu in nas spomni na pristnost, ki je dana preprostemu, z naravo povezanemu človeku.

Človeka in naravo so lepo povezali tudi naši dijaki Patricija Abram, Sara Kamnikar, Nina Vrbinc, Anesa Šabić, Petra Indof, Nika Jeras, Elvina Garibović, Jan Omerzu in Žiga Petančič z ustvarjanjem v glini. Pri oblikovanju zanimivih posod, nakita in skrivnostnih bitij so združili štiri življenjske elemente zemljo, vodo, zrak in ogenj. Glino — zemljo, ki so jo omočeno z vodo oblikovali, sušili na zraku in z žganjem predali ognju, da je dosegla trdnost in dobila uporabno vrednost. V okviru projektnega dela v prvih letnikih pri predmetu umetnost in na likovnih delavnicah jih je usmerjala in spodbujala Mateja Cigula, profesorica likovne umetnosti.

Razstavo je pospremil četrti Katalog umetniškega ustvarjanja ob kulturnem prazniku.

Šolsko leto:

Kategorije: