Nedavne dejavnosti

Izjemen uspeh slovenskih dijakov na Mednarodni ekonomski olimpijadi

Ekipa slovenskih dijakov je na 5. Mednarodni ekonomski olimpijadi dosegla izjemen ekipni uspeh. Zasedli so izjemno 6. mesto za ekipami ZDA, Brazilije, Kanade, Kitajske in Rusije.

V slovenski ekipi so bili dijaki Špela Gačnik, Jakob Grmek, Manca Mursa, Benjamin Nahtigal in naš dijak Luka Ponikvar (v šolskem letu 2021/22 je zaključil program farmacevtski tehnik). Prvi štirje so dobili bronaste medalje, Luka Ponikvar (SŠFKZ) pa je dosegel srebrno medaljo.

Na SŠFKZ je pripravljala Luko Ponikvarja na tekmovanje mentorica mag. Mojca Novoselec.

Iskreno čestitamo za tako velik uspeh!

Avtor/-ica prispevka: mag. Vanda Trdan, ravnateljica šole

Izšla je nova številka šolskega glasila Ge(r)ms

Izšla je sedma številka glasila Ge(r)ms za šolsko leto 2021/2022, ki jo najdete na tej povezavi.

Prijetno poletno branje vam želim.

Avtor/-ica prispevka: Helena Doberšek, prof.

Dosežki maturantk in maturantov SŠFKZ na spomladanskem roku poklicne mature 2022

Ponosni smo, da so naši četrtošolci kljub izrednim razmeram med šolanjem, ki jih je povzročila epidemija covid-19, odgovorno pristopili k maturitetnemu preizkusu znanja, ga opravili in si odprli vrata tako za študij kot za uspešno poklicno pot.

Tudi letošnja generacija je bila zelo uspešna. Dvanajst maturantk in trije maturanti so na poklicni maturi dosegli izjemni splošni uspeh. V izobraževalnem programu farmacevtski tehnik osem, v programu kozmetični tehnik ena, v programu tehnik laboratorijske biomedicine pet in eden v programu zobotehnik. Pet maturantk in maturantov je doseglo maksimalno število točk.

Prejemniki spričeval o poklicni maturi s pohvalo – summa cum laude – so:

Ime Priimek Razred Število točk
Veronika Bratina 4. Fa 23
Miša Jančič 4. Fa 22
Regina Laznik 4. Fa 23
Luka Ponikvar 4. Fa 22
Lana Dovč Beltram 4. Fb 23
Lina Ogrin 4. Fb 22
Kristina Mestek 4. Fc 22
Marisa Pečnik 4. Fc 23
Maša Bohinc Penček 4. Ka 22
Ana Kadunc 4. L 22
Ervin Mustafič 4. L 23
Belma Pajalić 4. L 22
Eva Rihtar 4. L 22
Tinkara Vrhovec 4. L 22
Filip Gungl 4. Zb 22

Na slovesnosti je nagrajence nagovorila ravnateljica mag. Vanda Trdan in jim izročila simbolična darila.

Čestitamo!

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič,
pomočnica ravnateljice

Supanje po Ljubljanici

Interesno dejavnost Supanje smo izvedli v mesecu juniju. Žal je bila letos udeležba manjša kot lansko šolsko leto, udeležila se ga je le ena dijakinja. Vendar smo dejavnost vseeno izvedli. Zaradi tega ja bil lahko pristop povsem individualen in prilagojen željam in potrebam dijakinje. Dejavnost je potekla na reki Ljubljanici. Dijakinja se je najprej  spoznala z osnovnimi tehnikami supanja (zaveslaj, obrat…) ter spoznala razlike med različnimi supi. Ko je osvojila osnove, je lahko preizkusila različne modele supov, ki se ločijo po namenu, širini in dolžini. Naučila se je tudi tekmovalnega obrata, za katerega je potrebna posebna tehnika. Na delu Ljubljanice, kjer je veslala, je reka zelo slikovita. Veslala je proti toku v smeri Vrhnike, kjer je občudovala naravo ter številne živali. Najslikovitejši del veslanja je bil, ko je veslala v center mesta in si je pri Tromostovju privoščila sladoled, kar na supu.

Avtor/-ica prispevka: Matej Švegl, prof.

Fotografija, ki je presegla državne meje

Mag. Saša Cimperman, profesorica športne vzgoje, skrbna opazovalka ljudi in živali afriške celine, je na svojih potovanjih v fotografski objektiv ujela hijeno. Kakovost posnetka je prepoznal tudi National Geographic in ga objavil na svoji spletni, na podstrani Animals.

Čestitamo!

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič, pomočnica ravnateljice

Poslikava obraza – delavnica na 25. srečanju nedonošenčkov v Mostecu

Na povabilo Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom so v soboto, 4. 6. 2022, dijakinje naše šole sodelovale na 25. srečanju nedonošenčkov v Mostecu. Lepo in sončno vreme je privabilo številne družine iz vse Slovenije. Organizirane so bile različne delavnice. Naše dijakinje so otrokom polepšale dan s poslikavo obraza. Bilo je veliko zanimanja za like iz risank, metulje, rožice, samoroge …

Bil je dan veselih, dobro razpoloženih otrok in njihovih staršev.

Avtor/-ica prispevka: Darja Kogovšek Grubelić, mentorica dijakinj

Državno tekmovanje srednjih šol v atletiki

V četrtek, 26. 5. 2022, je na atletskem stadionu Tabor v Mariboru potekalo državno posamično atletsko prvenstvo srednjih šol v atletiki. Našo šolo je zastopal dijak 3. L – Žiga Brodnik, ki je v tehnični disciplini skoka v daljino z rezultatom 6,24 m dosegel 8. mesto. Prav tako je bila uspešna dijakinja 2. Ka – Kaja Maltarič, ki je v skoku v daljino z rezultatom 5,64 m dosegla 5. mesto med dijakinjami. Oba dijaka sta se v uvodnem delu tekmovanja uvrstila med 8 najboljših in si s tem priborila tri dodatne skoke. Po koncu nastopa sta bila s svojo uvrstitvijo zadovoljna. Z njunimi nastopi pa smo bili seveda zadovoljni tudi mi in jima ob tej priložnosti iskreno čestitamo ter jima želimo še obilo uspešnih in srečnih tekmovanj tudi v prihodnje.

Avtor/-ica prispevka: Jošt Hren, prof.

Državno tekmovanje srednjih šol v zunanjem lokostrelstvu

V soboto, 21. 5. 2022, je v Lendavi potekalo državno prvenstvo srednjih šol v zunanjem lokostrelstvu. Našo šolo je zastopal dijak 3. Fa razreda, Aljaž Matija Brenk, ki je z odlično predstavo v kategoriji sestavljen lok dosegel 1. mesto in s tem že drugič to šolsko leto postal državni prvak srednjih šol v lokostrelstvu. Prvič mu je to uspelo že na dvoranskem tekmovanju v Ajdovščini. Aljaž si je pretekli konec tedna med drugim »pristreljal« tudi normo za uvrstitev za svetovno prvenstvo, ki bo jeseni v ZDA. Aljažu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspešnih tekmovanj.

Avtor/-ica prispevka: Jošt Hren, prof. šp. vzg.

Projektno delo v 1. Fb – Konoplja

V petek, 27. 5. 2022, smo imeli v 1. Fb projektni dan, na katerem smo predstavljali temo z našega poklicnega področja. Odločili smo se za predstavitev konoplje. Dijaki smo se na začetku razdelili v skupine, se odločili za temo ter začeli raziskovati konopljo s pomočjo gradiva, ki je na razpolago na spletu. Dijaki smo v skupinah raziskali rastlino, njene sestavne dele, zgradbo, zgodovino konoplje, njeno uporabo v medicini, industriji, kozmetiki ter pozitivne in neželene učinke pri notranji uporabi. Posebej pa smo preučili, kako je bilo z uporabo konoplje v Sloveniji v preteklosti. Svoje delo smo prikazali na plakatih, ki smo jih predstavili v razredu in nato razstavili v šolski avli.

Pri projektnem delu smo zelo uživali in se tudi marsičesa naučili, saj nismo vedeli, da je konoplja lahko tako vsestransko uporabna. Konoplja se uporablja za izdelovanje vrvi in oblačil. Zelo nam je bilo zanimivo, da so bili v preteklosti učbeniki izdelani iz konoplje, da je na Japonskem stavba, ki je zgrajena iz konopljinega betona in je stara 300 let ter da naj bi Leonardo da Vinci s konopljinim oljem naslikal Mono Liso.

Pri delu v skupini smo se še bolj povezali, se dodatno spoznavali in nadvse uživali. Zraven smo poslušali glasbo, ki je prispevala k še boljšemu vzdušju v razredu.

Avtor/-ica prispevka: dijakinje in dijaki 1. Fb razreda

Slavnostna podelitev nagrad in priznanj

Po premoru zaradi epidemije Covid-19 smo na tradicionalni svečani prireditvi počastili dijake, ki so dosegli izjemne dosežke in vidno prispevali k prepoznavnosti naše šole.

Nagovorila jih je ravnateljica mag. Vanda Trdan, priznanja in nagrade pa je v imenu komisije podelila njena predsednica Irena Svoljšak Mežnaršič, pomočnica ravnateljice. Priznanja s plaketo je prejelo 26 dijakov, priznanj s knjigo 28 in 6 najboljših dijakov je prejelo nagrado. Ob tej priložnosti smo se tudi zahvalili mentorjem, ki so dijake pripravljali in jih spodbujali na poti do dosežkov: desetih zlatih priznanj iz matematike, logike, finančne matematike in statistike, IKT, slovenščine in zgodovine ter tridesetih srebrnih priznanj, dveh zmag na državnem tekmovanju iz kozmetike, dveh zmag na področju športa in ene na državnem fotografskem natečaju. Luka Ponikvar iz 4. Fa je tudi prejemnik treh 1. nagrad (iz matematike, logike, IKT) in 2. nagrade iz finančne matematike in statistike na državnem nivoju. Na izbirnem  tekmovanju si je izboril tudi mesto v državni ekipi za mednarodno ekonomsko olimpijado, ki bo potekala na daljavo in jo organizirata SKT Education Group in univerza Xi’an Jiaotong-Liverpool University iz Šanghaja na Kitajskem.

Med nagrajenci so tudi dijaki, ki so dosegli izjemne rezultate na evropskem nivoju. Na področju športa Aljaž Matija Brenk iz 3. Fa v lokostrelstvu in Timotej Roškar iz 3. Zb v športnem plezanju. Aljaž Matija Brenk si je pristreljal še normo za udeležbo na svetovnem lokostrelskem prvenstvu v ZDA.

Ponosni smo na naše dijake in jim želimo še veliko uspehov ter osebnega zadovoljstva.

Avtor/-ica prispevka: Irena Svoljšak Mežnaršič, predsednica komisije za nagrade in priznanja

Šolsko leto:

Kategorije: