Nedavne dejavnosti

Pedikura – projektno delo v 3. letniku programa kozmetični tehnik

V oddelku 3. Ka smo dijakinje v okviru projektnega dela izvajale pedikuro. Z osnovami smo se seznanile že na koncu 2. letnika, v tem šolskem letu pa smo pri praktičnem pouku svoje znanje še nadgradile. Spoznale smo medicinsko in SPA pedikuro.

Zaradi korona situacije smo projektno delo izvajale doma na naših družinski članih in sorodnikih. Najprej smo naredile analizo kože, obnohtja in nohtov. Potem pa začele s postopkom pedikure. Največkrat sta se kot problema pojavila suha zadebeljena koža na predelu pet in neurejeni nohti, nekaj je bilo tudi otiščancev, kurjih očes in vraščenih nohtov. Na koncu smo stranki naredile še masažo nog in poslikavo nohtov.

Za zaključek projektnega dela smo pripravile video predstavitev poslikave nohtov, ki smo jih naredile našim strankam, in je bila predvajana v 1. nadstropju šole.

Avtor/-ica prispevka: Alja Berčon, 3. Ka

Izšla je nova številka šolskega glasila Ge(r)ms

V začetku decembra je z zamudo izšla šesta številka glasila Ge(r)ms za šolsko leto 2020/2021. Zahvaljujem se vsem dijakom, ki ste prispevali eseje, pesmi, zgodbe in ostale članke ter ilustracije, hkrati pa vabim vse, ki radi pišete v angleščini in nemščini, in tiste, ki radi rišete, da sodelujete pri naslednji številki.

Glasilo v pdf formatu je na voljo na spodnji povezavi:

Avtor/-ica prispevka: Helena Doberšek, prof.

Naše navade in razvade – projektni dan v 1. L

V petek, 17. 12. 2021, smo se dijaki 1. L zbrali v laboratoriju za mikrobiologijo. Naša prva dejavnost je bilo ugotoviti naše navade in razvade ter si postavili cilje, kako se slabih znebiti. Ugotovili smo tudi katera področja inteligence so naša močna in šibka točka. Vzeli smo si premor s šolsko malico med katero nas je obdaril Dedek Mraz oz. naša draga razredničarka. Ko smo se okrepčali, smo zavihali rokave in se lotili dela.

Razdelili smo se v skupine in pripravili več izdelkov:

  • plakat z željami celega razreda,
  • misli, s katerimi smo želeli polepšati dan sebi ali svojemu bližnjemu,
  • organske ptičje krmilnice in
  • okrasili našo matično učilnico.

Tudi vi imate možnost svoje želje napisati na manjša plakata ter z njimi vsem dijakom polepšati dan. Delo je bilo zelo zanimivo in ustvarjalno, naučili smo se veliko o zastavljanju lastnih ciljev ter uživali v sproščenem vzdušju med delom.

Avtor/-ica prispevka: Lara Pelko in Tjaša Šakotić, 1. L

Dobrodelni božično-novoletni bazar na SŠFKZ

“V življenju ni odločilno ‘imeti prav’, pač pa ‘biti dober’.” – Anton Trstenjak

V četrtek, 23. 12. 2021, je na naši šoli potekal tradicionalni dobrodelni božično-novoletni bazar, a tokrat v malo drugačni obliki.

Zaradi želje po dobrodelnosti in pomoči drugim smo dijakinje in dijaki združili moči in ob upoštevanju ukrepov organizirali t. i. “mobilni” bazar. Dijaki vseh letnikov so prispevali svoj del, z izdelavo voščilnic ali s peko slastnega peciva. Ker se letos v avli nismo smeli družiti, smo z Božičkovim vozičkom po razredih razvozili prispevke. Seveda smo ob vsem tem mislili na varnost vseh nas, zato smo dosledno upoštevali varnostno razdaljo in si razkuževali roke.

Vsa zbrana sredstva so namenjena za pomoč družinam  socialno šibkejših dijakov.

Vsem se iskreno zahvaljujemo za prispevke in pomoč pri celotni izvedbi.

Dijaška skupnost SŠFKZ vam želi prijetne praznične dni ter srečno, zdravo in uspešno leto 2022.

Avtor/-ica prispevka: Maša Bohinc Penček, 4. Ka

Božične zgodbe

Decembra so se dijaki 1. Fb, 2. Za, 3. L in 4. L lotili pisanja božičnih zgodb ali pesmi z namenom, da polepšajo prihajajoče praznike otrokom v Vrtcu pod gradom, učencem Osnovne šole Poljane in učencem Zavoda za usposabljanje Janeza Levca. V ta namen je nastal zvežčič s čudovitimi ilustracijami. Nekatere zgodbe so otrokom prebrali tudi v živo,  branje pa so popestrili z glasbenim programom. Vsi smo se strinjali, da bomo tovrstne obiske še ponovili.

Vse naše božične zgodbe so zbrane v zbirki in si jih lahko preberete tudi sami! Prijetno branje vam želimo!

Avtor/-ica prispevka: mentorici Sabina Povhe Lenart in Katja Petric

Projektni dan v 3. letniku progama Tehnik laboratorijske biomedicine

V torek, 7. 12. 2021, smo v 3. L izpeljali projektni dan na malo drugačen način, kot smo vajeni. Ves dan smo preživeli v laboratoriju in skupaj ustvarjali razstavo na temo Uroinfekt. Razdelili smo se v več skupin: teoretična, ustvarjalna, praktična, dokumentirajoča… Naš končni izdelek je bila anketa in njena analiza v zvezi z navadami in poznavanjem te bolezni, plakati o temi, letaki s ključnimi informacijami, ki jih lahko drugi dijaki vzamejo s seboj, in seveda, najbolje od vsega, ogromne, barvne makete bakterij ter urinskega lončka! Te takoj pritegnejo pozornost s svojimi unikatnimi barvami in oblikami, saj v avli šole še nikoli nismo imeli razstavljenega česa podobnega.

Dijaki 3. L se iskreno zahvaljujemo profesoricama Vesni Grgur in Sari Zavec za mentorstvo ter upamo, da vam bo razstava všeč ter da se naučite česa novega o infekciji sečil!

Avtor/-ica prispevka: Svit Jeram, 3. L
Avtor/-ica slikovnega gradiva: Adelina Zakirova, 3. L

Dobrodelnost na SŠFKZ – zbiranje ozimnice za materinski dom

Kljub razmeram današnjega časa, ki niso ravno prijetne, smo dijaki in profesorji SŠFKZ stopili skupaj v okvirju dobrodelne akcije in pričarali kar nekaj nasmehov. Zbirali smo namreč ozimnico, izdelke za osebno higieno, oblačila, igrače, šolske potrebščine, sladkarije in še kaj bi se našlo. Prej omenjeni izdelki so namenjeni otrokom in materam, ki bivajo v materinskem domu. Skupina prostovoljcev je donacije presortirala in hkrati še oblikovala 11 božičnih daril za malčke in mlajše osnovnošolce iz materinskega doma. Čeprav se sliši zelo klišejsko, ti večjo srečo prinese obdarovanje in pomoč šibkejšim, kot pa samo prejemanje daril. Dobrodelnost spodbudi božično vzdušje in nas napolni s hvaležnostjo.

Iskrena hvala vsem sodelujočim!

Avtor/-ica prispevka: Ajda Arko in Tanja Tucelj iz 3. L

Božičkovi pomočniki

V soboto, 11. 12. 2021, je skupina naših prostovoljcev sodelovala pri pripravi daril za novoletno obdarovanje Junakov 3. nadstropja (to so otroci, ki so zboleli za rakom). Ekipa sedmih predstavnikov naše šole je na Visokem pri Kranju pomagala pri zavijanju in pripravi kar 150 daril. Zelo smo ponosni, da smo bili lahko del tega projekta. Predsednica društva Urška Kolenc se nam je zahvalila in nas povabila k sodelovanju tudi prihodnje leto.

Avtor/-ica prispevka: Romana Forte, prof.

Ogled predstave Zrelostni izpit

Pretekli mesec smo si dijaki 4. letnikov ogledali virtualno predstavo z naslovom Zrelostni izpit. Predstava je bila namenjena ožji publiki, predvsem dijakom višjih letnikov, ki nam že nekaj časa po glavi roji le matura. Predstavo, ki se je v realnosti odvijala v Cankarjevem domu, sta vodila znana slovenska igralska obraza Domen Valič in Nik Škrlec. Preko spletne interakcije z dijaki sta kljub danim okoliščinam izvrstno opravila svoje delo in ves čas držala našo koncentracijo. V predstavi je bilo govora predvsem o napačni interpretaciji mature med dijaki.  Mnogo dijakov (med njimi tudi jaz) meni, da je matura le izpit, ki ga moraš po mnogih neprespanih nočeh odpisati, nato pa lahko pozabiš na vse polinome, mikrobe in stavčne člene, a temu ni tako. Matura poleg znanja v nas išče tudi neko raven zrelosti in odgovornosti, ki smo ju pridobili skozi vsa ta leta.

Predstava mi je bila zelo všeč. Predvsem mi je bila všeč mlada igralska zasedba, saj sta Domen in Nik za svoja leta pravi legendi. Všeč mi je bila tudi interakcija, ki je potekala med dijaki in igralcema. V predstavi je bil opazen trud, ki je bil vložen v načrtovanje in konec koncev tudi produkcijo celotne igre. Še posebej se mi je v spomin vtisnil konec, ko sta fanta predstavila enostaven in hkrati tudi zabaven način priprave na maturo. Ogledana predstava je bila po mojem mnenju odlična za našo starostno skupino, predvsem pa za čas, v katerem živimo, saj je epidemija virusa iz nekaterih izsesala kar veliko energije, ki jo bomo maja še kako potrebovali.

Avtor/-ica prispevka: Gašper Jenko, 4. L
Avtor/-ica slikovnega gradiva: Cankarjev dom, Darja Štravs Tisu

Dan odprtih vrat 2021

Učence 9. razredov osnovne šole kmalu čaka pomembna odločitev o nadaljnjem šolanju v srednjih šolah, zato smo zanje pripravili predstavitve vseh naših izobraževalnih programov.

Dogodek je potekal na daljavo, 9. in 10. novembra 2021. Dijaki so prikazali različne postopke, ki se jih učijo pri praktičnem pouku. Bodoči farmacevtski tehniki so izdelovali zdravilne raztopine, praške, svečke, kapsule in mazila. Ličenje, masažo in manikiro so prikazale dijakinje kozmetičnega programa, dijaki programa tehnik laboratorijske biomedicine različne mikrobiološke tehnike, mikroskopiranje in odvzem venske krvi. Dijaki programa zobotehnik so predstavili morfološko modelacijo zob v vosku ter izdelavo fiksnih in snemnih zobnih nadomestkov. Predstavitve so popestrili tudi kratki filmčki.

Obiskalo nas je približno 200 obiskovalcev, ki so spraševali o poteku pouka, malici, bivanju v dijaškem domu, interesnih dejavnostih in krožkih, izletih, vzdušju v šoli, pa tudi o omejitvi vpisa, maturi, študiju po končani srednji šoli ter o možnostih zaposlitve.

Zahvala vsem, ki ste se dogodka udeležili. Vabimo vas, da še naprej spremljate dogajanje na šoli na šolski spletni strani in preko Instragrama.

Šolsko leto:

Kategorije: