Nedavne dejavnosti

Nosečnost, porod, dojenje

V mesecu aprilu je potekala interesna dejavnost z naslovom: Nosečnost, porod, dojenje. Predavanja so se udeležili dijaki četrtih letnikov iz vseh programov.

Predavanje je temeljilo na življenjskih nasvetih za varno nosečnost, razkrivanju skrivnosti poteka poroda in vlogi partnerjev ali spremljevalcev pri porodu. Neizmerno so bili presenečeni nad sindromom “cuovade”, pri katerem se lahko bodočemu očetu iz sočutja do noseče partnerke poveča telesna teža, pojavi slabost, bolečina v križu … Dijaki so aktivno sodelovali na predavanju z različnimi vprašanji.

Avtor/-ica prispevka: Sabina Turšič, prof.

Pozitivka in pozitivec SŠFKZ za šolsko leto 2017/18

Tim Zdrave šole je tudi v šolskem letu 2017/18 organiziral izbor pozitivke in pozitivca naše šole. Cilj akcije je spodbuditi pozitiven odnos do sočloveka in zdravega načina življenja med dijaki.

Tim zdrave šole je prejel 33 predlogov in na podlagi izpolnjenih vprašalnikov izbral pozitivko in pozitivca šole za leto 2018. Izbira je bila težka, saj so oddelki predlagali odlične kandidate.

Med 24 predlaganimi dijakinjami je dosegla največ točk in tako postala pozitivka šole ANA DOBOVIČNIK iz 1. ZB.

Med 9 predlaganimi dijaki je dosegel največ točk in tako ponovno postal pozitivec šole ŽAN DOBROVOLJC iz 2. FC.


Ana Dobovičnik, 1. Zb

Žan Dobrovoljc, 2. Fc

Čestitamo vsem 33 predlaganim dijakom, saj so se morali izkazati, da jih je oddelek izbral za svojega pozitivca/-ko.

Svetovni dan zdravja 2018

7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Letošnji svetovni dan zdravja poteka pod geslom:

Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar, vsepovsod.

Na šoli smo dan zdravja obeležili z izvedbo preventivnih dejavnosti v sodelovanju s študenti Zdravstvene fakultete.

Študenti so v avli v 1. nadstropju pripravili vzgojno zdravstveno stojnico. Vključili so različne teme povezane z zdravjem. Dijaki so si ogledali predstavitve na stojnici in se udeležili pogovora s študenti med odmori, pred in po pouku. Za nekatere oddelke smo izvedli 15 minutni ogled med učnimi urami.

Študenti so izvajali tudi predavanja na temo, ki je letošnja rdeča nit Dneva zdravja.

Tim Zdrave šole se za uspešno sodelovanje zahvaljuje mentorici študentk mag. Jožici Mesarič, prof. zdr. vzg. vodji Zdravstvenovzgojnega centra.

Projektno delo v 1. Fb

V petek, 11. 5. 2018, smo dijaki 1. FB staršem predstavili projektno delo z naslovom Voda kot skupna dobrina. Razred se je razdelil v skupine in pri posameznih predmetih smo izvedli raziskave, nato pa rezultate skupaj predstavili staršem. Delo je potekalo pri naslednjih predmetih:

  • Angleščina: naučili smo se nekaj o glavnih onesnaževalcih oceanov, njihovih posledicah na okolje in življenje organizmov v morju.
  • Fizika: predstavili smo povprečno mesečno in letno porabo vode v naših domovih, vodohrame iz različnih krajev Slovenije in za kaj se porabi največ vode.
  • Kemija: raziskali smo trdote različnih vrst vod ter potokov v Sloveniji.
  • Geografija: prikazali smo »svet na krožniku«, od kod prihaja hrana, ki jo jemo, in kakšne so posledice uživanja hrane iz različnih delov sveta.
  • Biologija: izvedli smo anketo o količini hrane, ki jo zavržemo doma, in raziskali, koliko hrane mesečno zavržemo na naši šoli.
  • Športna vzgoja: predstavili smo enega izmed najpopularnejših vodnih športov (vaterpolo), pravila igranja, obvezno opremo in nekaj najbolj znanih slovenskih vaterpolistov.

Na koncu nam je Neža Dežman zapela pesem Nike Zorjan, Po dežju.

Avtor/-ica prispevka: Sara Germovšek, 1. FB

Pevsko inštrumentalni klub SŠFKZ na 11. glasbenem festivalu,

V letošnjem šolskem letu sta instrumentalni del PIK-a okrepila instrumentalista iz vrst profesorjev: mag. Zlatko Magdevski na klaviaturah in prof. Maja Šilc s prečno flavto. S skupnimi močmi smo pripravili skladbo Zgodba o prijateljstvu, Čuki; arr. mag. Zlatko Magdevski in prof. Nina Tomažič ter z njo nastopili na 11. Glasbenem festivalu. Naša šola se je na festivalu predstavila še z duetom: Nika in Nuša iz 1. Za: I love the way you lie, Rihanna (ob klavirski spremljavi Nuše Petrič).

Glasbeni festival, ki ga prireja Pionirski dom, je za razliko od večine drugih tovrstnih dogodkov žanrsko popolnoma odprt in spodbuja kvaliteto na vseh področjih mladinskega glasbenega ustvarjanja. Na letošnjem festivalu smo lahko prisluhnili 12 točkam, od solističnih do množičnih ansamblov osnovnih in srednjih šol.

Mentorji: Mirjam Horzelenberg, Zlatko Magdevski, Sara Zavec

Strokovni ogled laboratorijev Univerzitetnega kliničnega centra v Mariboru in ogled mesta Maribor

 Dijaki 3. letnika smeri tehnik laboratorijske biomedicine so 16. maja 2018 obiskali Oddelek za laboratorijsko diagnostiko v UKC Maribor. Namen ogleda je bil spoznavanje dejavnosti bolnišničnih laboratorijev s poudarkom na biokemijskih, urinskih, hematoloških in toksikoloških diagnostičnih preiskavah.

Dijaki so videli potek dela, spoznali najnovejše preiskave in najsodobnejšo opremo v laboratorijih. Ogledali so si delovanje najsodobnejših analizatorjev in dobili priložnost, da se sami preizkusijo v dokazovanju prisotnosti drog v urinu.

Po končanem ogledu laboratorijev je skupino pričakal turistični vodič, nato pa so se pod njegovim vodstvom sprehodili po ožjem središču Maribora. Ogledali so si nekatere znamenitosti in izvedeli številne zanimivosti o zgodovini mesta.

Dijaki so bili z obiskom laboratorijev UKC Maribor zelo zadovoljni, ker je bilo osebje zelo prijazno in ustrežljivo. Prednost ogleda laboratorijev bolnišnice je bila, da so si lahko na enem mestu ogledali potek dela v različnih laboratorijih. Navdušeni so bili tudi nad Mariborom, saj ga številni do sedaj še niso obiskali.

Avtor/-ica prispevka: Breda Pivk, prof.

Ekskurzija v Dubrovnik in Črno goro

V četrtek 26. 4. 2018 ob 22:00 smo se na Streliški ulici dijaki Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo vkrcali na avtobus, s katerim smo se napotili proti hrvaški meji. Na poti smo pobrali tudi nekaj drugih dijakov in se nato napotili proti našemu cilju.

Po dolgi noči na avtobusu smo se ustavili v Neumu, kjer smo imeli nekaj prostega časa za osvežitev in zajtrk. Po odmoru pa smo se odpravili proti Dubrovniku. Tam smo se srečali z lokalno vodičko, ki nam je pokazala in povedala veliko zanimivosti o zgodovini mesta kot tudi o bolj aktualnih stvareh. Pokazala nam je tudi kraje, kjer so snemali znamenito serijo Igra prestolov. Po vodenem ogledu smo imeli nekaj prostega časa. V tem času smo se lahko sprehodili po prečudovitem dubrovniškem obzidju, s katerega se odpira pogled na staro mestno jedro in okolico, sami raziskali mesto, si kupili kakšen spominek in popili kavo ali pa pojedli odličen sveže pripravljen sladoled.

Naprej nas je pot vodila skozi mejni prehod Debeli Breg proti Črni gori in nato naprej proti Budvi. V Budvi smo se namestili v hotel in imeli prosti čas, ki smo ga lahko izkoristili za počitek, sprehod po Budvi, najbolj pogumni pa so tudi zaplavali v morju. Nato je sledila večerja, po njej pa še sprehod do starega mestnega jedra. Ker pa smo bili vsi že zelo utrujeni, smo se odpravili spat, saj smo vedeli, da nas tudi jutri čaka dolg dan.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili proti planini Lovčen, grobnici največjega črnogorskega pesnika, misleca, vladike in filozofa Petra II Petroviča Njegoša in nekdanji prestolnici Črne Gore, Cetinje. Na planini smo prehodili 462 stopnic, ki so nas vodile do grobnice. Ko smo se povzpeli na vrh, nas je pozdravil prelep pogled na gorato Črno goro. Tam smo si ogledali Njegošev spomenik, ki se nahaja v sobi, katere strop je prekrit z zlatimi ploščicami. Ogledali pa smo si tudi kraj, kjer je pokopan. Kasneje smo imeli nekaj časa, da smo fotografirali prelepo pokrajino in naredili tudi skupinsko fotografijo. Vožnjo smo nadaljevali do Cetinja. Tam nam je vodička pokazala, kje se nahaja Cetinjski samostan, ki ga je dal postaviti Ivan Crnojević leta 1484. V njem je bogata zbirka ročno pisanih knjig in rokopisov in prva tiskana knjiga na Balkanu. Tam je shranjena tudi roka sv. Jovana Krstitelja in križ, na katerem je bil križan, ki smo si ga kasneje lahko tudi ogledali. V prostem času smo si lahko ogledali tudi palačo kralja Nikole, ki je preurejena v muzej. V njem je velika kraljeva knjižnica, ki hrani preko 20.000 knjig. Po ogledu mesta smo se odpeljali proti hotelu se spočili, pojedli večerjo in se odpravili na sprehod ob budvanski obali.

V nedeljo smo se po zajtrku odjavili iz hotela, se vkrcali na avtobus in se odpravili proti Kotorju. V mestu smo si ogledali staro mestno jedro, katedralo in mestni stolp z uro. Vožnjo smo nato nadaljevali proti znamenitemu mestu Perast, ki je sezidan iz granita in marmorja. Ogledali smo si mestne znamenitosti ter se nekoliko okrepčali, saj nas je pot sedaj vodila domov.

Domov smo prispeli v nočnih urah, kjer smo se nekoliko zaspani, a zelo zadovoljni in polni novih spominov poslovili.

Implantanti

Predavanje za oddelka 3. Za in 3. Zb je bilo v sredo, 21. 3. 2018, od 11.20 do 12.55 v učilnici 32.

Predavatelj ANDREJ LAZIĆ – zasebni zobotehnik je s pomočjo elektronske predstavitve dijakom pokazal in razložil celotni postopek izdelave zobnih vsadkov. Dijake je seznanil z najpogosteje uporabljenimi vrstami implantatov na slovenskem tržišču, njihovimi prednostmi in slabostmi. Predavatelj je opozoril na dejavnike tveganja pri odločitvi za vstavitev zobnega vsadka. V primerih, ko telo sprejme tujek, ko je prisotna temeljita ustna higiena in ko zdravstveno stanje nosilnega kostnega tkiva dopušča vstavitev implantata, le ta predstavlja funkcionalen in estetsko dovršen zobni nadomestek. Rizični dejavnik pri vstavitvi implantata predstavlja kajenje pacienta.

Žal je cena implantata za pacienta še vedno visoka in tako dostopna le posameznim pacientom.

Predavatelj je med samim predavanjem večkrat omenil najnovejše napredne tehnologije v zobni protetiki (CAD – CAM tehniko) in poudaril, da je potrebno ne oziraje se na računalniško obdelavo zob veliko izkušenj s klasično izdelavo protetičnih nadomestkov in popolno poznavanje morfološkega oblikovanja zob.

Namen predavanja je bil seznaniti dijake z uporabo zobnih vsadkov pri pacientih z brezzobo čeljustjo, z uporabnostjo implantatov v togi vezavi s kronskimi sidri in kot nadomestilo za manjkajoči zob v sklenjeni zobni vrsti.

Avtor/-ica prispevka: Lea Žavbi, strokovna učiteljica v programu ZT

Projektno delo v 2. letniku programa kozmetični tehnik

V petek, 6. aprila 2018, smo dijakinje 2. Kb pripravile projektno delo z naslovom Manikura. Razporedile smo se v več skupin. Pri praktičnem pouku je vsaka dijakinja pripeljala dva modela, na katerima je nato izvedla celotno manikuro. Ta postopek vključuje analizo rok in nohtov, oblikovanje nohtov, naravno nego, piling in masažo rok. Lahko dodamo tudi parafinsko kopel, ki roke zmehča. Na koncu pa nalakiramo nohte z lakom, ki si ga stranka izbere sama, in po želji dodamo bleščice, biserčke ali pa nohte poslikamo. Stranke so bile zadovoljne, končni rezultat je bil čudovit.

Pri predstavitvi smo dijakinje razdelile zloženke na temo umetnih nohtov, izdelkov za suho kožo, ki si jih lahko izdelamo sami doma. Predstavljen je bil tudi postopek pravilnega lakiranja. Starši so izvedeli nekaj novega tudi o zgradbi nohta, možnih spremembah na nohtih ter o vrstah in grobostih pilic. Dve dijakinji sta zaigrali nepravilen odnos med kozmetičarko in stranko, dve pa pravilnega, ki je potekal kar v angleščini. Med samim nastopom je nekaj dijakinj izvajalo manikuro, da so si jo starši lažje predstavljali. Za konec smo pripravile tudi manjšo pogostitev, za katero so bile zadolžene naše razredne slaščičarke.

V projektu smo se naučile veliko novega in izpopolnile naše praktično znanje o manikuri.

Avtor/-ica prispevka: Katja Vranešič, Ana Kokelj, 2. Kb

Dijaki SŠFKZ odlični na tekmovanju iz zgodovine

Na letošnjem 17. državnem tekmovanju iz zgodovine, ki je potekalo na gimnaziji Ptuj v soboto, 7. aprila 2018, je naša šola dosegla odličen rezultat. Prejeli smo eno zlato in dve srebrni priznanji.

Šolsko ekipo so sestavljali trije dijaki Rok Bergant in Jan Škofič iz 4. Fc razreda in Rok Kuhar iz 2. Fa razreda.

Rok Bergant je imel največje število točk med vsemi tekmovalci iz srednjih strokovnih šol.

Iskrene čestitke!

Avtor/-ica prispevka: Zdenka Dimnik, prof. - mentorica tekmovalcem

Šolsko leto:

Kategorije: