Zdrava šola

zdrava_sola_logo

Cilji evropske in slovenske mreže zdravih šol

Vse šole, ki so vstopile v mrežo Zdravih šol, so se zavezale, da bodo spodbujale uresničevanje naslednjih ciljev:

 1. Aktivno bomo podpirali pozitivno samopodobo vseh učencev s tem, da bomo pokazali, da lahko prav vsak prispeva k življenju v šoli.
 2. Skrbeli bomo za vsestranski razvoj dobrih medsebojnih odnosov med učitelji in učenci.
 3. Potrudili se bomo, da bodo socialni cilji šole postali jasni učiteljem, učencem in staršem.
 4. Vse učence bomo spodbujali k različnim dejavnostim tako, da bomo oblikovali raznovrstne pobude.
 5. Izkoristili bomo vsako možnost za izboljšanje šolskega okolja.
 6. Skrbeli bomo za razvoj dobrih povezav med šolo, domom in skupnostjo.
 7. Skrbeli bomo za razvoj povezav med osnovno in srednjo šolo zaradi priprave skladnega učnega načrta vzgoje za zdravje.
 8. Aktivno bomo podprli zdravje in blaginjo svojih učencev in učiteljev.
 9. Upoštevali bomo dejstvo, da so učitelji in šolsko osebje zgled za zdravo obnašanje.
 10. Upoštevali bomo komplementarno vlogo, ki jo ima šolska prehrana pri učnem načrtu zdravstvene vzgoje.
 11. Sodelovali bomo s specializiranimi službami v skupnosti, ki nam lahko svetujejo in pomagajo pri zdravstveni vzgoji.
 12. Vzpostavili bomo poglobljen odnos s šolsko zdravstveno in zobozdravstveno službo, da nas bo dejavno podprla pri učnem načrtu vzgoje za zdravje.

Člani tima Zdrave šole v šolskem letu 2017/18 so:

 • učitelji: Polona Drenik Trop, Darinka Kujavec, Jasmina Letonja, Kristina Sernec, Sabina Turšič (vodja tima), Valerija Vadnov in Poldka Žavbi.

Vse morebitne predloge in pripombe v zvezi z Zdravo šolo lahko sporočite vodji tima, Sabini Turšič (sabina.tursic@guest.arnes.si).

Vzgojno – varstveno predavanje za dijake: Če raka ne moremo preprečiti, ga vsaj pravočasno odkrijmo

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Če boste o njem podučeni, imate več možnosti, da se mu izognete, ga pravočasno prepoznate in premagate.

Dojke si mora ženska redno pregledovati vsak mesec okrog 10. dne menstrualnega ciklusa. Dobro je, da poznamo spremembe dojke, ki so lahko prvi znak bolezni. Te spremembe so:

 • zatrdlina v dojki, ki se med ciklusom ne spreminja,
 • izcedek iz dojke,
 • ugreznjena bradavica,
 • spremenjena koža dojke,
 • enostranska aciklična bolečina v dojki.

Rak mod je redek tumor, ki je najpogostejši pri mladih moških od 16 do 35 let. Znaki, na katere morate biti pozorni, so:

 • neboleča zatrdlina, ki počasi raste,
 • povečano modo, občutek teže in nelagodja,
 • okrogla neboleča zatrdlina, ki se nenadoma poveča,
 • lahko se povečajo in začnejo boleti prsne žleze,
 • povečane trebušne ali nadključnične bezgavke.

Zdrav nasmeh je uspeh

V sredo, 24. Januarja, tretjo in četrto dopoldansko uro, smo se dijaki posameznih oddelkov v dvorani udeležili predavanja o zobeh in ustni higieni. Predstavniki podjetja Flegis, ki se ukvarjajo z ustno higieno že 25 let, so nam predstavili, kako in s katerimi pripomočki lahko dosežemo najboljši učinek higiene v naših ustih. Njihov moto je: »Zdrav nasmeh je uspeh, saj se je zanj treba potruditi. Mi vam povemo, kako in s čim.«

Cilj podjetja je, da potrošnikom predstavi in ponudi kvalitetne izdelke za ustno nego. Prvo uro smo poslušali predavanje o boleznih zob, drugo uro pa smo se naučili oz. ponovili kako pravilno ščetkati zobe. Udeleženci smo dobili tudi brošuro, zobno in dve medzobni ščetki.

Predavanje se mi je zdelo zanimivo, ker je bilo poučno. Ker sem zobotehnica in me zanima vse o zobeh, mi je bilo predavanje še posebej všeč.

Avtor/-ica prispevka: Nuša Petrič, 1. Za

Izobraževanje o osebni higieni – tematska ura kozmetične hiše Afrodita

V četrtek, 25. 1. 2018, smo imeli na šoli predavanje o kozmetiki blagovne znamke Afrodita.

Predavanje se je začelo s predstavitvijo proizvodnje ter zgodovine podjetja. Izvedeli smo, da kozmetika ni dostopna samo v Sloveniji, ampak tudi po drugih državah sveta, saj jo lahko najdemo v več kot 40.000 drogerijah po svetu in kar 15.000 kozmetičnih salonih. Podjetje ima sedež v Rogaški Slatini, znano pa je zaradi proizvodnje veganske 96,5 % naravne kozmetike. Presenetil nas je podatek, da si z 10 % naravnih sestavin izdelki pridobijo naziv »naravni izdelki«. Afrodita svoje proizvode loči v dve skupini imenovani »Beauty care”, ki je namenjena vsakdanji uporabi, in »Professional care”, ki je namenjena profesionalni uporabi in jo uporabljajo tudi v kozmetičnih salonih na SŠFKZ. Kozmetika ni testirana na živalih.

V drugam delu predavanja smo izvedeli več o funkciji, zgradbi ter negi različnih tipov kože. Dejstvo, da se moramo za lepo kožo veliko gibati, se držati načel uravnotežene prehrane in vključevati pravilno nego kože, ki zajema čiščenje, toniziranje in primerno nego, nas ni presenetilo. Po končanem predavanju je vsak od dijakov dobil katalog, v katerem so predstavljeni njihovi proizvodi, ter dva testna izdelka.

Menim, da je bilo predavanje zelo poučno, saj bomo s pravilno nego svojo kožo zaščitili in jo dalj časa ohranili v dobrem stanju.

Avtor/-ica prispevka: Nuša Petrič, 1. Za

Ljubljanski maraton 2017

Učitelji in drugi delavci šole skrbimo za svojo rekreacijo. Udeležujemo se Ljubljanskega maratona in pozivamo dijake šole, da se nam pridružijo prihodnje leto.

Avtor/-ica prispevka: Kristina Sernec