Mission Possible

Mission Possible – projektni teden v Španiji

V nedeljo, 24. 11. 2019, smo se že v zgodnjih jutranjih urah dijaki Nadja Ogris, Lovro Zupan, Patricija Zalar in Veronika Rihter skupaj s profesorico Heleno Doberšek odpravili na pot proti Španiji. Z avtobusom smo se odpeljali do letališča v Benetkah, od koder smo poleteli proti Madridu. Od tod smo poleteli na sever Španije, v pokrajino Asturija. Zadnji del poti smo opravili z avtobusom, s katerim smo se odpeljali do mesta Gijon, kjer se je odvijal projektni teden. Po nastanitvi v hotelu v samem centru Gijona, smo se sprehodili ob peščeni plaži Playa de San Lorenzo, ki je zelo priljubljena za sprehajanje psov in deskanje na valovih. V bližini smo nekaj pojedli in šli kmalu počivat, ker nas je celodnevno potovanje zelo izčrpalo.

Naslednje jutro smo se vsi sodelujoči zbrali pred hotelom in se odpravili na skupen zajtrk v bližnjo restavracijo. Postregli so nam z raznimi dobrotami, tudi s tradicionalno špansko omleto. Zatem smo imeli voden ogled mesta. Vodička nas je popeljala po mestu in nam pokazala pomembnejše znamenitosti ter nam povedala tudi nekaj o zgodovini mesta. Nato smo odšli do šole, kjer je predstavitvi skupin iz vsake države sledilo oblikovanje štirih mednarodnih skupin. Razdeljeni po skupinah smo analizirali rezultate ankete in izbrali problem. V naslednjih dneh smo oblikovali poslovno idejo za rešitev tega problema.

V torek zjutraj smo se zbrali v šoli in imeli krajšo predstavitev o prehrani in zdravju, kar je bila tema projektnega tedna, dobili pa smo tudi nekaj napotkov, kako delati. Do kosila smo delali v skupinah in se ob tem spoznavali z vrstniki iz ostalih držav ter pilili svoje sposobnosti komunikacije v angleščini. Po kosilu smo si ogledali akvarij Acuario de Gijon in občudovali živali, ki v njem prebivajo.

V sredo smo kot običajno začeli z delom v skupinah. Kasneje smo si ogledali šolo in spoznali vse programe, ki jih šola ponuja. Na kosilo smo se odpravili v tamkajšnjo gostinsko šolo, kjer smo imeli priložnost okusiti različne tradicionalne asturijske jedi. Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali do tovarne jabolčnika ali sidre, značilne asturijske pijače. Ob vodenem ogledu smo izvedeli več o postopku izdelave pijače, ki smo jo na koncu tudi poskusili.

Naslednji dan smo se zbrali pred Mestno hišo, kjer nas je sprejel svetovalec za izobraževanje ter nam izrekel dobrodošlico. Po kosilu smo nadaljevali z delom v skupinah. Zvečer smo se vsi skupaj odpravili na večerjo v restavracijo.

In že je prišel petek, zadnji dan projektnega tedna. Na voljo smo imeli še nekaj časa za pripravo predstavitev, nato pa je sledila še sama izvedba predstavitev. Vsaka skupina je predstavila svojo idejo oz. projekt. Predstavljene ideje so bile raznovrstne in inovativne.

V moji skupini smo se osredotočili na to, da veliko ljudi ne ve, kakšna je uravnotežena dieta, ali kako se pravilno lotili zdravega prehranjevanja. Razvili smo idejo o aplikaciji, s katero bi uporabnikom pri tem pomagali. Aplikacija bi imela več zavihkov, kjer bi bilo mogoče odkriti recepte, priljubljene med drugimi uporabniki, ter spremljati svoj dnevni vnos kalorij, na podlagi katerega bi uporabnik prejel tudi nasvete, kako izboljšati prehrano.

Nadjina skupina je opazila, da nezdravi prigrizki marsikoga odvračajo od zdrave prehrane. Želeli so narediti nekaj, kar bi uporabnikom omogočilo hiter in enostaven dostop do raznolikih, zdravih prigrizkov. Ustvarili so spletno stran Snack Pack, na kateri si lahko uporabnik naroči svoj paket zdravih prigrizkov.

Poslovna ideja Lovrove skupine je bila aplikacija, s katero bi si uporabniki pomagali pri naročanju jedi v tujini. S pomočjo aplikacije bi lahko v svojem jeziku prebrali, za kakšno jed gre, lahko pa bi jo tudi videli. Aplikacija bi se imenovala Le QR, ker bi delovala na principu QR kod. Lahko bi jo uporabili tudi v supermarketih, če bi želeli preveriti, katere sestavine vsebuje določena hrana.

Patricijina skupina je naredila namizno igro na temo prehrane. Na igralni plošči so različne barve, ki predstavljajo različne skupine živil. Ko se po plošči premikamo naprej in pristanemo na določeni barvi, izvlečemo karto iz kupa kart te barve, na kateri je vprašanje z možnimi odgovori. Če igralec pove pravilen odgovor, se lahko premakne naprej.

Popoldan smo se z vlakom odpeljali v Oviedo, glavno mesto Asturije. Sprehodili smo se po mestu in občudovali znamenitosti. Ko smo se zvečer vrnili v Gijon, je napočil čas za slovo od vrstnikov.

V soboto zjutraj smo se odpeljali do letališča ter poleteli do Madrida in nato nazaj v Benetke. V Ljubljano smo prispeli v večernih urah in tako se je naša pot zaključila. Čeprav smo bili žalostni, saj je teden minil prehitro, smo hvaležni za nove, neprecenljive izkušnje, ki smo jih pridobili. Projektni teden nam bo zagotovo ostal v lepem spominu.

Predstavitve projektnih idej:

Misija mogoče v Sloveniji

Naša šola že drugo leto sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ KA2 z naslovom Mission Possible. V projektu poleg Slovenije sodelujejo še Finska, Nizozemska in Španija. Projekt sta že gostili Finska in Nizozemska, letos pa je prišla na vrsto tudi Slovenija. Kot običajno je projektno delo trajalo en teden, od ponedeljka 23. 9. do petka 28. 9. 2019. Iz vsake države je v Slovenijo pripotovalo nekaj dijakov s profesorji. Letos smo se projekta prvič udeležili dijaki: Patricija Zalar, Veronika Rihter, Lovro Zupan in Nadja Ogris. Sodelovalo so tudi dijaki, ki so se projekta že udeležili v Helsinkih (Kaja Hotujec, Cirila Lapajne, Rok Kozlevčar in Urban Lampret) in Leeuwardnu (Špela Ovčak, Larisa Mrkaljević in Tanja Merlak), vse skupaj pa sta vodili profesorici Helena Doberšek in Andreja Rupnik. Tema projektnega tedna je bila telesna aktivnost.

Priprave na projektni teden so se začele že veliko prej. Profesorici sta s pomočjo dijakov, ki so že sodelovali, pripravili vse potrebno. Pred začetkom smo rešili spletno anketo, ki se je nanašala na temo projekta. Anketa je bila za nas kasneje vir informacij, iz katerega smo črpali ideje za svoje delo. Prav tako smo ustvarili WhatsApp skupino, preko katere smo lahko brezplačno komunicirali.

Prvi dan smo se vsi udeleženci projekta zbrali v učilnici 32, ki je bila večino časa naša zbirna in delovna učilnica, in se spoznali. Nato smo se razdelili v skupine: 4 skupine dijakov in 1 skupina učiteljev. Skupine smo določili z žrebanjem tako, da so bili v vsaki skupini predstavniki vseh držav. Nato smo se odpravili na sprehod po Ljubljani, med katerim smo slovenski dijaki vrstnikom iz drugih držav razkazali znamenitosti Ljubljane. Po kosilu smo začeli z delom. Pregledali smo anketo in se odločili, o katerem problemu bomo razpravljali naslednje dni in poiskali rešitev zanj.

V torek smo se dopoldan peš odpravili v Plezalni center Ljubljana, kjer smo se lahko preizkusili v balvanskem in športnem plezanju. Popoldne smo se osredotočili na delo v skupinah. V sredo smo z delom v skupinah začeli že dopoldan, popoldan pa smo se odpeljali na Bled. Sprehodili smo se okoli jezera, uživali v dobri družbi, občudovali naravo in si na koncu privoščili še pravo blejsko «kremšnito«. V četrtek je bil dan posvečen delu v skupinah, saj se je teden bližal koncu in smo morali dokončati svoje projekte. Za popestritev dogajanja smo imeli vmes kratko predstavitev ideje o posodi za odvzem urina Lulux, ki so jo razvili bivši dijaki naše šole.

Teden je hitro minil in kmalu je napočil zadnji dan. V petek smo dodelali še nekaj malenkosti v svojih izdelkih in jih nato predstavili. Vsaka skupina se je osredotočila na drugačen problem in naredila izviren izdelek. Ena skupina je naredila Instagram profil, ki te s svojimi objavami spodbuja k rednemu in pravilnemu rekreiranju. Prav tako ti ponuja enostavno možnost komuniciranja. Nastale so tudi tri ideje za različne aplikacije. Prva ti s pomočjo »mišičnjaka« pomaga najti vaje za določen del telesa in ti tudi pokaže, kako se jih pravilno izvaja. Druga je namenjena predvsem tistim, ki se že ukvarjajo s športom, da lažje spremljajo svoje treninge. Hkrati pa je dovolj enostavna, da jo lahko uporabljajo tudi začetniki. Tretja aplikacija je zasnovana kot igra, ki te motivira, da se rekreiraš in ti pomaga organizirati svoj čas. Profesorji so svoje ideje predstavili v kratki predstavi. Zaključili smo z evalvacijo, na kateri smo podelili svoja mnenja, izkušnje, ki smo jih pridobili, ter splošen vtis o projektnem tednu in o Sloveniji.

Tako se je zaključil naš projektni teden, mi pa smo se poslovili in odšli domov, žalostni, ker je tako hitro minilo, a polni novih, dobrih izkušenj in lepih spominov. Zdaj pa že nestrpno čakamo na zadnji projektni teden, ki se bo odvijal v Španiji.

Predstavitve projektnih idej:

Projektni teden na Nizozemskem

7. 4. 2019 smo se dijakinje Eva Rojc, Larisa Mrkaljević, Špela Ovčak in Tanja Merlak ter profesorica Helena Doberšek odpravile na zanimivo potovanje. Namen našega potovanja na Nizozemsko je bilo sodelovanje na 2. projektnem tednu v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ KA2 z naslovom Mission Possible. Tokratna tema je bila odvisnost (alkohol, cigarete in droge).

Zjutraj ob 7. uri smo se zbrale na letališču Jožeta Pučnika in okoli 9. ure poletele proti Amsterdamu. Ob 12.00 smo že sedele na vlaku v smeri Leeuwardna, ki je glavno mesto Frizije. Po celodnevnem potovanju smo okrog 16. ure prispele v bližnjo vasico Grou, kjer smo bile nastanjene v hostlu Herberg Oer’t Hout. Preden se je dan zaključil, smo se še sprehodile po vasici in si ogledale okolico.

Naslednji dan se je začel s spoznavanjem ostalih sodelujočih. Razdeljeni smo bili v manjše skupine in se z različnimi igrami spoznavali. Po kosilu smo določili skupine, v katerih smo ostali do konca tedna. Skupine so sestavljali po eden ali dva predstavnika posamezne države, Slovenije, Finske, Nizozemske in Španije. Osnovali smo ideje in z delom zaključili okrog 14.00, nato pa si skupaj ogledali Grou.

V torek, 9. 4. 2019, smo se po zajtrku z vlakom odpeljali v Leeuwarden in se zbrali na gostiteljski šoli Nordwin College. Nadaljevali smo z delom prejšnjega dne in si po kosilu ogledali tudi šolo. Popoldan je bil organiziran ogled in sprehod po mestu Leeuwarden. Ustavili smo se v destilarni in se povzpeli na poševni stolp Oldehove, ki naj bi se celo bolj nagibal kot stolp v Pisi. Po precej dolgem dnevu smo se z vlakom vrnili v Grou, kjer smo se ob ognju na terasi še malo družile z vrstniki iz Španije.

Naslednje jutro smo se odpravili raziskovat glavno mesto Nizozemske, Amsterdam. Takoj ob prihodu smo se odpravili proti muzeju Hash, Marihuana & Hemp Museum. Na poti do tja smo se sprehodili po slavni Rdeči četrti. Po ogledu muzeja smo imeli nekaj prostega časa, ki smo ga seveda izkoristili za nakup spominkov in kratek ogled znamenitosti Amsterdama, kot so Trg Dam, različni kanali in druge stavbe. Ob 16.00 je bil na vrsti ogled muzeja Heineken Experience. Seveda smo preizkusili tudi podzemno železnico in se z njo odpeljali do glavne železniške postaje. Sledila je zmeda z vozovnicami in precej zanimiva pot nazaj v hostel, obogatena z veliko smeha.

Dnevi so minevali prehitro, mi pa svojih zamisli še nismo imeli dokončanih, zato je bil četrtek večinoma namenjen delu v skupinah. Ker pa se po celodnevnem sedenju in tuhtanju prileže tudi nekaj zabave, smo se ob 17.00 odpravili na bowling.

V petek zjutraj smo dodali še zadnje malenkosti našim idejam in jih po kosilu tudi predstavili.

Prva skupina je izdelala spletno stran s koristnimi informacijami o drogah, njihovih učinkih ter posledicah. Na spletni strani bi lahko naročili tudi pulover z napisom Know Your Limits in različnimi simboli takih in drugačnih drog ter substanc.

Druga skupina je naredila spletno stran, s katero bi si zasvojenci lahko pomagali na poti odvajanja in zdravljenja. Prvi korak je, da si oseba prizna, da je odvisna. Sledi beleženje in spoznavanje vedenja odvisnika, za tem so navedeni nasveti in informacije o odvisnosti, zadnji korak pa je sestavljen iz dnevnika, s katerim odvisnik sledi svojemu napredku med zdravljenjem.

Ideja tretje skupine je bila aplikacija New Start, katere namen in zasnova je bila podobna spletni strani druge skupine. Z aplikacijo bi lahko odvisnik sledil napredku na svoji poti rehabilitacije, prav tako pa bi se informiral o drogah in vsem, kar je povezano z njimi.

Četrta skupina je osnovala izgled aplikacije. Namen le-te je deljenje zgodb, težav in nasvetov oseb, ki se borijo z odvisnostjo od drog in drugih substanc. Tako bi si lahko med seboj svetovali, se motivirali in se pogovarjali o problemih.

Po uspešnem zaključku projektnega tedna nas je v soboto, 13. 4. 2019, čakala le še pot domov, ki pa ni potekala čisto tako, kot bi si želele. Zaradi tehničnih težav na letalu smo imeli precej veliko zamudo, zaradi katere je naša skupina zamudila prevoz iz Benetk do Ljubljane. Po dolgem čakanju na let in dogovarjanju za nov prevoz iz Benetk, smo le dobili znak za vzlet in okrog 19. ure smo pristali na letališču Marco Polo. Čakala nas je še dolga pot domov, ki jo je še podaljšala gneča na cesti.

Kljub kaotičnemu zaključku našega potovanja je bila to ena najboljših izkušenj v mojem življenju. Na kratko bi ta teden opisala z znanim pregovorom – kratko, a sladko.

Predstavitve projektnih idej:

Projektni teden v Helsinkih

Od 1. 9. 2018 do 31. 8. 2020 naša šola sodeluje v mednarodnem projektu Erasmus+ KA2 z naslovom Mission Possible. V projektu sodelujejo še naslednje šole: Helsingin kaupunki iz Finske (Helsinki), Instituto de Educación Secundaria Nº 1 de Gijón iz Španije (Gijón) in Stichting Nordwin College iz Nizozemske (Leeuwarden). Projekt se je začel na Finskem, naslednje srečanje bo na Nizozemskem, nato v Sloveniji in na koncu še v Španiji.

Dijaki Cirila Lapajne, Kaja Hotujec, Rok Kozlevčar in Urban Lampret smo sodelovali v prvem projektnem tednu Helsinki Week od 26. 11. do 30. 11. 2018. Z nami je bila tudi prof. Andreja Rupnik. Cilj projektnega tedna je bil poiskati rešitve, kako bi izboljšali svoj življenjski slog. Priprave so se začele že mesec prej. Udeleženci iz vsake države smo sestavili 5 vprašanj na temo življenjskega sloga, jih poslali na Finsko, kjer je gostiteljska šola iz vseh vprašanj sestavila spletno anketo, ki smo jo rešili udeleženci, naši vrstniki in učitelji.

V nedeljo, 25.11.2018, ob 3. uri zjutraj smo se iz Ljubljane odpeljali v Zagreb, od tam odleteli v Frankfurt in nato v Helsinke. Čeprav je pot dolga, nam je hitro minila. Bili smo navdušeni in v pričakovanju, kaj se bo dogajalo naslednji teden. Ko smo ob 16. uri pristali, smo vzeli prtljago in se z vlakom odpeljali v predel Helsinkov Käpylä, kjer smo bivali ves teden. Ker zaradi vznemirjenosti nismo bili utrujeni, smo se s tramvajem odpravili v središče Helsinkov. Bil je ravno praznični (predbožični) čas, zato je bilo mesto okrašeno in še toliko bolj čarobno. Sprehajali smo se po velikem mestu in se skušali ne izgubiti. Bili smo premraženi, zato smo se odločili, da bomo nekaj pojedli, in se nato z vlakom odpravili nazaj v študentski dom, kjer smo skupaj s španskimi in nizozemskimi vrstniki bivali ves teden.

Naslednji dan smo se vsi udeleženci zbrali v telovadnici šole. S pomočjo različnih spoznavnih iger in skozi zabavo smo se spoznali. Z žrebanjem smo sestavili skupine, ki jih je sestavljal po en udeleženec iz vsake države. Nato smo se odpravili na kosilo in krajši odmor. Po odmoru smo se spet zbrali, dobili krajša navodila in se lotili dela. Pregledali smo odgovore na vprašanja iz ankete in si zastavili problem (npr. težave s spanjem, težave v šoli, problemi med vrstniki, videz …), za katerega smo v naslednjih treh dneh iskali rešitev. Zvečer pa smo se s skupinami odpravili v mesto, kjer smo skozi igro, ki jo je pripravil profesor medijske šole, bolje spoznali mesto Helsinki. Nato smo se vrnili nazaj v dom, si pripravili večerjo in se družili.

V torek, sredo in četrtek je potekalo delo po skupinah. Ni bilo tako preprosto, kot se nam je sprva zdelo, saj se navade najstnikov iz posameznih državi precej razlikujejo. Bilo pa je tudi zabavno, saj smo spoznali navade in običaje ljudi iz drugih držav in se skozi to naučili, da smo si ljudje sicer podobni, a se vendarle razlikujemo po malenkostih. Po končanem skupinskem delu smo povzeli, kaj smo tisti dan naredili, se pogovorili, če smo zadovoljni z delom in kaj bomo delali naslednji dan. Zvečer smo se odpravili na prostočasne aktivnosti. V torek je bila na vrsti »zimska pravljica«, kjer smo pili sok iz ledenih kozarcev in si ogledali različne tipe iglujev, v četrtek pa smo se zabavali na trampolinih v Rush Helsinki.

V petek smo po skupinah predstavili svoje rešitve. Oblikovali smo bodisi internetno stran, npr. o tem, kako izboljšati spanje, ali pa si zamislili, da bi naredili aplikacijo, ki bi bila v pomoč najstnikom, npr. aplikacija, ki ti pomaga pri organiziranju časa. Po predstavitvah smo se še zadnjič zbrali skupaj in razpravljali o tem, kaj smo se naučili ter kaj smo dosegli. Preostali del dneva je bil namenjen druženju in poslavljanju. Še zadnjič smo skupaj odšli v središče mesta, v mestni muzej, kjer smo si ogledali zgodovino Helsinkov. Zvečer pa smo se zabavali, pogovarjali in bili žalostni, ker je teden tako hitro minil.

Projektni teden je bil poučen in zabaven. V soboto smo se še zadnjič objeli in se odpravili na letalo. Po eni strani nismo hoteli, da se teden konča, po drugi pa smo bili veseli, da se vračamo nazaj domov.

Predstavitev projektne ideje:

Avtor/-ica prispevka: Cirila Lapajne, 3. L